Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_b45a8deb455e46f7d19ae49b0decddbe, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Sinilevä tuli jo – täältä voit katsoa 400 rannan tilanteen – Uutisalue

Sinilevä tuli jo – täältä voit katsoa 400 rannan tilanteen

Helle tuli, ja niin tuli myös kesäinen vitsaus sinilevä.

Ennen juhannusta viileät vedet pitivät vielä levätilanteen tavanomaisena, ja merellä jopa rauhallisena, mutta lämpimän sään ennustettiin kiihdyttävän levien kasvua.

Helteisen viikonlopun jälkeen tiistaiaamuna pääkaupunkiseudun rannikolla sinilevää oli jo Seurasaarenselällä ja Laajalahdessa.

– Nämä ovat tyypillisiä alueita. Ulompana merellä levää ei vielä ole, kertoo tutkija Emil Nyman Helsingin kaupungilta.

– Trendi on siihen suuntaan, että levän ilmaantuminen aikaistuu. Viime kesät ovat olleet hyvin lämpimiä, ja levää on ollut paljon, hän sanoo.

Emil Nyman oli tiistaiaamuna ottamassa mereltä näytteitä. Ulompana merellä levää ei vielä juuri näkynyt.

– Mitään valtavia määriä levää ei vielä ole siellä, missä sitä on, hän arvioi.

– Jos ajatellaan asteikolla nollasta kymmeneen, jossa nolla on ei yhtään levää, sanoisin, että ollaan tasolla kolme.

Paikallisesti levää voi yksittäisen uimarin näkökulmasta silti olla paljon. Leväesiintymä osuu juuri Munkkiniemen uimarannalle, jossa oli tiistaiaamun seurantatietojen perusteella runsaasti levää.

Valtakunnalliset tiedot levätilanteesta kerätään kootusti keskiviikkoisin, ja tuore koko maan kattava katsaus saadaan torstaina. Jo juhannusviikolla levähavainnot olivat hieman lisääntyneet ja lämpimän sään arvioitiin lisäävän leväkukintojen määrää.

– Tämä on aivan normaali aika, kun vedet lämpenevät kesä–heinäkuun taitteessa, sanoo erikoistutkija Kristiina Vuorio Suomen ympäristökeskuksesta. Hän seuraa erityisesti sisävesien tilannetta.

Lämpimän sään lisäksi myös tuuli ja ravinteiden määrä vaikuttavat siihen, missä levää esiintyy paljon.

– Tuulet voivat pölläyttää pohjasta ravinteita tai rankka sade voi huuhtaista niitä järviin. Kaikissa vesistöissä on aina sinilevää, ja jos ulapalta tuulee rantaan, vähäinenkin määrä levää voi näkyä rannassa, Vuorio sanoo.

Kansalaiset voivat ilmoittaa levähavainnoistaan järvi-meriwikiin, ja levähavaintoja voi helposti tutkia myös itameri.fi– ja vesi.fi -palveluista, jonne havainnot kootaan.

Kansalaisten havaintoja sisävesiltä on Vuorion mukaan tehty viime päivinä suhteellisen paljon.

– Se on hyvä asia, sillä emme pysty seuraamaan ja ottamaan näytteitä kaikista vesistöistä.

Sinileväseurantaa tehdään 400 havaintopaikalta eri puolilla Suomea. Havaintoja kerätään niin sisävesiltä kuin mereltäkin. Uimarantojen leväesiintymiä seuraavat kuntien terveysviranomaiset. Esimerkiksi Helsingin uimarantojen tilanteen voi tarkastaa osoitteesta ulkoliikunta.fi.

Sinilevät voivat olla terveydelle haitallisia, sillä osa niistä tuottaa myrkyllisiä yhdisteitä. Erityisesti pienet lapset ja lemmikit pitää pitää pois sinileväisestä vedestä, eikä sitä pidä käyttää löyly-, pesu- tai kasteluvetenä.

Kun levää on runsaasti, se muodostaa lauttoja. Levä hajoaa hippusiksi koskettaessa, eikä jää esimerkiksi tikkuun kiinni.

Source Link is.fi