Banner Before Header

Poliisi perustelee toimintaansa Elokapinan mielen­osoituksessa – viestinnässä epäonnistuttiin

Helsingin poliisilaitos julkaisi perjantaina selvityksen toiminnastaan Elokapinan mielenosoituksessa 8. lokakuuta. Selvitys tehtiin Poliisihallituksen pyynnöstä.

Lokakuisessa mielenosoituksessa noin kaksisataa ympäristöliike Elokapinan mielenosoittajaa kokoontui Valtioneuvoston linnan eteen. Osa mielenosoittajista kahliutui etuoviin sekä toisiinsa muun muassa metalliketjujen ja -putkien avulla.

Elokapinan mukaan mielenilmauksen tarkoituksena oli vaatia hallitukselta selitystä sille, miksi ilmasto- ja ympäristökriisin vakavuutta vastaaviin toimiin ei haluta ryhtyä. Protesti oli osa yli viikon kestänyttä Syyskapinaa.

Poliisi antoi mielenosoittajille poistumiskäskyn ja aloitti sen jälkeen kiinniotot. Yhteensä 52 sisäänkäynnin tukkinutta henkilöä otettiin kiinni ja heistä 42 pidätettiin.

Lue lisää: Poliisi päätti Elokapinan mielenilmauksen – yli 50 henkilöä otettu kiinni ja heitä epäillään useista rikoksista

Poliisin selvityksen mukaan mielenosoituksen päättämiselle on ollut lailliset perusteet, koska kokoontuminen kiellettiin ainoastaan Valtioneuvoston linnan pääsisäänkäyntien edessä. Näin ollen vain yhtä keinoa kokoontumisvapauden käyttämiseksi rajoitettiin.

Sen sijaan viestinnässä Helsingin poliisi myöntää osittain epäonnistuneensa.

Tapahtuma-aikaan julkaistuissa poliisitiedotteissa kerrottiin, että mielenosoitus muodosti Valtioneuvoston linnaan ja sen sisällä olleisiin henkilöihin kohdistuvan turvallisuusuhan. Jälkikäteen on todettu, ettei konkreettista turvallisuusuhkaa ollut.

– Viestinnässä meidän tulee olla entistäkin tarkempia, minkälaisia sanamuotoja käytämme ja missä ja millä tavoin viestimme. Viestinnän tulee olla selkeää, oikea-aikaista ja luotettavaa, poliisipäällikkö Lasse Aapio toteaa poliisin tiedotteessa.

Source Link is.fi