Professori Kivimäen pakoilusta: Etsintäkuulutetun ei tarvitse ilmoittautua

Käräjäoikeudella oli apulaisprofessori Tatu Hyttisen mukaan aikaisemmin paineita vapauttaa Kivimäki.

Bo-Niklas Lunqvist ja Pasi Vainio katsovat monitoria saman pöydän ääressä. Etualalla sumeana Aleksanteri Kivimäki, jota kuvataan kameralla.

Psykoterapiakeskus Vastaamon tietomurrosta syytetty Aleksanteri Kivimäki osallistuu Länsi-Uudenmaan käräjäoikeuden istuntoihin Espoossa jälleen vangittuna. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Oikeusasiantuntijan mukaan tietomurrosta syytetty Aleksanteri Kivimäen viikon katoamisessa ei tapahtunut laittomuuksia.

Turun yliopiston rikosoikeuden apulaisprofessori Tatu Hyttisen mukaan etsintäkuulutetulla ei ole velvollisuutta ilmoittautua poliisille.

Viikon katoaminen voi Hyttisen mukaan vaikuttaa meneillään olevaan Vastaamo-käräjien tuomioon, mutta Kivimäen ei voi varsinaisesti sanoa pakoilleen viranomaisia.

– Kenenkään ei tarvitse ilmoittautua oma-aloitteisesti, Hyttinen kommentoi katoamista Radio Suomen Päivän haastattelussa.

Poliisi antoi Kivimäestä etsintäkuulutuksen maanantaina 19. helmikuuta, kun hovioikeus oli määrännyt hänet edellisen viikon lopuksi uudelleen tutkintavankeuteen, eikä Kivimäki ollut ottanut yhteyttä poliisiin.

Kivimäelle ei koidu viikon katoamisesta suoraan mitään seurauksia, koska se ei ole rangaistava teko. Kyse on tältäkin osin länsimaisen oikeuden käytännöistä, joissa kenenkään ei edellytetä toimivan oman edun vastaisesti ja syytetty on lähtökohtaisesti syytön jos ei toisin todisteta.

Oikeuskäytäntöä noudatettiin Hyttisen mukaan myös siinä, kun käräjäoikeus vapautti Kivimäen helmikuun alussa tutkintavankeudesta. Hän oli ollut vankeudessa ennen varsinaista rikoksen käsittelyä noin vuoden, mitä pidetään jo poikkeuksellisen pitkänä aikana.

– Käräjäoikeudella oli paineita vapauttaa Kivimäki ja määrätä hänet matkustuskieltoon.

Hovioikeus perui myöhemmin käräjäoikeuden päätöksen, jonka jälkeen poliisi aloitti Kivimäen etsinnät. Hyttisen mukaan Kivimäen tapauksessa poliisi yritti aktiivisesti myös löytää hänet. Näin ei aina ole.

Kivimäki löydettiin viime viikon lauantaina Helsingin kantakaupungista, eikä Espoosta, jossa hänen oli määrä olla matkuskieltosääntöjen mukaan.

Source Link yle.fi