Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_0be6c44e1365bdb4986b3d9e626d5d3b, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Satakunnan aluevaltuusto kiisteli kovasanaisesti – toteutuuko nyt oligarkkivalta vai käytiinkö vain kiivasta vaalipeliä? – Uutisalue

Satakunnan aluevaltuusto kiisteli kovasanaisesti – toteutuuko nyt oligarkkivalta vai käytiinkö vain kiivasta vaalipeliä?

Satakunnan aluehallitus saa ison päätösvallan hyvinvointialueen palveluverkon karsimisesta. Vastustajien mielestä hallintosäännöstä tehty ratkaisu heikentää demokratiaa.

Mies kävelee terveysaseman ovesta kohti parkkipaikkaa.

Satakunnassa keskustellaan kiivaasti lähipalveluista. Kuva: Katja Halinen / Yle

Satakunnan aluevaltuusto on hyväksynyt uuden, kiistellyn hallintosäännön tulkinnan. Asiasta äänestettiin ja päätös syntyi lukemin 41–28.

Aluehallitus voi siis jatkossa päättää suuresta osasta Satakunnan sote-palveluverkostoon tulevista muutoksista. Aluehallituksen päätösvaltaan kuuluu myös asumispalveluiden yksiköiden lakkauttaminen ja perustaminen.

Valtuusto jakautui päätöksessä. Keskusta ja perussuomalaiset vaativat enemmän valtaa aluevaltuustolle, samoin osa kristillisdemokraateista ja pienempiä kuntia edustavista demarivaltuutetuista sekä Vapauden liiton Niina Valtanen. Vastustajien mielestä valtaa siirtyy nyt liikaa virkamiehille ja aluehallitukselle.

Viittauksia venäläiseen päätösmalliin

Asiasta käytiin kipakkaa keskustelua. Valtuutettu Vesa Jalonen (kesk.) viittasi itäiseen poliittiseen kulttuuriin ja syytti toimintamallia oligarkkimaiseksi. Hän on jo aiemmin tehnyt oikaisuvaatimuksen päätösvalta-asiasta.

Jalosen puoluetoveri Juha Korkeaoja viittasi myös itänaapuriin ja toivoi, ettei aluevaltuustosta tule ”duuma”, joka aina hyväksyy ylhäältä tulevat ehdotukset. Hänestä valtuusto on lammaslauma, kun se luovuttaa valtaa aluehallitukselle.

Jooa Raja-Aho (ps.) epäili, että voittanutta päätöstä kannattaneet poliitikot haluavat antaa valtaa virkamiehille välttääkseen ikävät kohtaamiset äänestäjien kanssa. Hänen mielestään tämä ei ole demokraattista.

SDP:n ryhmänjohtaja Leena Jokinen-Anttila toivoi, ettei asiasta käytävässä keskustelussa mentäisi henkilökohtaisuuksiin. Kokoomuksen ja kristillisdemokraattien ryhmänjohtaja Anne Holmlund hämmästeli oligarkkipuheita ja arveli, että joku voi niitä kuultuaan arvioida aluevaltuutettujen seonneen lopullisesti.

Vasemmistoliiton edustaja Mika Aho puolestaan totesi, että hän allekirjoitti syksyllä keskustan alulle paneman vaatimuksen vallan saamisesta aluevaltuustolle. Hän katsoo, että tuolloin esitetty toive on kuultu eikä pelko päätösvallan siirtymisestä pois aluevaltuustolta enää pidä paikkaansa.

Hyvinvointialueen johtaja Kirsi Varhila muistutti, että jos aluevaltuustolla olisi kaikki päätösvalta toimipisteistä, silloin valtuusto joutuisi kokoontumaan useita kertoja kuukaudessa. Hänen mukaansa päätöksiä pitää tehdä paljon ja usein.

Vaalipuheenvuoroja vai ei?

Aluevaltuustossa kuultiin myös mielenkiintoinen sananvaihto siitä, minkä takia käsittelyssä oleva asia on saanut niin suuret mittasuhteet.

Aluehallituksen puheenjohtaja Harri Lehtonen (sd.) arvioi, että aluevaltuustossa käytiin jo seuraavia aluevaaleja. Hän toivoi, että valtuutetut eivät tekisi hyvinvointialueen tulevaisuutta määrittäviä ratkaisuja miettien, mitä äänestäjät niistä ajattelevat.

Aluevaltuuston puhetta johtanut Eeva Kalli (kesk.) totesi heti perään Lehtoselle, että aluevaltuuston kokoukset ovat avoimia ja yleisön on syytä saada nähdä, mitä valtuutetut asioista ajattelevat.

Isot säästöt edessä

Tulkintakiistassa on ollut kyse siitä, missä päätetään Satakunnan hyvinvointialueen palveluverkkosuunnitelman toteuttamisesta.

Satakunnan hyvinvointialueen virkamiesjohto on esittänyt isoa säästöohjelmaa. Vuoden 2026 aikana hyvinvointialueen pitää kattaa viime ja tänä vuonna kertyvä alijäämä, arviolta runsaat 100 miljoonaa euroa.

Suunnitelmaan kuuluu palvelujen voimakas keskittäminen, mikä on herättänyt voimakasta vastustusta pienemmissä kunnissa. Valtuutettu Marja Vaitomaa (kesk.) Eurajoelta esittikin valtuustossa toiveen, että toimipisteiden sulkemisessa otettaisiin vielä aikalisä.

Jos hyvinvointialue ei onnistu säästöissä lähivuosina, uhkana voi olla liittäminen johonkin toiseen hyvinvointialueeseen. Asiasta muistutti muun muassa Mari Kaunistola (kok.), jonka mielestä Satakunta on jo jäänyt jälkeen säästöjen etsimisessä.

Talousongelmat ovat kuitenkin tällä hetkellä yhteisiä kaikille hyvinvointialueille riittämättömän rahoituksen takia. Satakunnan hyvinvointialue ilmoitti äskettäin aloittavansa yt-neuvottelut 15 miljoonan euron säästöjen etsimiseksi henkilöstökuluista.

Source Link yle.fi