Banner Before Header

”Seuraavakin asia on sanottava ääneen” – Saarikolta selväsanainen viesti ”etuusviidakosta”

Keskustan puheenjohtajan, valtiovarainministeri Annika Saarikon mukaan keskustalaisuuden ytimessä on työ ja toimeliaisuus.

Hän teki poliittisessa linjapuheessaan keskustan puoluekokouksessa pesäeroa sekä oikeistoon että vasemmistoon.

– Eroamme vasemmistosta siinä, että palkka ja työpaikka eivät ole vain saavutettuja etuuksia. Meille työnantaja ei ole vastapuoli eikä riistäjä. Meille työelämä ei ole museoesine, jonka vieressä on kyltti ”ei saa koskea”.

Saarikon mukaan keskusta eroaa oikeistosta siinä, että keskustalaisille kaikki työ on arvokasta. Hänen mukaansa ei ole vain palkkatyötä, vaan Suomi rakentuu myös yrittäjyydestä ja vapaaehtoistyöstä.

– Isänmaata rakentaa myös se, että hoitaa omia lapsiaan.

Saarikon mukaan työvoimapulasta kärvistelevä Suomi tarvitsee nyt tekijäreformin.

Keskustan tavoitteena on hoitaa yksinyrittäjät paremmalle turvalle, oikeuttaa paikasta riippumaton työ, turvata työttömille yhdenvertainen ansiosidonnainen turva ja mahdollistaa läheisen sairauteen liittyvä, lyhytaikaisen omaishoidon vapaa.

Saarikko totesi keskustan esittäneen yleistä ansioturvaa jo 1990-luvun lopulla.

– Yleisen ansioturvan ydin on yhdenvertaisuus. Ei se, kuuluuko työttömyyskassaan, vaan se, että on tehnyt työtä ja siksi ansainnut saman turvan. Nyt kassaan kuulumattomat vain maksavat, mutta eivät hyödy.

Saarikko alleviivasi, että nykyinen sosiaaliturva, koulutus ja muu yhteiseksi hyväksi rakennettu on mahdollista vain, jos yhä useampi tekee työtä.

– Ellei näin tapahdu, alkaa vaikea etuuksien pudotuspeli. Sitä emme halua.

Saarikko linjasi, että jokaisen työikäisen ja työkykyisen on saatava tehdä työtä. Se koskee niin Suomessa syntyneitä kuin muualta tänne tulevia.

– Työperäisen maahanmuuton on onnistuttava. Migri, maahanmuuttovirasto pitäisi pistää palasiksi. Tarvitaan työhönmuuton virasto, Saarikko julisti ja sai isot aplodit kokousväeltä.

Saarikon mielestä on vääryys, että mielenterveyden ongelmista toipuva ei löydä polkua takaisin työelämään.

– Työmarkkinat eivät voi olla auki vain kauniille ja rohkeille.

Hänen mielestään ei ole myöskään oikein, että ”etuusviidakon” vuoksi kotona oleminen olisi joskus kannattavampaa kuin se, että lähtisi aamulla töihin.

– Työn pitää aina olla kannattavampaa kuin joutenolon.

– Seuraavakin asia on sanottava ääneen: Ei ole oikein sekään, että ei vastaanota työtä, jos työtä on tarjolla.

Hän sai tästäkin aplodit.

Saarikko totesi, että Suomessa on ennenäkemätön työvoimapula kaikkialla ja liki kaikilla aloilla. Pulaa on hänen mukaansa asentajista, koodareista ja hoitajista.

Saarikko ennustaa, että keväällä 2023 eduskuntavaalit käydään ennen kaikkea työstä, toimeentulosta ja turvallisuudesta.

Source Link is.fi