Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_2e89d0774b6c773625966a747cc7f358, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
STM:n Varhila: Omikron-muunnoksen tuloa liki mahdoton estää – ”Vaatisi koko Suomen sulkemisen” – Uutisalue

STM:n Varhila: Omikron-muunnoksen tuloa liki mahdoton estää – ”Vaatisi koko Suomen sulkemisen”

Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila myöntää, että Etelä-Afrikasta löydetyn koronaviruksen omikron-muunnoksen pääsyä Suomeen on liki mahdoton estää.

– Vaatisi koko Suomen sulkemisen, että voisimme olla varmoja, että uusi muunnos ei meille tule – tai ei täällä jo mahdollisesti ole, Varhila totesi IS:lle.

Koronan hoitamisesta vastaava STM lähetti eilen ohjauskirjeen viranomaisille, miten omikronin pääsy Suomeen aiotaan estää.

Lue lisää: STM:n ohjauskirje: Kaikki karanteeniin, jotka ovat oleskelleet maissa, joissa on todettu omikronia

Peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) twiittasi eilen, että rajojen terveysturvallisuus on nyt äärimmäisen tärkeää, ja että viranomaiset ohjaavat eteläisestä Afrikasta Suomeen saapuneet heti karanteeniin ja kahteen koronavirustestiin.

STM:n kansliapäällikkö Varhila uskoo, että omikronin torjunta rajoilla on viranomaisten hallussa.

Etelä-Afrikasta ei ole tällä hetkellä suoria lentoja Helsinkiin, mutta eteläisestä Afrikasta pääsee jatkolentojen kautta Suomeen ja Helsinki-Vantaan lentokentälle.

Varhila kertoi IS:lle, että STM sopi jo eilen viranomaisten kanssa toimenpiteistä koronavirusmuunnoksen torjumiseksi.

Rajavartioston tehtävänä on profiloida mahdollisilta jatkolennoilta tulijat.

Lue lisää: Kaikki eteläisestä Afrikasta saapuvat pakolliseen korona­testiin Helsinki-Vantaalla

STM antoi eilen kello 17 suulliset ohjeet myös aluehallintovirastoille, ja Varhila oli illalla yhteydessä erikseen vielä Etelä-Suomen aluehallintoviraston ylijohtajan Merja Ekqvistin kanssa tilanteen varmistamiseksi.

Tänä aamuna STM on lähettänyt aluehallintoviranomaisille ohjauskirjeen.

Miten varmistetaan, että raja ei vuoda, kuten aiemmin on nähty?

– Siten, että toimivaltaiset viranomaiset käyttävät kaikki toimivaltuutensa mitkä heillä on. Ja että matkustajat ovat vastuullisia alueelta (eteläisestä Afrikasta) tullessaan ja pysyvät karanteenissa toiseen testiin saakka – vaikka oireita ei olisi, rokotteet otettuna tai tauti aiemmin sairastettuna. Tämä on erittäin tärkeää, Varhila vastasi.

Lue lisää: Husin Järvinen Ylelle: Näin nopeasti omikronista voi tulla valta­virus Suomessa

Varhila siis muistutti, että sataprosenttista varmuutta ei saa kuin rajat sulkemalla ja voi olla mahdollista, että omikron jo Suomessa on.

Miten rajalla karanteeniin ja testeihin ohjaaminen onnistuu? Onko viranomaisilla myös riittävät resurssit testaamiseen?

– Testiin ohjaamisessa on jo rutiinia, ja raja pystyy profiloimaan tulijoita. Karanteeniin määrääminen on kuntien vastuulla, ja tästäkin on jo paljon kokemusta. Avi ohjaa tätä osaltaan, Varhila totesi.

Source Link is.fi