Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_4784786d3f097bcd89e258aee5ca4f80, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Paukkupakkaset tyssäävät kuin seinään – lauhkea tuulahdus pistää autoilijat lujille – Uutisalue

Paukkupakkaset tyssäävät kuin seinään – lauhkea tuulahdus pistää autoilijat lujille

Sään nopea lauhtuminen aiheuttaa keskiviikkona huonoa ajokeliä koko maahan.

– Käytännössä se tarkoittaa sitä, että tie on liukkaampi. Kun tienpinta on vielä kylmä, ja päälle sataa vettä, se vaikuttaa ajokeliin, Forecan päivystävä meteorologi Anna Latvala kertoo.

Keskiviikko on koko maassa tuulinen päivä, ja voimakkaimmillaan tuuli on pohjoisessa. Lounaasta puhaltava tuuli tuo Suomeen lämpimämpää ilmaa, joten alkuviikon kireät pakkaset väistyvät ainakin hetkeksi.

Myös paikalliset lumisateet saattavat hetkellisesti aiheuttaa huonoa näkyvyyttä. Lunta sataa päivän aikana etenkin Lapissa. Pohjois-Pohjanmaalla lumisadealue on hajanaisempi. Sään lauhtuessa sateiden mukana voi Latvalan mukaan tulla myös vettä.

Illalla sateita leviää myös maan keskiosaan, jossa sateet tulevat lumena ja vetenä.

– Kun sää lauhtuu, on myös olemassa pieni jäätävän vesisateen tai tihkusateen mahdollisuus.

Maan länsiosassa lämpötila vaihtelee päivän mittaan nollan molemmin puolin, mutta idässä pakkasta on muutaman asteen verran vielä päivälläkin, Latvala sanoo.

– Lämpötila on [idässä] enimmäkseen nollan ja viiden pakkasasteen välillä, mutta aivan itärajalla voi olla lähellä miinus kymmentäkin.

Myös Pohjois-Suomessa lämpötila vaihtelee iltapäivällä. Länsi-Lapissa ja Meri-Lapissa sekä Oulun tienoilla ollaan lähellä nollaa. Kainuussa sekä Lapin itä- ja pohjoisosissa lämpötila on nollasta viiteen pakkasastetta.

Päivän edetessä sään lauhtuminen jatkuu Latvalan mukaan laajemmalla alueella.

– Paikoin Pohjois-Lapissa asti voidaan päästä suojan puolelle. Myöhään illalla ja ensi yön aikana lauhtuu idässäkin.

Tiellä on nyt syytä varovaisuuteen.

Suojasää ei kuitenkaan jatku Suomessa kauaa, vaan lämpötilat laskevat pian takaisin pakkasen puolelle.

Pohjois-Suomessa pakastaa jo torstaina, mutta maan etelä- ja keskiosissa torstai on vielä keskiviikkoakin lämpimämpi.

– Jo yöllä lämpenee niin, että aivan lounaassa ja paikoin länsirannikolla sekä Ahvenanmaalla voidaan mennä jopa kuuden plusasteen tienoille.

Pakkasen puolelle lämpötila laskee suuressa osassa maata perjantaina, ja viileneminen jatkuu viikonloppuna.

– Hetkeksi aikaa ainakin viilenee. On mahdollista, että seuraavan viikon aikana lauhtuu uudelleen, mutta se on jo epävarmempi tilanne, Latvala sanoo.

Source Link is.fi