Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_c171cb1e546858b96d65116a52f44e6e, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0

Warning: Cannot modify header information - headers already sent in /home/u4578291/uutisalue.news/wp-content/plugins/wp-rocket/inc/classes/Buffer/class-cache.php on line 157
Rintasyövän uusista hoidoista lupaavia tuloksia: ”Jotkut potilaat voivat saada jopa vuosiksi lisää elinaikaa” – Uutisalue
Banner Before Header

Rintasyövän uusista hoidoista lupaavia tuloksia: ”Jotkut potilaat voivat saada jopa vuosiksi lisää elinaikaa”

Syöpähoitoja tutkitaan tällä hetkellä kiivaasti: tehokkaampia lääkkeitä kehitellään, sädehoitolaitteita parannellaan entisestään ja syövän ennaltaehkäisyyn panostetaan yhä enemmän. Kirurgiset menetelmät kehittyvät, ja hoitojen haittoja pyritään vähentämään.

Solunsalpaajien ja hormonaalisen mekanismin kautta vaikuttavien lääkkeiden lisäksi syövän hoidossa nykyään käytetään vasta-aineita, signaalivälittäjien estäjiä, ihmisen oman puolustusjärjestelmän aktivoivia lääkkeitä ja soluvalmisteita.

Esimerkiksi rintasyövän ja melanooman uusista hoitomuodoista on saatu iloisia uutisia, jotka ennakoivat kyseisiin syöpiin sairastuville valoisampaa tulevaisuutta.

”Isoja läpimurtoja”

Esimerkiksi tänä kesänä valtameren takaa on kantautunut hyviä uutisia naisten yleisimmän syöpämuodon, rintasyövän, hoidoista vasta-ainetta sisältävillä täsmälääkkeillä.

Kesäkuussa 2022 järjestetyssä American Society of Clinical Oncologyn (ASCO) syöpäkonferenssissa esiteltiin tutkimustuloksia kahdesta uudesta rintasyöpälääkkeestä, joita voidaan hyödyntää pitkälle edenneiden rintasyöpien hoidossa. Docrates syöpäsairaalan tiedotteessa puhutaan suoranaisesta läpimurrosta.

– Pitkälle edenneissä rintasyövissä ei toistaiseksi ole olemassa parantavaa hoitoa, mutta uusilla hoitomuodoilla voidaan pidentää potilaiden elämää ja taudin etenemisvapaata aikaa sekä lievittää oireita, Docrates Syöpäsairaalan syöpätautien erikoislääkäri, dosentti Tom Wiklund iloitsee tiedotteessa.

– Syövänhoidossa on tapahtunut viime vuosina isoja läpimurtoja. Levinnyttä rintasyöpää voidaan nykyään usein hoitaa jo kroonisena sairautena, hän lisää.

Uudet täsmälääkkeet ovat nimeltään trastutsumabi-derukstekaani ja sasitutsumabigovitekaani.

– Molemmat näistä uusista syöpälääkkeistä ovat eräänlaisia lääkeaineen ja vasta-aineen yhdistelmiä, Turun yliopistollisen sairaalan syöpätautien erikoislääkäri Sirkku Jyrkkiö selittää.

– Kuten lääketiede ylipäätään, myös syöpähoitojen kehitys etenee jatkuvasti ja hiljalleen ajan kanssa monilla eri osa-aluilla. Läpimurroista voidaan harvoin puhua, mutta syöpähoidot ovat parantuneet vuosien saatossa jo paljon, Jyrkkiö sanoo.

”Jopa vuosiksi lisää elinaikaa”

Pitkälle edenneiden rintasyöpien lääkehoitona on tähän päivään asti käytetty pääasiassa vain sytostaatteja. Tuoreen tutkimuksen perusteella uudet täsmälääkkeet kuitenkin paitsi pidentävät pitkälle edennyttä rintasyöpää sairastavien elinajanodotetta, myös lievittävät oireita.

Uusilla lääkkeillä hoidettaessa elinajanodote nousi pitkäaikaista rintasyöpää sairastaneilla jopa puolet pidemmäksi kuin perinteisillä sytostaateilla.

– Kahden vuoden kuluttua lääkityksen aloittamisesta 22,4 prosenttia kolmoisnegatiivista rintasyöpää sairastaneista potilaista oli puolestaan uuden lääkkeen ansiosta elossa. Sytostaateilla osuus oli 5,2 prosenttia, Tom Wiklund Docrateesta kertoo.

ASCO:n julkaisema tutkimus eri ole ensimmäinen laatuaan: kyseisiä uusia syöpälääkkeitä on tutkittu ennenkin. Tulokset sairastuneiden elinajan pitenemisessä ovat Jyrkkiön mukaan vaihdelleet eri tutkimuksissa paljon – keskimäärin puhutaan muutamista kuukausista.

Tulosten vaihtelevuuden vuoksi Jyrkkiö toppuuttelee tulkitsemasta tutkimuksia liian mustavalkoisesti.

– Nämä uudet tutkimustulokset ovat hyviä uutisia, ja ne vievät levinneen syövän hoitoa eteenpäin. Jotkut potilaat voivat saada uusilla lääkkeillä jopa vuosiksi lisää elinaikaa, mutta toiset eivät lainkaan. Paikallinen rintasyöpä on kuitenkin erittäin hyväennusteinen tauti, sillä suurin osa paranee siitä, Jyrkkiö sanoo.

Myös muita syöpiä tutkitaan

Uusien täsmälääkkeiden vastetta on tutkittu runsaasti myös muihin yleisiin syöpiin kuin rintasyöpään.

Perinteiset solunsalpaajahoidot ovat laajasti käytössä ja osoittautuneet tehokkaiksi useissa syövissä. Uusia lääkkeitä hyödynnetään kuitenkin niiden rinnalla tehostamaan syövän lääkehoitoa.

Jyrkkiö kuitenkin kertoo, että esimerkiksi pitkälle levinneen melanooman lääkehoito on uudistunut viime vuosina, kun elimistön immuunireaktioon vaikuttavat biologiset syöpälääkkeet tulivat käyttöön.

– Nämä niin sanotut immuno-onkologiset lääkkeet tehoavat erityisesti ihosyöpä melanoomaan, mutta moniin muihin yleisiin syöpämuotoihin käytetään pääsääntöisesti yhä solunsalpaajia tai esimerkiksi solunsalpaajien ja vasta-aineen yhdistelmälääkkeitä, Jyrkkiö kertoo.

Source Link is.fi