Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_09a586ff0bd0cf1c39f31cf2ea0b23d4, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Sanna Marinin päivitys keskus­pankkien toiminnasta kerää kritiikkiä – professori: ”Nyt menee pieleen” – Uutisalue

Sanna Marinin päivitys keskus­pankkien toiminnasta kerää kritiikkiä – professori: ”Nyt menee pieleen”

”Vallitsevissa rahapolitiikan ideoissa on jotain pahasti vialla, kun keskuspankit suojelevat uskottavuuttaan ajamalla taloudet taantumaan.”

Näin siteeraa pääministeri Sanna Marin (sd) Helsingin yliopiston poliittisen talouden väitöskirjatutkija Antti Ronkaisen blogia Suomen Kuvalehdessä.

Pääministeri on jakanut sitaatin Twitter-tilillään. Marin ei ole perustellut tarkemmin, miksi hän on jakanut juuri kyseisen lainauksen.

Ronkainen on blogissaan kirjoittanut, että samaan aikaan kun hallitukset ovat syytäneet rahaa energiakriisiin pitääkseen kansalaiset rauhallisina, keskuspankit ovat aloittaneet ”inflaation vastaisen ristiretken”.

– Vallitsevissa rahapolitiikan ideoissa on jotain pahasti vialla, kun keskuspankit suojelevat uskottavuuttaan ajamalla taloudet taantumaan. Mikä huolestuttavinta, keskuspankit eivät tee yhteistyötä keskenään tai varsinkaan hallitustensa kanssa, Ronkainen kirjoittaa.

Twitterissä Marinin twiitti on herättänyt ihmetystä ja kerännyt kritiikkiä.

Aalto-yliopiston rahoituksen professori Vesa Puttosen mukaan ”nyt menee pieleen”.

– Nyt menee pieleen. Keskuspankin ensisijainen tehtävä on pyrkiä hintavakauteen. Nyt inflaatio euroalueella on noussut 10 prosenttiin. Jos keskuspankki ei tekisi mitään, se menettäisi tärkeimpänsä: Uskottavuuden, Puttonen kommentoi Marinille.

Elinkeinoelämän keskusliiton johtaja Sami Pakarinen nostaa myös esiin uskottavuus-näkökulman.

– Keskuspankin uskottavuus on kaikki kaikessa. Talouden perusasioiden kyseenalaistaminen näin herättää vain lisää huolta Suomen talouspolitiikan uskottavuudesta, Pakarinen kommentoi.

Helsingin pormestari Juhana Vartiainen tuo esiin kaksi huomiota.

– 1) Jos inflaatiopaine ja -odotukset ovat yltyneet koviksi, kasvun jarruttaminen on välttämätöntä niiden salpaamiseksi, 2) EKP:n kiristystarve olisi pienempi jos poliitikot olisivat valinneet pidättyväisemmän fipon. 3) ”Ideoiden” syyttäminen ei auta, todellisuutta ei pääse pakoon, Vartiainen kirjoittaa.

Myös kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen yhtyy kritiikkiin.

– Hetkinen! Eikö pääministerin mielestä inflaatiokierrettä tarvitse ottaa vakavasti? Jos tarvitsee, miten siltä voisi välttyä, jos keskuspankeilta menee uskottavuus, Mykkänen kysyy.

– Valtaosa inflaatiosta jo valunut energiasta puhdistettuun pohjainflaatioon! Inflaatio syö myös menoelvytyksen avun, hän jatkaa.

Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi puolestaan kirjoittaa, että keskuspankin uskottavuus ei ole mikään päämäärä, vaan väline siihen, että kansalaiset voivat luottaa hintavakauteen.

– Taantuma on usein ikävä sivuseuraus kun liiallisten julkisten menojen lisäyksen ja löysän rahapolitiikan seurauksena joudutaan inflaatio taittamaan koronnostoilla, Romakkaniemi sanoo.

Politiikan tutkija ja Helsingin yliopiston valtio-opin yliopistonlehtori Hanna Wass kuitenkin huomauttaa, että twiitti oli tärkeä nosto pääministeriltä.

– Tärkeä nosto pääministeriltä. Demokraattisesti kestävää taloutta ei edistä työnjako, jossa poliitikot nostavat kätensä ylös jättäen rahapolitiikan markkinoiden ja keskuspankkien symbioosiksi, johon ei saisi pitkällä tikullakaan puuttua, Wass kirjoittaa.

Keskuspankkien koronnostot ovat nousseet syksyn mittaan uutisiin.

Muun muassa Sveitsin ja Norjan keskuspankit ilmoittivat syyskuussa reippaista ohjauskoron nostoista. Ne seurasivat päätöksellä Yhdysvaltojen keskuspankki Fedin viitoittamaa tietä.

Sveitsin keskuspankin ohjauskorko nousi 0,75 prosenttiyksikön korotuksen myötä miinukselta 0,5 prosenttiin. Norjassa korotus oli 0,5 prosenttiyksikköä 2,25 prosenttiin, korkeimmalle tasolle sitten vuoden 2011.

Fed nosti ohjauskorkoa 0,75 prosenttiyksikköä ja Ruotsin Riksbanken päätyi prosenttiyksikön korotukseen syyskuussa.

Juttua päivitetty 2.10.2022 kello 17:22: Lisätty Helsingin pormestarin Juhana Vartiaisen twiitti.

Lue lisää: Norjan ja Sveitsin keskuspankit nostivat ohjauskorkoa

Lue lisää: Yhdysvaltojen keskuspankin koronnosto syöksi pörssit laskuun myös Aasiassa

Lue lisää: Yhdysvaltain keskuspankki nosti odotetusti ohjauskorkoa 0,75 prosenttiyksiköllä

Lue lisää: Ruotsin keskuspankki nosti ohjauskorkoaan peräti prosenttiyksiköllä ja lisää luvassa

Source Link is.fi