Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_f69dcbeb587f9515c7195127ee0be959, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Suomalaiset saapuivat kunnioittamaan Martti Ahtisaarta Helsingin Senaatin­torille – näin presidenttiä muisteli koulutoveri Seppo – Uutisalue

Suomalaiset saapuivat kunnioittamaan Martti Ahtisaarta Helsingin Senaatin­torille – näin presidenttiä muisteli koulutoveri Seppo

Suomalaiset muistelivat Helsingin tuomiokirkossa siunattavaa Ahtisaarta lämpimin sanoin.

Helsingin Senaatintorille kertyi sadesäästä huolimatta pitkä jono, kun kansalaiset jonottivat presidentti Martti Ahtisaaren siunaustilaisuuteen. IS:n haastattelemilla henkilöillä oli myös henkilökohtaisia muistoja Ahtisaaresta.

Senaatintorilla tavoitetut 1980- ja 1990-lukujen taitteessa syntyneet Katariina ja Paula kertovat, että Ahtisaari on ensimmäinen presidentti, jonka he muistavat.

Paula (vas.) ja Katariina aikoivat seurata Ahtisaaren hautajaisia televisiosta. Kuva: Antti Hämäläinen

Katariina on tavannut presidentin myös henkilökohtaisesti.

– Olin kymmenen vuotta sitten vaihdossa Irlannissa, ja hän tuli sinne pitämään puhetta. Me suomalaiset saatiin jäädä juttelemaan hänen kanssaan. Hirveän semmoinen lempeä, ystävällinen ja viisas mies, mitä lapsuudestakin muistaa. Hyvä kuva jäi, Katariina kertoo.

– Minusta tämä sää jotenkin kuvastaa myös sitä surua, Paula miettii marraskuista sadesäätä.

Sadeviittaan pukeutunut Olli Salmi kertoo, että pääsi nyt ensimmäistä kertaa seuraamaan presidentin hautajaisia, sillä Kekkosen ja Koiviston hautajaisten aikaan hän oli töissä ulkomailla.

– Nyt on töistä vapaata niin ajattelin, että hyvä tilaisuus lähteä käymään.

Olli Salmi on nähnyt Ahtisaaren vaalitilaisuudessa 1990-luvulla. Kuva: Antti Hämäläinen

Ahtisaaren Salmi on nähnyt vuoden 1994 presidentinvaalien yhteydessä vaalitilaisuudessa Kotkassa, jossa hän oli opiskelemassa.

– Olen joskus varmaan Brysseliin lentänyt, niin hän on ehkä ollut samassa lentokoneessa, mutta en ole varma, Salmi sanoo.

Lukiolaiset Meri Kauppinen, 19, ja Urho Heinonen, 18, eivät olleet vielä syntyneet, kun Ahtisaari oli presidentti. Heinoselle oli silti itsestäänselvää tulla seuraamaan Ahtisaaren hautajaisia paikan päälle.

Meri Kauppinen ja Urho Heinonen kertovat, että Ahtisaari on ollut heille suuri inspiraation lähde. Kuva: Antti Hämäläinen

– Tänä aamuna Ahtisaaren muistoksi kuuntelin Finlandiaa ja tuli sellainen fiilis, että olisi tosi hienoa päästä tänne hänen muistoaan kunnioittamaan, Kauppinen sanoo.

– Vaikka kumpikaan meistä ei ollut elossa vielä silloin, kun Ahtisaari oli presidenttinä, niin hän on ollut suuri inspiraatio, sellainen tietty rehellisyys, mikä hänestä aina huokui. Sellainen lämmin ja kansanläheinen fiilis kyllä on aina ollut, Heinonen miettii.

87-vuotias Seppo Kerola muistaa Ahtisaaren kouluajoiltaan.

– Hän oli minun luokkatoverini vuonna 1955 Oulun lyseossa. Hän oli sellainen rauhallinen, luottamusta herättävä mies, Kerola muistelee.

Seppo Kerola, 87, oli aikanaan samalla luokalla Martti Ahtisaaren kanssa. Kuva: Antti Hämäläinen

– Kun tulin tänne opiskelemaan, hän eteni näissä kehitysapuasioissa ja alkoi tulla mies tutuksi. Seurasin hänen elämäänsä sitten.

– Monipuolinen vaikuttaja ja hyvä presidentti, Kerola kuvailee Ahtisaarta.

Paula (vas.) ja Pirjo jonottivat Ahtisaaren siunaustilaisuuteen sadesäästä huolimatta. Kuva: Antti Hämäläinen

Kirkkoon jonottivat myös Paula ja Pirjo, joka oli tullut paikan päälle Pälkäneeltä asti.

– Tultiin tänne uhmaamaan säätä, hän oli kuitenkin sellainen suurmies, Paula sanoo.

– Surullinen, historiallinen päivä, Pirjo tiivistää hautajaispäivän tunnelmia.

Sateessa jonottanut Atte Virtanen kertoo, että Ahtisaari oli ensimmäinen presidentti, jonka hän oppi nimeltä tietämään.

– Olin Koivistonkin hautajaisissa, niin miksikä en olisi tänne tullut.

Atte Virtanen oli myös presidentti Mauno Koiviston hautajaisissa vuonna 2017. Kuva: Antti Hämäläinen

– Hän edusti sellaista läntistä läpimurtoa suomalaisessa yhteiskunnassa. Kun aikaisemmin piti tasapainotella idän ja lännen välissä, niin Martti oli ensimmäinen tällainen hyvin selkeästi länsimainen hahmo, mikä oli Suomen politiikassa. Aika ainutlaatuinen oikeastaan, Virtanen miettii.

– Sitten kun oli tämä rauhanvälityshomma, niin hänhän oli ihan omaa lajiaan minun mielestäni.

Source Link is.fi