Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_516ddeb5455e2439e19b3980fb000fc9, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
SSS: Venäläisten käytös vastaan­otto­keskuksissa järkyttää ukrainalais­äitejä – ”Helvetti on täällä” – Uutisalue

SSS: Venäläisten käytös vastaan­otto­keskuksissa järkyttää ukrainalais­äitejä – ”Helvetti on täällä”

Ukrainalaisten ja liikkeellepanoa paenneiden venäläisten turvapaikanhakijoiden sijoittaminen samoihin vastaanottokeskuksiin on herättänyt runsaasti keskustelua viime päivinä.

Maahanmuuttoviraston mukaan järjestelyissä on pyritty huomioimaan tilanteen sensitiivisyys.

– Erityisiä haasteita eri väestöryhmien välillä ei tähän mennessä ole havaittu, mutta tilanne elää ja reagoimme muutoksiin nopeasti, Migri tiedotti viikonloppuna.

Lue lisää: Venäläisten ja ukrainalaisten sijoittaminen samoihin vastaan­otto­keskuksiin kuohuttaa – Migri sanoo seuraavansa tilannetta

Salon Seudun Sanomat on haastatellut Salon Halikon ja Meriniityn vastaanottokeskuksissa asuvia ukrainalaisnaisia. Pienten lasten äidit kertovat kokeneensa olonsa turvattomaksi venäläisten saapumisen jälkeen.

Yevheniia-niminen nainen kertoo jännittävänsä yhteiskeittiöön menemistä. Moni pelkää yhteenottoa. Lisäksi venäläiset metelöivät hiljaisuuden jälkeen, ja vartijan piti tulla paikalle.

– Olemme tulleet helvetistä, ja nyt se sama helvetti on täällä.

– He kuuntelevat puhelimesta kovaan ääneen Venäjän propagandauutisia mutta eivät halua mennä rintamalle ammuttavaksi, Olena-niminen ukrainalaisnainen sanoo.

Hän menetti oman huoneensa venäläisille. Nyt hän asuu samassa huoneessa vanhempiensa kanssa. Hän kertoo olevansa stressaantunut ja lapsiensa kärsivän unettomuudesta.

Maahanmuuttoviraston vastaanottoyksikön johtajan Pekka Nuutisen mukaan noin 40 yksikössä on kirjoilla sekä ukrainalaisia että venäläisiä. Reilun kahden viime viikon aikana venäläiset ovat jättäneet runsaat 250 turvapaikkahakemusta.

Maahanmuuttovirasto pyrkii Nuutisen mukaan jatkossa siihen, että venäläisiä ja ukrainalaisia ei lähtökohtaisesti sijoitettaisi samoihin laitosmallisiin vastaanottokeskuksiin, joissa majoitustilat eivät sitä luontevasti salli.

– Venäläisiä ja ukrainalaisia on ollut samoissa keskuksissa ennen tätäkin, eikä se ole muodostunut miksikään ongelmaksi. Olemme keskusten arjessa mukana ja yksikkömme pyrkivät varmistamaan, ettei tämä ole jatkossakaan ongelma, hän sanoo.

Lue lisää: Venäläisiä ja ukrainalaisia on kymmenissä samoissa vastaan­otto­keskuksissa – Martti J. Kari: ”Järjetöntä”

Ilta-Sanomien haastattelema tiedustelueversti evp. Martti J. Kari sen sijaan pitää venäläisten ja ukrainalaisten laittamista samoihin vastaanottokeskuksiin järjettömänä.

– Tiedetään, että siinä ihan varmasti tulee kitkaa. Tavallaan haetaan harmia sillä, että heitä laitetaan samoihin paikkoihin, hän sanoo.

Source Link is.fi