Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_f40c49090691cd85833ec2b138dc6be6, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Suomeen paenneet venäläis­miehet peloissaan – Aleksandr kertoo Venäjän rajalla tapahtuvista oudoista ”haastatteluista” – Uutisalue

Suomeen paenneet venäläis­miehet peloissaan – Aleksandr kertoo Venäjän rajalla tapahtuvista oudoista ”haastatteluista”

Keskiviikkona Suomen rajalle ilmestyneet venäläisten autojonot eivät näytä lyhenemisen merkkejä perjantaiaamupäivällä Vaalimaan rajanylityspaikalla.

Suomeen tuleva rajaliikenne alkoi kasvaa heti Vladimir Putinin julistettua maahan osittaisen liikekannallepanon. Ilta-Sanomien torstaina haastattelemien venäläisten mukaan moni pakenee nyt maasta sodan pelossa.

Lue lisää: Venäläismies päätti lähteä Suomeen heti, kun kuuli Putinin puheen – venäläiset pelkäävät nyt kahta päivämäärää

Rajaviranomaisten mukaan osa perjantaina Vaalimaalle tulleista venäläisistä on jonottanut Suomeen pääsyä yön yli.

Yksi heistä on Tullin ulko-ovella seisova punatakkinen mies. Hän yrittää soittaa puhelimellaan jollekin. Samalla hän vetää nopeaan tahtiin savuja sähkötupakastaan.

Kehonkielestä huomaa hänen olevan hermostunut, peloissaankin. Mies ei halua kommentoida Suomeen tuloa tai kotimaansa tilannetta millään tavoin.

– Ettekö näe, miten peloissani olen, hän kysyy kasvojaan osoittaen.

Keskiviikon jälkeen Suomen rajalle ilmestyneet autojonot eivät olleet lyhentyneet perjantaihin mennessä.

Punatakkinen mies ei ole ainoa Suomeen tullut venäläinen, joka vaikenee täysin. Ilta-Sanomat kysyi perjantaina kommentteja usealta Suomeen saapuneelta nuorelta venäläismieheltä – tuloksetta.

Jokainen heistä totesi, ettei halua kommentoida tilannetta mitenkään.

– En usko, että kukaan haluaa sanoa mitään, punatakkinen mies toteaa, ennen kuin palaa takaisin tullirakennukseen.

Lue lisää: Vaalimaalla ruuhkat kasvavat – Suomeen pyrkii paljon nuoria miehiä

Sitä ennen hän on katsonut sivusta, että Ilta-Sanomien kuvaaja poistaa varmasti hänestä otetut kuvat, vaikka olemme luvanneet olla käyttämättä niitä.

– En voi olla varma, julkaistaanko ne silti jossain.

Moni Vaalimaalla perjantaiaamuna jonottanut oli odottanut Suomeen pääsyä autoissaan yön yli.

Sitten vastaan tulee ukrainalainen Aleksandr. Hän haluaa puhua.

37-vuotias Aleksandr on alun perin kotoisin Ukrainan pääkaupungista Kiovasta. Töiden vuoksi hän on kuitenkin asunut jo jonkin aikaa Saksassa.

Ennen Saksaan muuttoa Aleksandr luovutti sotilaspassinsa Kiovaan. Tämä tapahtui ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan.

Se osoittautui Aleksandrin mukaan onnekkaaksi sattumaksi.

– Nyt vältän värväyksen sotaan. Luojan kiitos asun Saksassa.

Lue lisää: +107 % – Venäläisten maahan­tulot tuplaantuivat, Vaali­maalla aamulla puolen kilo­metrin jono

Aleksandr on tottunut liikkumaan kotimaansa ja Saksan väliä, ylittämään rajoja maiden välillä.

Ennen siirtyminen maasta toiseen oli helppoa, mutta sen jälkeen asiat ovat mutkistuneet.

Syynä ovat erityisesti lännen venäläisille asettamat matkustusrajoitukset. Sen vuoksi kotiseudullaan Ukrainassa vieraillut Aleksandr joutuu koukkaamaan Saksaan Suomen kautta.

Suomeen tulevat autot käytiin tarkasti läpi Vaalimaan rajanylityspaikalla. Ukrainalaisen Aleksandrin mukaan suomalaiset rajatarkastajat olivat tiukkoja, mutta asiallisia.

Myös Venäjän puoleisella rajalla asiat ovat nyt toisin. Aleksandr kertoo ”haastatteluista” joita hän näki tehtävän Suomeen pyrkiville nuoremmille venäläismiehille.

Aleksandrin mukaan venäläiset rajaviranomaiset kyselivät miehiltä 30–40 minuutin ajan tarkkoja kysymyksiä siitä, miksi he ovat lähdössä maasta.

– Kaikki tapahtui asiallisesti ja lain mukaan, mutta kaikkia, joita liikekannallepano voisi koskea, haastateltiin hyvin tarkkaan.

Source Link is.fi