Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_d95b54400c2125a0cec0b99097271a14, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Nuorten sähkötupakointi yleistynyt: ”Sosiaalinen media luo harmittoman vaikutuksen,” arvioi asiantuntija – Uutisalue

Nuorten sähkötupakointi yleistynyt: ”Sosiaalinen media luo harmittoman vaikutuksen,” arvioi asiantuntija

Perinteisen tupakan polton vähentyminen on THL:n seurantojen mukaan hidastumaan päin.

Kolme henkilöä polttaa sähkötupakkaa ostoskadulla.

Nuorten sähkötupakan käyttö on yleistynyt. Kuva: Tolga Akmen / EPA

Sähkötupakoinnin suosio on 14–20-vuotiaiden keskuudessa kaksinkertaistunut vuodesta 2021 tähän vuoteen, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen, THL:n keskiviikkona julkaisemien tietojen mukaan ikäluokan pojista sähkösavukkeita käytti kuusi prosenttia ja tytöistä viisi prosenttia. Kaikkein yleisintä sähkösavukkeiden käyttö on pojilla peruskoulun 8. ja 9. luokalla, kun taas tytöillä suosio oli suurinta ammattikoulun ensimmäisenä kahtena vuotena.

Tyttöjen keskuudessa sähkötupakoinnin suosio on kasvanut voimakkaammin kuin pojilla.

Nuorten parissa sähkösavukkeiden käyttö on huomattavasti yleisempää kuin 20–64-vuotiaiden aikuisten keskuudessa. Aikuisväestöstä noin prosentti käytti sähkösavukkeita päivittäin.

Asiantuntija: Vape-laitteet selittävät suosiota

Erityisasiantuntija Hanna Ollila THL:stä arvioi, että sähkösavukkeiden suosion nopeaa kasvua näyttää selittävän vape-laitteet, jotka vetoavat nuoriin ja saavat näkyvyyttä sosiaalisessa mediassa.

– Nuoret voivat mieltää laitteet harmittomiksi, mutta niistä hengitetään haitallisia aineita, joiden välttäminen on erityisen tärkeää silloin, kun keuhkojen ja aivojen kehitys on kesken, Ollila sanoo tiedotteessa.

Hänen mukaansa laitteita koskevan sääntelyn pitäisi olla nykyistä parempaa.

Tupakoinnin suosio hiljalleen hiipunut

Runsas kymmenesosa eli 11 prosenttia 20–64-vuotiaista poltti THL:n mukaan tupakkaa päivittäin viime vuonna.

Tupakoinnin suosio on aikuisväestön keskuudessa laskenut viime vuosikymmeninä, mutta lasku on THL:n mukaan hieman hidastunut.

Tupakoinnin suosio myös vaihtelee eri väestöryhmissä, ja esimerkiksi aikuisväestön naisten keskuudessa tupakoinnin suosion lasku on hidastunut THL:n mukaan parin vuoden aikana.

Nuuskaaminen suositumpaa miehillä

Nuuskaaminen on THL:n mukaan yleisintä 20–34-vuotiaiden miesten keskuudessa. Heistä 11 prosenttia nuuskasi tilastojen mukaan päivittäin viime vuonna. Yli 14 vuotiaista viisi prosenttia nuuskasi päivittäin.

Kaikkiaan aikuisten miesten keskuudessa nuuskaamisen suosio laski prosenttiyksikön verran kuuteen prosenttiin vuodesta 2020 vuoteen 2022. Viime vuonna prosentti naisista nuuskasi päivittäin.

Yleisintä päivittäinen nuuskan käyttö on ammattiin opiskelevilla miehillä. Heistä lähes joka viides nuuskasi viime vuonna, ja nuuskan käytön suosio myös kasvoi heidän joukossaan vuotta aiemmasta.

Source Link yle.fi