Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_d1825d11701ce49eb1686e6732381584, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Onko tässä Suomen omaleimaisin jouluperinne? Tuttu joululaulu kajahtaa Jyväskylässä joka ilta yli kaupungin – Uutisalue

Onko tässä Suomen omaleimaisin jouluperinne? Tuttu joululaulu kajahtaa Jyväskylässä joka ilta yli kaupungin

Moni luulee, että Jyväskylässä Harjun vesitornista talvi-iltaisin kaupungin ylle kaikuva soitto soi livenä. Näin ei kuitenkaan ole. Otimme selvää, mistä jouluperinteessä on kyse.

Harjun iltasoitto sai jouluisen jatkoperinteen vuonna 2000. Toimittaja Mari Pekkanen kertoo aiheesta videolla.

Kun kello lyö 18, kaiuttimista kuuluu ensin pieni napsahdus. Sitten Jyväskylän Harjulla sijaitsevan Vesilinnan huipulta alkaa kuulua monelle tuttu melodia: ”Hiljaa, hiljaa, joulun kellot kajahtaa” instrumentaaliversiona.

Jouluinen versio on jatkumoa perinteiselle, kesäiltaisin kello 20 kuultavalle Harjun iltasoitolle.

Talvinen iltasoitto on ilahduttanut jyväskyläläisiä pimeimpään vuodenaikaan vuodesta 2000 lähtien. Viime vuosina Joulun kellot on kajahtanut kaupungin joulun avauksesta loppiaiseen saakka.

Esitysten takana Torsten Lindfors

Kapellimestari, säveltäjä ja opettaja Torsten Lindfors on mies sekä jouluisen trumpettiversion että kesäisen iltasoiton takana.

Vuonna 2022 Lindforsille myönnettiin Jyväskylä-mitali tunnustuksena ansiokkaasta työstä kaupungin hyväksi.

Kesäisin kuultava Harjun iltasoitto sai alkunsa jo vuonna 1976. Laulu Synnyinseudulle -kappaleen on säveltänyt Aulis Raitala ja sanoittanut Martti Korpilahti.

Joulun kellot on alun perin Helmi Auvisen runo vuodelta 1897, ja Armas Maasalo sävelsi runon vuonna 1914. Vesilinnan Joulun kelloissa Torsten Lindforsia säestää Ari Korhonen.

Osa Jyväskylän identiteettiä

Vitsikkäistä urbaanilegendoista huolimatta Torsten Lindfors ei kapua kesä- ja talvi-iltaisin Vesilinnan huipulle esiintymään livenä.

Vuoteen 2000 saakka iltasoitto kuitenkin vaati ihmistyötä. Joku Vesilinnan henkilökunnasta tai matkailutoimiston väestä kävi iltaisin napauttamassa äänitteen päälle. Sittemmin soitto on automatisoitu.

Iltasoitto on jo osa Jyväskylän identiteettiä. Kesäinen iltasoitto voitti Ylen äänestyksen jyväskyläläisimpänä ilmiönä vuonna 2021.

Iltasoitoista – niin kesä-, kuin talviversiosta kaupunki saa säännöllisesti myönteistä palautetta.

Joulun kellot on Helmi Auvisen runo, johon Armas Maasalo on tehnyt myöhemmin sävellyksen. Tällaisena versiona se soi Jyväskylän Harjulla.

Source Link yle.fi