Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_6cb875c70dbeab025319a0484d46a9be, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Sadattuhannet eläkeikäiset kokevat olevansa täysin työkykyisiä, mutta eivät tee töitä – Uutisalue

Sadattuhannet eläkeikäiset kokevat olevansa täysin työkykyisiä, mutta eivät tee töitä

Terve Suomi -tutkimuksen perusteella iäkkäiden potentiaalia jää työmarkkinoilla käyttämättä.

Työntekijä kävelee työpaikkansa varastossa.

Tutkimuksen mukaan samanikäiset ikäihmiset voivat olla hyvin erikuntoisia. Kuva: Tiina Jutila / Yle

Yli puolet Suomen 65–74-vuotiaista arvioi olevansa täysin työkykyisiä, mutta tästä joukosta vain noin kymmenen prosenttia on ansiotyössä, selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) Terve Suomi -tutkimuksesta. Eläkkeellä olevien joukossa on siis paljon ihmisiä, jotka voisivat vielä olla mukana työmarkkinoilla.

Suomessa on runsaat 700 000 65–74-vuotiasta, joista lähes 390 000 arvioi itsensä täysin työkykyiseksi. Heistä ansiotyössä on vajaat 40 000.

Tutkimuksen mukaan samanikäiset ikäihmiset voivat kuitenkin olla hyvin erikuntoisia. Toiset pystyvät juoksemaan, kun taas toisille jo kävely saattaa olla vaikeaa.

65–74-vuotiaista naisista reilu neljännes ja samanikäisistä miehistä vajaa viidennes kokee tarvitsevansa apua arkipäivän askareissa toimintakyvyn heikentymisen vuoksi. 75 vuotta täyttäneiden naisten joukossa osuus oli yli puolet ja miehillä reilut 40 prosenttia.

Terve Suomi -tutkimuksessa kartoitettiin ihmisten toimintakykyä kyselyillä ja mittauksilla syksyllä 2022 ja keväällä 2023. Tulokset vahvistavat väestön toimintakyvyn tason pysyneen suurin piirtein ennallaan sen jälkeen kun myönteinen kehitys 2010-luvun alussa päättyi.

Ansiotyö ei aina realistista

THL:n johtava asiantuntija Päivikki Koponen kertoo tiedotteessa, että ikääntyneiden työntekoa voidaan tukea joustavilla ja työkyvyn huomioivilla käytännöillä. Esimerkiksi työaikoja, -tehtäviä ja -oloja olisi tärkeää tarvittaessa muokata.

– Ikääntyneiden työmahdollisuuksia tulee vahvistaa, ja niistä pitäisi viestiä sekä työntekijöille että työnantajille, muun muassa ikäsyrjinnän vähentämiseksi, hän sanoo.

Kaikilla työkykyiseksi itsensä kokeville ansiotyö ei kuitenkaan ole realistinen vaihtoehto. Koponen korostaa osallistumisen vapaaehtoistyöhön ja harrastuksiin olevan tärkeää muun muassa toimintakyvyn ylläpitämiseksi.

THL korostaa tiedotteessaan toimintakyvyn edistämistä yhteiskuntapoliittisena tehtävänä vanhenevassa Suomessa. Laitos katsoo, että toimintakykyä tulisi edistää tukemalla mahdollisuuksia terveellisiin elintapoihin ja ympäristöön kaikissa elämänvaiheissa.

Source Link yle.fi