Banner Before Header

Saarikko haastoi kokoomusta erityis­talousalueilla – Mykkänen tylytti: Tämmöistä himmeliä emme Suomeen kaipaa

Keskusta esittää, että Suomeen avataan mahdollisuus perustaa erityistalousalueita, keskustan puheenjohtaja, valtiovarainministeri Annika Saarikko sanoi puoluekokouksen avauspuheessaan.

Saarikko visioi, että erityistalousalueilla voitaisiin kokeilla työnantajien sosiaaliturvamaksujen ja yhteisöveron alentamista sekä työvoiman saatavuusharkinnasta luopumista. Kokousväki antoi puheenjohtajan esitykselle aplodit.

Tiedotustilaisuudessa Saarikko sanoi erityistalousalueiden olevan iso teema keskustalle tulevissa eduskuntavaaleissa.

– Tämä on hallitusohjelmatason kysymys. Tietenkin minua kiinnostaa kovasti, miten muut puolueet tähän suhtautuvat. Puolueet, jotka puhuvat yrittäjyydestä. Sopiiko ja onko yrittäjyyttä kehitettävä koko maassa? Puolueet, jotka puhuvat työstä. Onko työvoima ja työllisyys koko maassa ratkaisevan tärkeää, Saarikko kysyi.

Hän suuntasi viestinsä Kalajoella puoluekokoustaan pitävälle kokoomukselle.

– Onko koko Suomi tärkeä? Kuuleeko hiekkasärkät – mitä merkitsee elämisen ja yrittämisen edellytykset kaikkialla? Saarikko kysyi.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen vastasi Saarikolle tiedotustilaisuudessa. Mykkäsen mielestä kyseessä olisi lande vastaan stadi -asetelma, jos nykyisten tukijärjestelmien lisäksi verotus pitäisi säätää maakunnittain.

– Tämmöistä himmeliä emme Suomen kokoiseen pieneen maahan kaipaa. Sitä on jokaisella vuosikymmenellä haikailtu ja jokaisella vuosikymmenellä se on todettu käytännössä mahdottomaksi ja vääristäväksi, Mykkänen tylytti.

Saarikon mielestä erityistalousalueille on selkein tarve itäisessä ja pohjoisessa Suomessa. Alueiden rajoja hän ei vielä määritellyt.

Saarikko hahmotteli, että erityistalousalueilla voisi olla mahdollista saada verotuksellisia tai muita huojennuksia ja alueella työskentelevät ja asuvat ihmiset voisivat saada tukia, huojennuksia ja kannusteita.

– Yritysten työllistämis- ja investointiedellytysten parantamiseksi tulisi käynnistää kokeiluja esimerkiksi työnantajien alennettujen sosiaaliturvamaksujen ja vapaiden poistojen käyttöönottamiseksi. Myös yhteisöveron alentamista yrityksille, jotka investoivat heikommin kehittyville alueille, tulisi kokeilla.

Saarikon mielestä erityistalousalueilla pitäisi helpottaa tekijöiden saamista ulkomailta muun muassa luopumalla saatavuusharkinnasta.

Saarikon mukaan koulutusta on jatkossakin kohdennettava Itä- ja Pohjois-Suomeen lisäämällä korkeakoulujen aloituspaikkoja.

Saarikko sanoi, että keskustan mielestä opintolainahyvitys harvaan asutulle alueelle töihin muuttaville on keskustan mielestä kypsä toteutettavaksi jo tällä vaalikaudella.

Source Link is.fi