Banner Before Header

Nyt se on varmaa: ”Täydellinen” juhannus­sää saapuu – mutta milloin se loppuu?

Tänään eletään viileintä päivää hetkeen ennen kuin Keski-Euroopasta saapuvat helteet jämähtävät pohjolaan. Huomenna juhannusaattona helleraja paukkuu laajalti koko Suomessa lukuun ottamatta Lappia.

Ilmatieteen laitoksen päivystävän meteorologi Sini Tenhusen mukaan juhannusaaton sää on laajalti koko Suomessa selkeä ja poutainen. Lämpötilat nousevat 25–28 asteeseen maan etelä- ja keskiosissa. Pohjois-Suomessa on viileämpää: siellä lämpötilat vaihtelevat 15–20 asteen välillä.

Lue lisää: THL varoittaa tukalasta helteestä – IS seuraa juhannusta hetki hetkeltä

Juhannuspäivä on vielä aattoakin kuumempi ja myös silloin aurinkoa riittää. Lämpimintä on edelleen maan etelä- ja keskiosissa.

– Lämpötilat voivat kohota lähelle 30 astetta tai jopa sen yli, Tenhunen arvioi.

Lapin seudulla juhannuspäivä saattaa olla kuitenkin paikoin pilvinen. Tenhunen ei usko, että ”täydellistä juhannussäätä” rikkoisi esimerkiksi ukkonen.

– Kun kyse on korkeapaineesta, niin se hillitsee ukkosen syntymistä. Nyt pitäisi olla täydellisen selkeää.

Tenhusen mukaan näyttäisi siltä, että Keski-Euroopasta saapuva korkeapaine jämähtää Suomen eteläiselle puolelle pidemmäksi aikaa.

– Olen tässä koko aamun pälyillyt merkkiä siitä, milloin helle loppuisi tai helpottaisi. Toistaiseksi merkittäviä viilenemisiä ei ole kesäkuun aikana tiedossa.

Tenhunen muistuttaa, että helteiden takia maasto on hyvin kuivaa. Tämä tulisi muistaa erityisesti kokkoja polttaessa, sillä avotulta ei tulisi sytyttää metsäpalovaroituksen aikaan.

Ilmatieteen laitos on antanut metsäpalovaroituksen juhannusaattona laajalti Suomi-neidon helman alueelle Varsinais-Suomeen, Satakuntaan, Uudellemaalle, Hämeeseen, Kymenlaaksoon ja Pirkanmaalle. Lisäksi varoitus on annettu Ahvenanmaalle, Pohjanmaalle, Ylitornioon, Pelloon, Rovaniemelle ja Pelkosenniemeen.

Source Link is.fi