Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_8b1dfd2bd996f6889e04280a80170972, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Suomalainen Henri loukkaantui Balilla ja oli jäädä jumiin sairaalaan – yllätyskäänne tuo hänet jouluksi kotiin – Uutisalue

Suomalainen Henri loukkaantui Balilla ja oli jäädä jumiin sairaalaan – yllätyskäänne tuo hänet jouluksi kotiin

Kohta kolmikymppisiään viettävä ylihärmäläissyntyinen Henri Palomäki on ollut Indonesiassa Balilla sairaalassa joulukuun viidennestä päivästä lähtien. Silloin surffaamassa ollut Palomäki joutui valtameren pesukoneeseen, kun 2,5 metrin aalto vei hänet surffilaudalta veteen.

– Pääsin aallonharjalle surffaamaan, ja vauhti kasvoi kovaksi. Siinä pitäisi hyökätä aaltoon, mutta säikähdin, kun olin niin korkealla, enkä uskaltanut hyökätä aaltoon. Kaaduin veteen, ja oma lauta tuli selkään täysillä. Menin siellä pesukoneessa aivan holtittomasti, kertaa Palomäki reilun viikon takaisia tapahtumia.

Uusia aaltoja tuli aina uudestaan, ja joka kerta aallot pyörittelivät miestä miten sattuu. Lopulta noin sadan metrin päässä rannasta hän pääsi laudalle vatsalleen ja sai itsensä käsivoimin rantaan.

Rannalla olleet turistit auttoivat, mutta kovien kipujen vuoksi Palomäkeä ei voitu kääntää. Hän odotti rantahiekassa vatsallaan tunnin ennen kuin ambulanssi tuli.

Palomäki kertoo, että raajoissa oli koko ajan tunto, mutta kovat shokkikivut selässä kertoivat, että jotakin oli vialla. Ensimmäisellä klinikalla hänelle annettiin ainoastaan kipulääkettä, ja matka jatkui toiselle klinikalle. Siellä otettiin kuvat selästä.

– Kuusi tuntia onnettomuudesta sitten selvisi, että kaksi selkänikamaa on murtunut.

Kovien kipujen lisäksi Palomäki sai sairaalassa ollessaan korkean kuumeen kädessä olleen infektion vuoksi. Verikokeita ei automaattisesti sairaalassa otettu, vaan Palomäki joutui pyytämään niitä itse. Infektion hoitoon tarvittiin antibiootteja, mutta niitäkään hän ei saanut ennen kuin itse pyysi.

Tavoitteena päästä pian Suomeen

Onnettomuudesta ilmoitettiin vakuutusyhtiölle kolmen päivän kuluttua, mutta sitten ei tapahtunutkaan mitään. Palomäen asioita vakuutusyhtiön suuntaan hoitanut terveys- ja turvallisuusyhtiö Falck muun muassa suositteli nopeaa evakuoimista Suomeen, mutta asia ei edennyt.

Kanadalaisen ystävänsä suosituksesta hän laittoi pystyyn joukkorahoituskampanjan, jotta voisi kustantaa itsensä pois Balilta. Ja rahaa onkin kertynyt yli 30 000 euroa.

Palomäki on liikuttunut, miten paljon ihmiset ovat häntä muistaneet.

Palomäki näyttää valokuvissa myönteiseltä tilanteestaan huolimatta, mutta totuus on toinen. Vähäiset unet, kivut ja epävarmuus kotiinpääsystä kuormittavat.

– Alkaa huumori olla koetuksella, että suurin osa ajasta on mennyt tippa linssissä täällä.

Asian saaman julkisuuden ja sitkeän tavoittelun jälkeen vakuutusyhtiö otti yhteyttä 15. joulukuuta ja asiat lähtivät etenemään. Lauantaina 16. päivä vakuutusyhtiöstä tuli tieto, että kuljetus järjestyisi 20. päivä.

Palomäki halusi kuitenkin lähteä aiemmin, mutta vakuutusyhtiöstä oli sanottu hänelle, ettei huomiselle saa lentoa.

– Ostin sitten itse huomiselle (sunnuntai 17.12.) lentoliput mulle ja saattajalle. Yksi suomalainen turisti lähtee mua saattamaan. Hän on ollut mua täällä katsomassa. Lähdetään huomenna puoliltaöin Suomea kohti Dohan kautta.

Henri Palomäki sängyn vieressä

Henri Palomäki on ottanut perjantaina ensimmäiset askeleet onnettomuuden jälkeen. Kuva: Henri Palomäki

Toipuminen etenee

Palomäki on ottanut perjantaina ensimmäiset askeleet onnettomuuden jälkeen. Apuna hänellä on ollut seisontatuki. Askeleet ovat pieniä, eikä jalkojen päällä voi olla kuin lyhyen ajan kerrallaan.

Selän on oltava suorassa, sillä pienikin taivutusliike on kivulias. Silti Palomäki uskoo, että lentomatka Suomeen tulee kunnon puolesta onnistumaan, vaikkei siitä kovin helppoa välttämättä tulekaan.

– Mä taistelen sen matkan vaikka väkisin, kun tiedän, että pääsen Suomeen. Koneessa pääsen makuulle, ja nousut ja laskut pitää istua. Mutta tälläkin hetkellä istun 60 asteen kulmassa, niin ei sen pitäisi olla mikään ongelma. Ja vessassakin olen päässyt tänään käymään itse, naurahtaa Palomäki.

Helsinkiläisestä yksityissairaalasta on tarjottu osastopaikkaa, mutta toisaalta hän haluaisi päästä hoitoon lähemmäs perhettään Etelä-Pohjanmaalle. Muutama päivä sairaalassa, ja sitten pois.

– Kyllä mä haluaisin jouluksi kotiin.

Henrin tilanteesta kertoivat aiemmin Iltalehti ja Helsingin Sanomat.

Source Link yle.fi