Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_1ac8070e0c8fe0c47f91937f872beb22, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Presidentti Niinistö piti koskettavan puheen: ”Ahtisaari näki kaikkein paatuneimmissakin jotain hyvää” – Uutisalue

Presidentti Niinistö piti koskettavan puheen: ”Ahtisaari näki kaikkein paatuneimmissakin jotain hyvää”

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö muistuttaa Martti Ahtisaaren olleen suuri suomalainen, Nobelin rauhanpalkinnollakin palkittu sellainen.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö laskee kukkalaitteen arkulle.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö osoitti Martti Ahtisaarelle kunnioitustaan valtiollisissa hautajaisissa 10. marraskuuta Helsingin tuomiokirkossa. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Anu Leena Hankaniemi,

Hanna Hanhinen

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö piti Martti Ahtisaarelle koskettavan muistopuheen siunaustilaisuudessa Helsingin tuomiokirkossa.

– Suuri elämäntyö on täyttynyt. Martti Oiva Kalevi Ahtisaari, tasavaltamme kymmenes presidentti, on siirtynyt ajasta iäisyyteen, Niinistö aloittaa puheen.

Niinistö muistutti Ahtisaaren olleen suuri suomalainen, Nobelin rauhanpalkinnolla palkittu.

– Hän näki jokaisen lähimmäisenä, ja heistä kaikkein paatuneimmissakin jotakin hyvää, jota kohti kurottaa. Jonka varaan rakentaa yhteyttä ja rauhaa.

Niinistön mukaan Ahtisaari oli hyvin vähän poliitikko ja hyvin paljon diplomaatti. Poikkeus oli presidentinvaaleissa 1994. Ahtisaari ei pyrkinyt mukautumaan poliittiseen tapakulttuuriin, josta myös seurasi arvostelua.

– Niin kuin on hyvin kuvattu, hän oli ”matalien hierarkioiden mies”.

Ahtisaari johti persoonalla ja osasi purkaa jännittyneisyyttä, Niinistö kuvaili.

– Usein siihen riitti lämmin avaus: Hei, mikäs nyt mieltäsi painaa?

Niinistö jakaa muiston EU:n Firenzen huippukokouksen illalliselta vuonna 1996, jota hän oli seuraamassa.

– Tuli hetki, jolloin haarukat pysähtyivät. Martti Ahtisaarella oli puheenvuoro, pöydän tunnelma tiivistyi. Haluttiin tarkoin kuulla, mitä hänellä oli sanottavaa.

Niinistö: Ahtisaari oli ennen kaikkea aviopuoliso ja isä

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö otti esille, miten Martti Ahtisaari oli viime kädessä ja ennen kaikkea aviopuoliso ja isä.

Eeva [Ahtisaari] ja Marko [Ahtisaari], olette kulkeneet pitkän matkan Martin rinnalla. Hän toi monessa yhteydessä esiin tukenne korvaamattoman merkityksen. Huolenpitonne hänestä sairastumisen jälkeen on ollut koskettavaa, Niinistö sanoi.

– Eevan rooli oli paljon muutakin kuin tehtävät diplomaatin puolisona. Te olette tehneet valtavan yhteisen työn. Kevään valtiovierailullani Namibiassa toistui tavan takaa muisto Eevasta ja Martista, ja siitä, mitä te saitte yhdessä aikaan, hän jatkoi.

Source Link yle.fi