Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_c110ababe47223413bffc0f7ce68ad56, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
SAK:n Eloranta UPM:stä: Yhtiö haluaa pidentää työaikaa jopa sadalla tunnilla ilman kompensaatiota – Uutisalue

SAK:n Eloranta UPM:stä: Yhtiö haluaa pidentää työaikaa jopa sadalla tunnilla ilman kompensaatiota

”Lakko maksaa menetettyinä voittoina vähintään 20 miljoonaa kuukaudessa.”

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta jatkaa ay-liikkeestä tulevaa poikkeuksellisen kovaa metsäjätti UPM:n arvostelua. Paperiliiton vaatiman konsernikohtaisen työehtosopimuksen sijaan UPM haluaa viisi työehtosopimusta. Elorannan mukaan yhtiö pyrkii heikentämään työntekijöiden neuvottelu- ja edunvalvontavoimaa.

”Sen lisäksi UPM haluaa muun muassa pidentää työaikaa jopa sadalla tunnilla ilman kompensaatiota. Kyse olisi tosiasiallisesti reippaasti yli viiden prosentin palkanalennuksesta. Yhtiö haluaisi myös yhdessä sopimisen sijaan yksipuolisesti päättää osasta työn tekemisen ehdoista”, Eloranta kirjoittaa SAK:n blogissa .

Teollisuusliiton varapuheenjohtaja Turja Lehtonen sanoi maanantaina Kansan Uutisissa , että UPM:n hallituksen puheenjohtaja Björn Wahlroos ja toimitusjohtaja Jussi Pesonen käyvät viimeistä taisteluaan ay-liikettä vastaan ennen kuin jäävät eläkkeelle.

Paperiliiton lakko UPM:ssä on kestänyt pian kaksi viikkoa. Muiden metsäyhtiöiden kanssa liitolla on ilman työtaisteluita syntyneet sopimukset.

Elorannan mukaan UPM on jäämässä yksin ideologisine taisteluineen.

Menetykset 20 miljoonaa kuukaudessa

Elorannan mukaan UPM menettää lakon seurauksena vähintään 20 miljoonaa euroa voittoa kuukaudessa.

”Menetettyjä voittoja ja muita tappioita ei kymmeniin vuosiin saada maksettua takaisin paperimiesten ja -naisten palkoista ja työehdoista leikkaamalla. Omistajien etu eikä tehtävä ole rahoittaa yhtiön johdon jääräpäistä työehto- ja henkilöstöpolitiikkaa”, hän toteaa.

Eloranta kysyy myös, minkälaisen kolhun henkilöstön kohtelusta saa UPM:n yhteiskunnallinen maine, työnantajamaineesta puhumattakaan. Ilmapiiri yhtiössä, joka kohtelee työntekijöitään näin kovalla kädellä, on varmasti jäätävä.

SAK:n puheenjohtaja kirjoittaa UPM:n toiminnan olevan vastoin nykyisiä kansainvälisiä sijoittamisen vastuullisuussitoumuksia ja Kansainvälisen työjärjestö ILO:n työelämän perusoikeuksia.

Sijoittajat vaativat vastuullisuutta

UPM:n toiminta on niin poikkeuksellista, että keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä teki Finanssivalvontaan selvityspyynnön siitä, onko yhtiö rikkonut arvopaperilakia. Kärnä nostaa esiin yhtiön pyrkimyksen sanella työehdot työntekijöilleen ja toimitusjohtaja Pesosen puheet työehtoneuvottelujen vaikutuksista tehtaiden sulkemiseen tai jatkamiseen. Nämä toimet ja puheet voivat vaikuttaa haitallisella tavalla yhtiön liikevaihtoon, liikevoittoon ja osakkeen arvoon.

”Monet koti- ja ulkomaiset institutionaaliset sijoittajat vaativat yhtiöiltä vastuullisuutta niin ympäristö- kuin sosiaalikysymyksissä, joihin työntekijöiden kohtelukin kuuluu. Nyt kun yhtiö kohtelee työntekijöitään niin kuin kohtelee, on aika peräänkuuluttaa UPM:n omistajien sitoutumista omiin vastuullisen sijoittamisen periaatteisiinsa”, Eloranta toteaa.