Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_063495437cf581c89a9449602fae5e30, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Säässä tapahtuu ensimmäinen käänne ensi yönä – torstaina edessä isompi muutos – Uutisalue

Säässä tapahtuu ensimmäinen käänne ensi yönä – torstaina edessä isompi muutos

Maanantaina lähes koko maassa nautitaan poutaisesta syyspäivästä, Lapin hajanaisia sadekuuroja lukuun ottamatta kertoo Ilmatieteenlaitoksen päivystävä meteorologi Jani Parviainen.

Lokakuun ensimmäinen maanantai on pilvien myötä harmaa, mutta aurinko saattaa pilkahdella pilvipeitteen läpi maan länsi- ja lounaisosissa. Maanantaina maan eteläosissa lämpötila noin 10–13 astetta. Pohjoisosissa lämpötila pyörii kolmen ja kymmenen asteen välillä.

Viikon ensimmäinen muutos säähän saapuu kuitenkin jo maanantain taittuessa tiistaiksi.

– Viimeistään illalla ja yöllä maan itäosaan tulee sadealue ja huomenna siellä satelee vettä, Parviainen kertoo.

Tiistain sadealue voi yltää myös pääkaupunkiseudulle asti. Itä-Suomeen sataa Parviaisen mukaan noin 5–10 milliä vettä. Saderintama ei kuitenkaan yllä maan länsiosiin, joissa päästään vielä tiistaina nauttimaan kuivasta kelistä.

– Länsiosassa voi olla ihan kauniskin päivä. Aurinkokin varmaan näyttäytyy pilvien lomasta.

Sateisilla alueilla lämpötilat putoavat alle kymmenen asteen, mutta Länsi-Suomessa elohopea kipuaa vielä kymmenen lämpöasteen rajan yli. Lapissa sen sijaan on länttä pilvisempää.

Keskiviikkona matalapaineita rullaa syötöllä Suomeen. Ensin sateet saapuvat Etelä-Suomeen, sen jälkeen länteen.

Sadealueet jatkavat matkaansa heiketen itää kohti, jättäen poutaa etelään keskiviikkoiltapäivälle. Kun etelässä kuivatellaan jo, Keski- ja Pohjois-Suomessa satelee ajoittain. Käsivarressa sateet voivat tulla joko lumena tai räntänä.

– Vähän maltillisemmat ovat nuo sadelukemat tiistaihin verrattuna.

Torstai tuo tullessaan vielä isomman muutoksen ja yhden uuden sääelementin. Lännestä saapuu kova matalapaine, joka voimistaa tuulta koko maassa.

Varsinkin länsirannikolla voi tuulla jopa 20 metriä sekunnissa. Muualla maassa tuulen puuskat voivat parhaimmillaan ylittää 15 metrin sekuntivauhdin.

Kovan tuulen lisäksi taivaalta tulee torstaina sadetta muutamia millejä maan etelä- ja keskiosissa. Pohjoisessa taas sataa torstaina 10–20 milliä ja käsivarressa voidaan jälleen saada räntää tai lunta.

Torstain muutos on iso myös lämpötilan osalta. Matalapaine nostattaa lämpötilan etelässä normaalia syyssäätä lämpimämmäksi. Lämpö voi kohota jopa 15 asteeseen.

– Kyllähän tuuli ja ilmankosteus viilentää sitä, mutta kyllä se tuntuu viime päiviä lämpimämmältä, Parviainen ennustaa.

Koko viikon sää on siis hyvin vaihteleva.

– Välillä tulee matalapaineita, välillä poutaisempaa ja tuuli on loppuviikolla voimakasta, Parviainen summaa.

Source Link is.fi