Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_ef33f01c1bd480ae292d850fabb86fb3, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Pekka Haavisto IS:lle: Unkarin määrä ratifioida Suomen Nato-jäsenyys ”joissakin viikoissa”, Turkin osalta prosessi etenee – Uutisalue

Pekka Haavisto IS:lle: Unkarin määrä ratifioida Suomen Nato-jäsenyys ”joissakin viikoissa”, Turkin osalta prosessi etenee

Suomen Nato-jäsenyyden on ratifioinut 28 maata ja enää kahden, Unkarin ja Turkin ratifioinnit, puuttuvat.

Lue lisää: Slovakia ratifioi Suomen Nato-jäsenyyden – enää kahden maan ratifioinnit puuttuvat

Ulkoministeri Pekka Haavisto kertoo IS:lle, että Unkarin ratifiointi näyttää tällä hetkellä selvältä ja asian käsittely valmistuisi joissakin viikoissa. Haavisto kommentoi asiaa Helsingin turvallisuusfoorumissa sunnuntaina.

Haavisto kertoo keskustelleensa viime viikkoina Unkarin ulkoministerin Péter Szijjártón kanssa ja Turkin ulkoministeri Mevlüt Çavuşoğlun kanssa.

– Unkarin aikataulut näyttävät selvemmältä, siellä parlamentti on aloittanut syysistuntonsa ja ymmärsin ulkoministeri Szijjártónilta, että mitään estettä hallituksen esitykselle siellä parlamentissa ei näyttäisi olevan. Hänen mukaansa menee joitakin viikkoja, että käsittely saadaan tehtyä. Toivotaan, että arvio pitää, Haavisto kertoo.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan on uhannut jälleen estää Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydet.

Erdogan sanoi parlamentin istuntokauden avajaisissa, että Turkki pitää kiinni ”periaatteellisesta ja päättäväisestä” kannastaan, kunnes Turkille annetut lupaukset on täytetty.

Lue lisää: Erdogan uhkasi taas estää Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden

Suomi, Ruotsi ja Turkki valmistelivat kolmikantaisen asiakirjan Madridissa kesäkuussa.

Kolmikanta-järjestelyn ensimmäinen kokous oli Suomessa elokuun lopulla ja Haaviston mukaan toista kokousta suunnitellaan lokakuulle.

– Tässä välissä on ollut kahdenvälisiä virkamiestapaamisia myöskin Suomen ja Turkin virkamiesten välillä. Tämäkin prosessi etenee, Haavisto kertoo.

– Mikä on sitten se hetki, että asia viedään Turkissa parlamentin käsittelyyn ja annetaan vihreää valoa sieltä, niin sitä emme tiedä. Olemme tietysti vedonneet Turkkiin, että turvallisuustilanne myöskin täällä Itämeren alueella on niin vakava, että meille olisi tärkeää, että ratifointi tapahtuisi mahdollisimman nopeasti.

Lue lisää: Pekka Haavisto IS:lle: ”Tilanne vakava ydin­aseiden kannalta” – Putinin puhe oli käänne­kohta

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö sanoi Helsingin turvallisuusfoorumissa perjantaina pitämässään puheessa, että tärkein Nato-jäsenyyden antama lisä Suomen turvallisuudelle on liittouman yhteinen pelote.

Nato tuo turvaa senkin varalta, että pelote ei riitä.

– Tärkeintä on, että Suomi pyrkii Naton jäseneksi. Piste. Ei enempää eikä vähempää, Niinistö sanoi.

Hänen mukaansa Suomi ei aseta jäsenyydelleen liittoumassa vaatimuksia tai varaumia. Suomen jäsenyyden profiili kehittyy ajan myötä.

Source Link is.fi