Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_fe07ec8fd3bd3aa8789a606d2bb0a85d, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Satelliitit tekivät kaksi palo­hälytystä Etelä-Suomeen aamu­yöllä kello 4.37 ja 4.45 – Uutisalue

Satelliitit tekivät kaksi palo­hälytystä Etelä-Suomeen aamu­yöllä kello 4.37 ja 4.45

Hätäkeskukset jakoivat eilisillassa lähtien ainakin neljä savuhavainnoiksi määriteltyä palohälytystä Hämeessä ja Savossa.

Kaksi hälytyksistä liittyi tavanomaiseen luvattomaan roskien polttoon, illalla Lahden Luhtijoella ja keskiyöllä Hirvensalmella Kilkintiellä.

Sen sijaan aamuyöllä kello 4.37 ja 4.45 hätäkeskusjärjestelmään saapui kaksi savuhavaintoa, Heinolasta ja Hattulasta, jotka oli tehnyt maata kiertävä tietoliikennesatelliitti.

Tai useampi satelliitti, mutta kapean aikaikkunan huomioiden luultavasti vain yksi sensoriensa tarkkaavaisuudella kunnostautunut yksilö.

– Satelliitti oli havainnut asfaltointikoneen Lahden moottoritiellä, kerrotaan Päijät-Hämeen pelastuslaitokselta.

Yksikkö kävi kohteessa toteamassa, ettei hälytys antanut aihetta työmaan sammuttamiseen.

– Siihen aikaan on pimeää ja asfaltin lämmityksessä nousee paljon höyryä ja palaa valoja, päivystävä palomestari kuvailee satelliitin kaukaa avaruudesta havaitsemaa itähämäläistä olosuhdetta.

Kanta-Hämeessä oli sama tilanne.

– Asfalttimiehet lämmittivät Pälkäneentietä, Kanta-Hämeen pelastuslaitos kertoo.

Kantatie 57 kulkee Hämeenlinnasta Pälkäneelle.

– Siinä meni viisi nestekaasuvaunua peräjälkeen, sulattavat vanhaa massaa. Tietä grillataan.

– Kesällä näitä hälytyksiä ei tule, mutta nyt oli kylmä yö, viidestä kahdeksaan astetta, ja oli kosteutta. Reagoiko se sitten lämpöpisteisiin vai savuun, päivystävä palomestari pohtii.

Palomestari ei syyllistä satelliittia, joka reagoi kuten kuka tahansa vastuuntuntoinen ja valpas ohikulkija tehdessään epäilyttävän savuhavainnon: ottaa tavalla tai toisella yhteyttä hätäkeskukseen.

– Se toimii kuten sen kuuluukin toimia, kantahämäläinen palomestari kehaisee kannustavasti satelliittia.

Tapaukset ovat harvinaisia.

Päijät-Hämeessä asfalttityömaan satelliittihälytys oli vasta kesän ensimmäinen ja saattaa liittyä pimentyneisiin öihin ja ilman kylmenemiseen.

Source Link is.fi