Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_8c7f5d7e09194809ea867a273787a8e8, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Stubb IL:n tentissä: Tästä vaihto­ehdosta Putin pitää enemmän – Uutisalue

Stubb IL:n tentissä: Tästä vaihto­ehdosta Putin pitää enemmän

Pekka Haaviston mielestä mitään muutosta ydinenergialakiin ei tarvita.

Presidenttiehdokkailta kysyttiin IL:n vaalitentissä, kummasta vaihtoehdosta Venäjän presidentti Vladimir Putin pitää enemmän: siitä että hän tietää, ettei Suomessa olevissa amerikkalaisissa aluksissa tai hävittäjissä voi olla ydinaseita, vai siitä, että hän ei voi olla varma, ovatko alukset varustettu ydinaseilla.

Valitsijayhdistyksen ehdokas Pekka Haavisto (vihr) ei vastannut suoraan kysymykseen. Haavisto sanoi, että Suomen on ajateltava myös omaa turvallisuuttaan.

– Silloin sellainen ajatus, että tuotaisiin hyvin lähelle Venäjän rajaa ydinaseita tällaisessa tilanteessa ja olisimme mahdollisen suoran vastaiskun uhan alla siitä syystä, että jonkun toisen maan ydinaseet ovat täällä liikkeellä, minusta se ei ole se, mitä me juuri nyt Natolta tarvitsemme, Haavisto sanoi.

Kokoomuksen ehdokkaan Alexander Stubbin mielestä Putin pitää enemmän ensimmäisestä vaihtoehdosta eli siitä, että hän tietää, ettei Suomessa olevissa amerikkalaisissa aluksissa tai hävittäjissä voi olla ydinaseita.

– Lähden ilman muuta siitä, että ydinasepelote, jonka me saamme Yhdysvalloilta, lisää meidän turvallisuutta.

Stubbin mukaan vastaus kysymykseen, tuleeko Suomeen ydinaseita, on yksiselitteisesti ei.

– Mutta se, että Putinilla on pelko, että meillä niitä olisi ja hän tietää, että meidän lainsäädäntö ei sitä estä, on pidäke sinällään, Stubb jatkoi.

Stubb painotti, että vaikka Suomeen ei tule ydinaseita, ”pieni epäilyksen häivä” kannattaa säilyttää.

– Ei niitä Suomeen tule, mutta ykskantaan sen sanominen, että ydinaseiden kauttakulku Suomessa on laitonta, lisää turvallisuusuhkaa.

Stubbin mielestä ydinenergialain muuttaminen tältä osin olisi tarkoituksenmukaista.

Haaviston mielestä Putinin näkökulmasta Suomi on jo ydinasesuojan alla.

– Mikä tahansa uhka, joka meihin kohdistuisi esimerkiksi Venäjän ydinaseista, siihen vastataan Naton piirissä olevilla ydinaseilla jo nykysysteemissä. Mitään muutosta tähän ei tarvita, Haavisto linjasi.

Stubb huomautti, että siinä tapauksessa Putin voisi laskea sen varaan, että Suomi ei ole osa suunnittelua, harhautusta eikä vastaavaa toimenpidettä, jota ydinasesuunnittelussa tehdään.

– Hän voi laskea sen varaan, että hänellä on ydinaseet Murmanskissa ja hän voi käyttää pelkästään taktisia aseita Suomen rajalla.

Stubb ei usko, että hänen ajamansa aktiivinen ydinasepelote lisäisi Venäjän aggressioita Suomea vastaan.

Source Link is.fi