Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_2f6f3426a5cd471748ae7fd1011ffe74, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Palomies Toni kutsuttiin Linnan juhliin – tämän takia hän ei mene – Uutisalue

Palomies Toni kutsuttiin Linnan juhliin – tämän takia hän ei mene

Koulukiusaamista vastaan kampanjoinut Toni Nyström toivoo herättelevänsä päättäjiä omalla päätöksellään. Hän kertoo juhlivansa itsenäisyyspäivää lämmittämällä laavulla kahvikupillisen keskellä Suomen luontoa.

Postiluukusta kolahti torstaina 2. marraskuuta kirje, jonka sisältämästä kutsusta moni suomalainen vain haaveilee. Kutsu itsenäisyyspäivän Linnan juhliin oli osoitettu palomies-ensihoitaja Toni Nyströmille, joka on kolmen vuoden kampanjoinut näkyvästi koulukiusaamista vastaan.

Lue lisää: Koulukiusattu Toni katkeroitui ja kiusasi muita – nyt hän sotkee Jopolla polvet ja pakarat hellinä

Kultaisella vaakunalla varustellun kirjeen lähettäjäksi oli merkitty Suomen tasavallan presidentti. Tänä vuonna presidenttipari Sauli Niinistö ja Jenni Haukio ovat kutsuneet noin 1 700 eri tavoin ansioitunutta suomalaista juhlimaan itsenäistä Suomea.

Rovaniemeläinen Nyström päätti varsin nopeasti kirjeen luettuaan, ettei hän ole yksi juhliin osallistujista.

– Sulattelin asiaa noin 15 minuuttia ja juttelin asiasta avopuolisoni kanssa. Totesin, että en ole tyytyväinen siihen, mitä päättäjämme ovat tehneet lasten ja nuorten eteen. Lisäksi en tee työtä yksin, vaan taustalla on muitakin tiimiläisiä, hän kertoo.

Kyseessä on ennen kaikkea kannanotto, jonka hän toivoisi herättelevän Suomen päättäjiä. Hän kokee, ettei koulukiusaamiseen tai lasten ja nuorten avuntarpeeseen suhtauduta tällä hetkellä riittävän vakavasti.

– Päättäjät eivät yksistään pysty ongelmaa kitkemään, mutta he ovat merkittävin siihen vaikuttava taho. He ovat ne, jotka tekevät resurssivalintoja koulujen suhteen, Nyström sanoo.

– Koen, että voin muillakin tavoin ottaa koulukiusaamiseen kantaa kuin kilistelemällä boolilaseja. Sotaveteraaneja ja lottia varten juhlat kannattaa pitää, mutta mielestäni me muut voimme verkostoitua muualla – varsinkin kun nyt on taloudellisesti vaikeat ajat, eikä resursseja ole suunnata kouluihin. Osallistumiseni olisi siinäkin mielessä ristiriitaista.

Nyström painottaa, että kutsu itsessään on suuria kunnia, eikä hän ilkeämielisyyttään jätä matkustamatta pääkaupunkiin.

– Oli tietysti hämmentynyt olo siitä, että kutsun sain. Arvostan sitä, että työmme on huomattu noin korkealla tasolla.

Nyström enteilee, että hän juhlii tänä vuonna itsenäisyyspäivää lämmittämällä laavulla kahvikupillisen keskellä Suomen luontoa.

Nystöm kertoi päätöksestään alun perin Koulukiusaamista vastaan -hyvän­tekeväisyys­järjestönsä sosiaalisessa mediassa.

Järjestön 5-henkinen tiimi on kiertänyt kouluissa puhumassa koulukiusaamisesta ja siitä, miten kauaskantoisia vaikutuksia sillä on aina aikuisuuteen asti.

Nyströmillä on itse aiheesta paljon sanottavaa, sillä hän on entinen koulukiusattu ja sen seurauksena myös koulukiusaaja. Hän on erityisen huolestunut nykypäivän koululaisista sen takia, miten armottomasti sosiaalista mediaa hyödynnetään kiusaamisessa.

– Suunta on äärettömän huono, Nyström sanoo.

– Joistakin kouluista kommentoidaan, ettei heillä ole kiusaamista ja että KiVa Koulu -ohjelma toimii. Se särähtää pahasti korvaan. Vanhemmilta saamamme viesti on erilainen. Valitettava tosiasia on, että lapset tekevät virheitä ja kiusaavat.

Nyström näkee, että kouluihin pitäisi saada lisää koulunkäyntiavustajia ja kouluilla pitäisi olla mahdollisuus tehostaa esimerkiksi välituntivalvontaansa.

Julkisuuteen on taas hiljattain noussut musertava tapaus, jossa koulukiusattu 15-vuotias Olivia päätyi itsemurhaan kiusaamisen takia.

Lue lisää: Olivian, 15, traaginen tarina leviää somessa

– Olen käynyt eduskunnassa sekä ottanut sosiaalisessa mediassa yhteyttä päättäjiin ja koittanut herätellä heitä tilanteeseen. Rahoja suunnataan nyt väärään koriin. Kiusaamista tuskin saadaan koskaan loppumaan, mutta nyt sen eteen tehdään liian vähän. Yksikin nuori, joka menettää henkensä kiusaamisen takia, on liikaa.

Järjestö on tehnyt erilaisia tempauksia, joilla kerätään rahaa esimerkiksi lasten ja nuorten mielenterveystyöhön. Nyström on itse pyöräillyt useamman kerran Suomineidon helmoista Lappiin saakka kerätäkseen rahaa hyväntekeväisyyteen.

Tempauksia on järjestetty yhteistyössä Mannerheimin Lastensuojeluliiton kanssa.

Tutkimusten mukaan Suomen peruskouluissa kiusataan toistuvasti jopa yhtä lasta kymmenestä. THL:n vuoden 2023 kouluterveyskyselyssä huomattiin puolestaan, että yläkoulun 8.- ja 9.-luokkalaisten ahdistuneisuus ja kiusaamisen kokemukset ovat lisääntyneet.

Tuloksia käsittelevässä tiedotteessa todettiin, että nuorten terveys- ja sosiaalipalvelujärjestelmä on ennestään kuormittunut ja nuorten lisääntyvä oireilu koettelee sitä entisestään.

Source Link is.fi