Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_ba042d32e3cda6f89f27b09b1d4fa763, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Päättäjät palauttivat pikkukunnassa kuohuntaa aiheuttaneet maakaupat valmisteluun – Kuntaliitto kummaksuu kunnan marssijärjestystä – Uutisalue

Päättäjät palauttivat pikkukunnassa kuohuntaa aiheuttaneet maakaupat valmisteluun – Kuntaliitto kummaksuu kunnan marssijärjestystä

Kuhmoisten kunnanhallitus passitti maankäyttöjaostoon kaupat, joita kunta ja sen johtava luottamusmies hieroivat.

Mies kävelee Kuhmoisten keskustassa lumisateessa.

Osa kuntalaisista on ihmetellyt somessa Kuhmoisten toimintatapaa maakaupoissa. Kuva Kuhmoisten keskustasta. Kuva: Petri Aaltonen / Yle

Kuhmoisten kunnanhallitus päätti keskiviikon kokouksessa siirtää kuntalaisissa arvostelua herättäneet maakaupat lisävalmisteluun. Alunperin esityslistan pohjaehdotuksena oli hyväksyä kaupat.

Kyseessä oli asemakaavassa puistoalueeksi merkityn Päijänteen rantaan ulottuvan Mylly-Suutolan tilan osien myyminen.

Kuhmoisten kunnanvaltuuston puheenjohtaja Martti Kankkunen (kok.) oli tehnyt ostotarjouksen noin tuhannen neliön määräalasta, minkä myötä omakotitalotontti muuttuisi Päijänteen rantatontiksi.

Myös Kankkusen poika ja kaksi naapuria olivat esittäneet vastaavat ostotarjoukset omien tonttiensa ja Päijänteen välisestä maasta Mylly-Suutolan tilalla.

Yle kertoi kauppa-aikeista ja niiden herättämästä kritiikistä tämän viikon tiistaina julkaistussa jutussa.

Kunnanhallituksen puheenjohtajan Kari Paajasen (kok.) mukaan asia oli syytä siirtää maankäyttöjaoston valmisteluun, koska kunnan tulisi ennen kauppoja tehdä periaatepäätöksiä puistoalueidensa käytöstä.

– On olemassa monenlaisia puistoalueita. Voisimme lähteä miettimään, mitä me niille teemme.

Paajasen mukaan kaavamuutos voi olla yksi etenemistapa.

Etenemisjärjestys kummastuttaa

Kuntaliitto ei näe Kuhmoisten toimintatavassa muuta arveluttavaa kuin kauppojen valmistelun marssijärjestyksen, jota se pitää nurinkurisena.

– Kyseenalaisen tästä kaupasta tekee mielestäni se, että myytäisiin asemakaavalla puistoksi eli yleiseksi alueeksi osoitettua maata yksityiselle, Kuntaliiton maapolitiikan kehittämispäällikkö Tiina Hartman toteaa.

Kuhmoisten kunnantalo ulkoa.

Kunnalle tehdyissä tarjouksissa ostajaehdokkaat ovat perustelee kauppaa sillä, että Päijänteen rannan puistoalue on umpiperä, jonka kautta ei ole läpikulkua mihinkään. Kuva: Petri Aaltonen / Yle

Yleensä puistoalueiden suhteen kunnat toimivat toisin päin, eli ne hankkivat asemakaavan mukaisia puistoaluita kiinteistökaupoilla.

– Mielestäni olisi parempi tapa muuttaa ensiksi puistoalue asemakaavassa tonttimaiksi ja myydä sitten tontit tonttimaan hinnalla, Hartman sanoo.

Asemakaavamuutokselle voi löytyä perustelut, jos esimerkiksi asemakaava on vanhentunut eikä ranta-alueelle ole enää yleistä, virkistäytymiseen, suojeluun tai rantautumiseen, liittyvää käyttötarvetta.

Yle kysyi Kuntaliitolta Kuhmoisten toimintatavasta kuvaillen esimerkin kertomatta, mistä kunnasta oli kyse. Kuntaliitto ei ota kantaa mediassa yksittäisten kuntien asioihin.

Arvostelijoita syyllistetty

Kun hallituksen esityslista oli tullut julkiseksi, kuntalaisten syyttävä sormi nousi pystyyn sosiaalisessa mediassa. Keskusteluissa epäiltiin muun muassa sitä, ettei hyvä hallintotapa toteudu.

Kauppahinta nostatti myös kulmakarvoja, vaikkakin maan arvoa oli selvittänyt ulkopuolinen taho.

Kuhmoisten Facebook-ryhmässä kauppoja kyseenalaistaneet henkilöt ovat myös saaneet nuhteita, joissa on muistutettu muun muassa yhteisöllisyyden tärkeydestä pienellä paikkakunnalla.

Kunnanjohtaja Valtteri Väyrynen ei ole nähnyt kaupoissa mitään ongelmaa. Ennen hallituksen ratkaisua Ylelle antamassaan aiemmassa haastattelussa hän totesi kritiikin olevan pienen ryhmän harjoittamaa mustamaalaamista.

Source Link yle.fi