Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_2ab3d9a793496b5f711b3cb88d9e1880, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Petteri Orpo esitteli kokoomuksen leikkaus­listaa – miljardin säästöt vuosittain – Uutisalue

Petteri Orpo esitteli kokoomuksen leikkaus­listaa – miljardin säästöt vuosittain

Kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon mukaan talouspolitiikassa tarvitaan kahta asiaa: talouden kasvua ja menojen sopeuttamista eli säästämistä.

– On hupaisaa, että hallituksessa istuvat tuhlaajapuolueet ovat huolissaan kokoomuksen kyvystä sopeuttaa. Heidän kannattaisi kysyä itseltään, miten valtion menojen ja tulojen pysyvä epäsuhta ratkaistaan, Orpo sanoi kokoomuksen puheenjohtajapäivillä Hämeenlinnassa pitämässään puheessa.

Orpon mukaan alijäämä on niin syvä, että tarvitaan kaksi vaalikautta julkisen talouden tasapainottamiseen. Hänen mielestään hyvän raamin työlle antaa talouspolitiikan arviointineuvoston suositus.

– Kahden vaalikauden ajan sopeutetaan 0,2–0,4 prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen. Tämä tarkoittaa noin miljardin euron vuotuista sopeutusta.

Orpo sanoi tietävänsä entisenä valtiovarainministerinä, että budjetin ennätyksellisestä 80 miljardin loppusummasta löytyy säästettävää.

– Valtion budjettikirja on käytävä momentti momentilta läpi. Aina voi jotakin jättää tekemättä tai tehdä tehokkaammin.

Orpon mukaan erityisesti ympäristölle haitalliset yritystuet on syytä kammata läpi tarkasti. Suurista menokohteista hän nosti esille asumistuen, joka on noussut lyhyessä ajassa 1,5 miljardiin.

– Asumistuen uudistaminen on välttämätöntä. Uskallan väittää, että paisuneista asumistukimenoista eivät ole hyötyneet pienituloiset, vaan kiinteistöjen omistajat ja kojamot.

Sote-uudistuksessa haaskataan Orpon mukaan satojamiljoonia uuden hallinnon rakentamiseen, kun tuottavuutta parantamalla ja tehostamalla pystytään saamaan säästöjä kajoamatta palveluihin.

– Julkisia hankintoja tehdään vuodessa 50 miljardilla eurolla. Säästöpotentiaali on valtava, jos kilpailutuksiin saadaan lisää tarjouksia sisään.

Kokoomus aikoo esitellä vaihtoehtobudjetissaan tarkemman suunnitelman säästöistä.

Orpon mukaan käännös oikeaan suuntaan ei kuitenkaan tapahdu vain menoja leikkaamalla, vaan tuloja lisäämällä.

– Veroastetta emme voi korottaa, joten jäljelle jää vahvuutemme, kasvun rakentaminen.

Kasvun elementeiksi Orpo listasi työvoiman saannin, yrittämiseen ja työntekoon kannustavan verotuksen ja sosiaaliturvan, toimivat ja joustavat työmarkkinat, energian saatavuuden, osaamisen, tutkimuksen ja innovaatiot.

Source Link is.fi