Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_0db10d3327da8ef5cbad948bb34b2810, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Sulan yli suhaajasta käynnistyi iso pelastusrumba – näin kokenut kelkkailija arvioi: ”Voi käydä köpelösti, jos ei sieltä sulasta pääse pois” – Uutisalue

Sulan yli suhaajasta käynnistyi iso pelastusrumba – näin kokenut kelkkailija arvioi: ”Voi käydä köpelösti, jos ei sieltä sulasta pääse pois”

Ajattelemattomalla kelkkailukäytöksellä voi olla isot seuraukset.

Se huomattiin reilu viikko sitten Pirkanmaalla Ruovedellä, kun jään reunaan päättyneet moottorikelkan jäljet saivat aikaan ison pelastusoperaation.

Paikkakuntalainen huomasi Kautunvuolteella kelkan jäljet, jotka johtivat suoraan sulaan. Iltahämärässä jälkiä oli vaikea seurata, joten hän soitti hätäkeskukseen.

Osittain jäätynyt, osittain sula Kautunvuolle eli Näsijärvellä Kautun sillan ali kulkeva osa kuvattuna harmaana pakkaspäivänä.

Kautunvuolteella Ruovedellä vesi virtaa myös talvella. Kuva on otettu kantatie 66:lta. Kuva: Sanni Isomäki / Yle

Soitto käynnisti Pirkanmaan pelastuslaitoksella operaation, jossa tehtäväkoodina oli ihmisen pelastamisen vedestä.

Paikalle hälytettiin kymmenkunta pelastuslaitoksen yksikköä, mukaan lukien kaksi ilmatyynyalusta eli liituria sekä sukellusyksikkö.

Myös poliisin ja ensihoidon yksiköt liittyivät tehtävään, ja Pirkkalan kentällä ilmaan nousua odotti Finnhemsin lääkärihelikopteri.

VPK:n vaatteisiin pukeutunut Heikki Isomäki seisomassa Ruoveden paloaseman pihamaalla. Taustalla paloautoja.

Kautunvuolteen kaltaisiin hälytyksiin suhtaudutaan aina sillä vakavuudella, että ihmishenki on mahdollisesti vaarassa, Ruoveden VPK:n Heikki Isomäki kertoo. Pelastusoperaation koko voi yllättää. Kuva: Riika Raitio / Yle

Ruoveden VPK:n sopimuspelastusryhmänjohtaja Heikki Isomäki kertoo, että tilanne nostaa kokeneenkin pelastajan sykkeen koholle.

– Ei siinä nyt hirveästi muita ajatuksia liikkunut päässä kuin se, että pitää saada selville, onko siellä vedessä nyt joku vai ei.

Videolla Ruoveden VPK:n Heikki Isomäki avaa, millainen yksikkömäärä vastaaviin tehtäviin lähtee.

Olosuhteet kamalat

Pelastukselle olosuhteet eivät olleet helpoimmat: oli pimeää, kylmää ja salmesta nousi vesihöyryä. Näissä olosuhteissa sormet paleltuvat, valaisimet huurtuvat ja droonit ovat vaarassa hyytyä.

Ruoveden VPK:lla on käytössään yksi Pirkanmaan pelastuslaitoksen huippudrooneista, joilla saadaan myös lämpökamerakuvaa. Totuus tehtävästä alkoi paljastua.

Ilmakuvaa Kautunvuolteesta, joka osittain jäässä, osittain sula.
Lämpökamerakuvaa, joka hehkuu isolta osin violettina vesistön jään vuoksi. Keskellä sula alue, joka hohtaa keltaisena ja oranssina. Rannalla seisoo ihminen, joka hänkin hohtaa keltaisena.
Lämpökameralla varustettu drooni on pelastustoimelle tärkeä työväline. Kuva on otettu Kautunvuolteelta eri päivänä ja eri kohdasta, missä moottorikelkan tekemä ylitys tapahtui. Kuvat: Pirkanmaan pelastuslaitos

Pelastajat tekivät poliisin kanssa melko pian havainnon kelkan jäljistä myös toisella puolella vuolletta. Selvisi, että moottorikelkkailija oli mennyt jäältä veteen ja vedestä ylitse, ja noussut noin 150 metrin päässä takaisin jäälle.

Moottorikelkalla on mahdollista ajaa myös veden päällä, jos vauhtia ja taitoa on tarpeeksi.

Melko pian saatiin varmistus, ettei jäihin ollut tippunut ketään.

– Sitten pystyttiin perumaan muita yksiköitä, Heikki Isomäki kertoo.

Millaisia ajatuksia tehtävälle lähtö herätti Isomäessä, etenkin kun selvisi, ettei kukaan ole vaarassa?

Turhia tehtäviä ei ole

Tehtävän lopputulos oli kaikille helpotus. Hälytystä ei voi kutsua turhaksi, koska ilmoittaja teki oikein soittaessaan hätäkeskukseen.

Päivystävä päällikkö Mika Kupiainen Pirkanmaan pelastuslaitokselta kertoo, että pelastuslaitos tekee vastaavanlaisia tarkistuksia Pirkanmaan alueen vesistöissä melkein viikoittain.

– Se kuuluu tähän työhön, ettei aina ole oikeaa tehtävää. Mutta myös se on oikea tehtävä, kun selvitetään, onko jotain tapahtunut vai ei.

Moottorikelkkailija ei tehnyt mitään laitonta. Sulaan veteen ajaminen noin näkyvällä paikalla saattoi olla puhdasta hölmöilyä.

VPK:n asuun pukeutunut Heikki Isomäki lennättämässä pelastuslaitoksen droonia.

Heikki Isomäkeä kelkkailijan ajattelemattomuus turhauttaa, mutta ehkä tilanteen saama huomio saa myös ajattelemaan omaa toimintaa. ”Hän ei varmaan ole tajunnut ollenkaan, mitä voi aiheuttaa. Toivotaan, että viesti menee perille.” Kuva: Riika Raitio / Yle

Kelkkailuun kuuluu sääntöjä

Ruoveteläinen aktiivikelkkailija Arttu Nenonen kuuli tapauksesta heti tuoreeltaan. Hän muistuttaa, että näin talviaikaan järvellä kelkkaillessa olisi pidettävä järki mukana.

Sulan päällä ajaessa väärään paikkaan roiskuva vesi voi katkaista kelkan vauhdin sekunnissa, jonka jälkeen kelkka painui pohjaan kuin kivi.

– Siinä voi käydä köpelösti, jos ei sieltä sulasta pääsekään pois. Täydessä ajovarustuksessa ei kauhean montaa metriä jääkylmässä vedessä uida, Nenonen pohtii.

Sulaan johtavat kelkanjäljet ovat vaaranpaikka myös ulkopuolisille. Etenkin näin hiihtoloma-aikaan järvellä liikkuu monenlaista kulkijaa.

Nenonen painottaa, ettei itselle oudolla vesialueella saisi koskaan luottaa vain toisen ihmisen tekemiin jälkiin.

Osittain sulanut Kautunvuolle Ruovedellä Näsijärvellä. Päivä on harmaa ja lunta sataa.

”Tämä Kautunvuollekin sulaa lauhemmalla pakkasella todella laajalta alueelta, ja jäihin voi pudota jo useita satoja metrejä ennen silminnähtävää sulaa. Vaikka siinä olisi ollut viikko sitten kelkan kantava jää, niin se tilanne myös muuttuu aika äkkiä”, Nenonen kertoo. Kuva: Sanni Isomäki / Yle

Kulki kelkalla sitten vesialueilla tai metsäreiteillä, on tärkein ohjenuora huomioida myös muut. Kelkkareitillä vastaan voi tulla kelkkojen lisäksi muitakin liikkujia.

– Hiihtäminen tai vaikka koiran kanssa lenkkeily ovat jokaisenoikeuksia. Mutkan takana saattaa tulla sellaisiakin vastaan, Nenonen huomauttaa.

Videolla Arttu Nenonen luettelee asiat, joita ilman hän ei lähtisi kelkkailemaan.

Source Link yle.fi