Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_a01f5918a0b062cf3efaa49afb4a0f27, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Rikoksesta epäillyn elintarvikevaltuutetun rahankäytöstä uutta tietoa – Iltalehti perkasi matka- ja kululaskut – Uutisalue

Rikoksesta epäillyn elintarvikevaltuutetun rahankäytöstä uutta tietoa – Iltalehti perkasi matka- ja kululaskut

Ruokavirasto teki valtuutetun toiminnasta tutkintapyynnön Helsingin poliisille. Iltalehden tutkimien kuittien perusteella kyse on pienimuotoisesta, mutta säännöllisestä ohjeiden rikkomisesta.

Ruokaviraston kyltti.

Elintarvikemarkkinavaltuutettu kuuluu maa- ja metsätalousministeriön alaisuuteen ja toimii Ruokaviraston yhteydessä. Kuva: Tiina Jutila / Yle

Toni Joukanen,

Ville Vedenpää

Ruokavirasto teki tutkintapyynnön Helsingin poliisille elintarvikemarkkinavaltuutetun toiminnasta.

Tutkintapyyntö johtui Ruokaviraston mukaan epäillystä virka-aseman väärinkäytöstä. Epäilykset koskevat elintarvikevaltuutetun valtion varojen käyttöä työtehtävien hoidossa muun muassa matkustukseen ja hankintoihin liittyen.

Iltalehti perkasi elintarvikevaltuutetun matka- ja kululaskut läpi. Niistä selvisi, että laskujen perusteella valtuutettu on kulkenut usein lyhyetkin kotimaanmatkat lentämällä ja käyttänyt systemaattisesti taksia.

Valtion matkustusohjeistuksessa taksin käyttö on sallittua vain, jos se tulee kokonaisuutena muita vaihtoehtoja halvemmaksi. Rahaa on kulunut kahden yön kotimaanmatkoissa noin tuhat euroa.

Myös korttiostoksissa näkyy hankintoja, kuten parilla tuhannella eurolla ATK-laitteita ja niiden lisäosia sekä myös esimerkiksi muistikortteja, valokuvaskanneri ja järjestelmäkameran suodattimia, joita ei ole perusteltu mitenkään. On myös ostettu pari pulloa viiniä per toimiston työntekijä ”ideointi-iltapäivään” ja ”tyky-päivään”.

Iltalehden mukaan kuittien perusteella kyse on sinänsä pienimuotoisesta, mutta säännöllisestä ohjeiden rikkomisesta.

Jos elintarvikemarkkinavaltuutettuun kohdistetaan virkamiesoikeudellisia toimenpiteitä kuten virasta pidättäminen, vastuu on maa- ja metsätalousministeriöllä.

Elintarvikemarkkinavaltuutettu on riippumaton viranomainen, jonka valtioneuvosto nimeää tehtävään maa- ja metsätalousministeriön esityksestä enintään viideksi vuodeksi kerrallaan.

Aiemmin kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio kertoi, että valtuutettua ei ole pidätetty virastaan, koska poliisin tutkinta on kesken. Kallion mukaan ministeriössä odotetaan, mihin johtopäätöksiin poliisi tutkinnassa tulee.

Source Link yle.fi