Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_e7aada6b1ea787cb34d4022448ff522a, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Saksan Scholz ei kannata venäläisten viisumi­­rajoituksia – Sanna Marinilta tiukka vastaus – Uutisalue

Saksan Scholz ei kannata venäläisten viisumi­­rajoituksia – Sanna Marinilta tiukka vastaus

Saksan liittokansleri Olaf Scholz ja pääministeri Sanna Marin olivat maanantaina täysin eri linjoilla siitä, onko venäläisten viisumivapautta tarpeen rajoittaa vai ei.

Marin ja muut pääministerit tapasivat Scholzin tänään maanantaina Pohjoismaiden pääministerien epävirallisessa kokouksessa Oslossa.

Scholzilta ja Pohjoismaiden pääministereiltä kysyttiin yhteisessä tiedotustilaisuudessa, onko heidän mielestään oikein, että Venäjältä pääsee edelleen lomailemaan Eurooppaan entiseen tapaan.

Scholzin mukaan oli tärkeää asettaa pakotteita niille, jotka ovat vastuussa sodasta ja hyötyvät siitä.

– Mutta ajattelen, että tämä ei ole Venäjän kansalaisten sota, vaan Putinin sota. Ja siitä pitää olla selkeä, Scholz sanoi.

Pääministeri Sanna Marin asettui sen sijaan omassa vastauksessaan uusien rajoitusten kannalle.

Hän totesi olevan selvää, että tavalliset venäläiset eivät aloittaneet sotaa. Mutta samaan aikaan on hänen mukaansa todettava, että he tukevat sotaa.

– Minusta ei ole oikein, venäläiset voivat matkustaa ja tulla Schengen-alueella katselemaan nähtävyyksiä samaan aikaan, kun Venäjä tappaa ihmisiä Ukrainassa. Se on väärin, Marin sanoi.

Hänen mukaansa aiheesta on keskusteltava Euroopan neuvostossa ja Schengen-maiden kesken.

– Toki asia ei ole mustavalkoinen. Myös moni Venäjällä vastustaa sotaa, hän myönsi.

– Mutta ymmärrän ihmisten turhautumisen siihen, että venäläiset voivat matkustaa kuin mitään ei olisi tapahtunut. He tappavat ihmisiä Ukrainassa.

Hallitus käsittelee mahdollisia uusia viisumirajoituksia huomenna tiistaina iltakoulussaan.

Scholzilta kysyttiin vielä mielipidettä siihen, miten Suomen ja muiden Venäjän naapurimaiden viisumirajoitukset vaikuttaisivat EU:n yhtenäisyyteen.

Scholz antoi ymmärtää, että yksittäiset maat voivat tehdä omia päätöksiään, kuten aina.

Hänen mukaansa yhtenäisyydestä todistaa jo se, että EU on jo asettanut raskaita pakotteita Venäjää kohtaan.

Scholzin mukaan on kuitenkin ymmärrettävä, että Venäjältä myös pakenee paljon ihmisiä. Viisumirajoitusten ei hänen mukaansa tulisi vaikeuttaa näiden ihmisten tilannetta.

Muilta Pohjoismaiden pääministereiltä ei kuultu tiukkoja kannanottoja viisumirajoitusten puolesta tai vastaan.

Tanskan pääministerin Mette Frederiksenin mukaan osa eurooppalaisista, etenkin ukrainalaiset voivat kuitenkin pitää omituisena, että Venäjältä voi edelleen matkustaa Eurooppaan vapaasti Eurooppaan turisteina, vaikka maa käy sotaa Ukrainaa vastaan.

Norjan pääministeri Jonas Gahr Støre muistutti, että venäläisten matkustamista kohtaan on jo asetettu rajuja rajoituksia.

Hän myös totesi, ettei kysymys ole mustavalkoinen.

– Myös venäläiset saavat valheellisen kuvan sodasta propagandan vuoksi, Støre sanoi.

Ruotsin pääministeri Magdalena Andersson totesi, ettei Ruotsi ole vielä muodostanut kantaa asiassa, vaan edelleen kuuntelee eri näkökantoja. Hän toivoo kuitenkin yhtenäistä eurooppalaista ratkaisua.

Source Link is.fi