Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_d0e8b6a32b97b201a2677c01cd485692, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Perustus­laki­valio­kunta edellyttää yhtä muutosta turva­paikan­hakijoiden raja­menettelyyn – Uutisalue

Perustus­laki­valio­kunta edellyttää yhtä muutosta turva­paikan­hakijoiden raja­menettelyyn

Eduskunnan perustuslakivaliokunta on antanut lausuntonsa ulkomaalaislain muuttamisesta, jolla otetaan käyttöön rajamenettely Suomessa.

Lue lisää: Venäläisten turvapaikanhaku voi lisääntyä, mutta yksi työkalu ei ole käytössä – ”Miksi se tuodaan eduskuntaan vasta silloin, kun tilanne on päällä?”

EU-direktiivin mahdollistamalla rajamenettelyn käyttöönotolla tarkoitetaan sitä, että todennäköisesti perusteettomat turvapaikkahakemukset voidaan käsitellä nopeasti rajalla. Hakemus on ratkaistava neljän viikon kuluessa.

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä (sd) kertoo IS:lle, että valiokunta edellyttää yhtä muutosta, jotta lakiehdotus voidaan hyväksyä tavallisen lain säätämisjärjestyksessä.

Turvapaikanhakijalla ei ole rajamenettelyn aikana oikeutta liikkua vapaasti ja valita asuinpaikkaansa, vaan hänellä on velvollisuus oleskella rajalla, kauttakulkualueella tai hänelle osoitetun vastaanottokeskuksen alueella.

Vastaanottokeskuksen johtaja voi Maahanmuuttovirastoa kuultuaan myöntää hakijalle luvan poistua tilapäisesti vastaanottokeskuksen alueelta painavan henkilökohtaisen syyn vuoksi.

Valiokunnan mielestä tätä 104 a §:n 4 momenttia on täsmennettävä siten, että siitä ilmenevät nyt ehdotettua täsmällisemmin luvan myöntämisen edellytykset ja muut lain perusteluissa mainitut poikkeukset. Perusteluissa mainintaan esimerkkinä painavasta syystä lähiomaisen vakava sairaus tai hautajaiset. Muita syitä olisivat esimerkiksi välttämättömyystarvikkeiden hankinta ja lapsen koulunkäynti.

Perustuslakivaliokunnan mukaan täsmentäminen voidaan tehdä esimerkiksi säätämällä luettelo perusteluissa mainituista poikkeuksista ja luvan myöntämisen edellytyksistä.

– Mietintövaliokunnan on huomioitava se kohta ja muutettava se, jotta se voi edetä tavallisessa lain säästämisjärjestyksessä, Ojala-Niemelä sanoo.

Hallintovaliokunta laatii lakimuutoksesta seuraavaksi mietinnön.

Source Link is.fi