Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_ccf4af8b5b0345d67315af4d0076eafd, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Suomi menossa Natoon yli­voimaisella äänten enemmistöllä – 178 kansan­edustajaa on kertonut äänestävänsä ”kyllä” – Uutisalue

Suomi menossa Natoon yli­voimaisella äänten enemmistöllä – 178 kansan­edustajaa on kertonut äänestävänsä ”kyllä”

Kun eduskunnassa äänestetään näillä näkymin tiistaina Suomen Nato-jäsenyydestä, tulos on ylivoimainen ”kyllä” jäsenyyden puolesta.

Kantansa kertoneista kansanedustajista 178 kannattaa Nato-jäsenyyttä, 10 vastustaa.

Katso alta kaikkien kaikkien kansanedustajien Nato-kannat

Viimeisin iso käänne tapahtui Sdp:n piirissä, kun puolue linjasi lauantaina olevansa Naton kannalla.

Sdp:n kansanedustajista toistaiseksi vain Raimo Piirainen (sd) on kertonut vastustavansa jäsenyyttä Natossa.

Nato-jäsenyyden hakeminen varmistui viimeistään viime torstaina, kun tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja pääministeri Sanna Marin (sd) kertoivat kannattavansa Suomen Nato-jäsenyyttä. Niinistön ja Marinin mukaan Suomen tulee hakeutua Naton jäseneksi ensi tilassa.

Presidentin ja pääministerin yhteisilmoituksen jälkeen kaikki ministerit ovat tuoneet julki myönteisen Nato-kantansa.

Sunnuntaina Niinistö ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta hyväksyivät selonteon, jossa esitetään, että Suomi hakee Naton jäseneksi.

Lue lisää: Nato-keskustelu käynnistyi eduskunnassa – Sanna Marin: ”Ratkaisun aika on tullut”

Suna Kymäläinen oli ensimmäinen Sdp:n kansanedustaja, joka kertoi kannattavansa Natoon liittymistä.

Kokoomus, Rkp ja kristillisdemokraatit ovat yksimielisesti Nato-jäsenyyden takana.

Myös keskusta on yksimielisesti Nato-jäsenyyden puolella. Keskustan ryhmässä ainoa kantaansa panttaava on puhemies Matti Vanhanen (kesk), joka ei voi edes äänestää salissa. Vanhanen on kertonut, että hän haluaa olla myös Natoa vastustavien puhemies.

Anna-Maja Henriksson oli ministereistä etujoukoissa jo tovi sitten kertomassa myönteisestä Nato-kannastaan.

Vihreiden kansanedustajista kaikki ovat sanoneet ”kyllä” Natolle, vain kansanedustaja Heli Järvinen (vihr) ei ole vielä Nato-päätöstään tehnyt. Järvinen kertoi maanantaina IS:lle kertovansa kantansa äänestyksen yhteydessä.

Perussuomalaiset on myös vahvasti Naton kannalla: toistaiseksi 33 kannattaa, neljä edustajaa ei kantaansa ole julkistanut ja jäsenyyden vastustajia on yksi, Mika Niikko (ps).

Vain vasemmistoliitossa Naton vastustajilla on kantansa kertoneista enemmistö, ainakin toistaiseksi. Nato-jäsenyyden vastustajien määrä pieneni perjantaina yhdellä, kun kansanedustaja Pia Lohikoski (vas) kertoi äänestävänsä pitkin hampain jäsenyyden puolesta.

Seitsemän vasemmistoliiton kansanedustajaa aikoo tällä hetkellä sanoa ”ei” Natolle, ja Nato-jäsenyyden kannattajia on kuusi, kolmen kantaa ei tiedetä.

Opetusministeri, puheenjohtaja Li Andersson (vas) kertoi valtiojohdon ulostulon jälkeen äänestävänsä Nato-jäsenyyden puolesta. Ryhmänjohtaja Jussi Saramo (vas) siirtyi Lohikosken tapaan ei-puolelta jäsenyyden kannattajaksi.

Vasemmistoliiton Suldaan Said Ahmed (keskellä) kertoi puolueensa kansanedustajista ensimmäisenä, että on Nato-jäsenyyden kannalla.

Yhden hengen ryhmistä Harry Harkimo (liik) kannattaa Nato-jäsenyyttä ja Ano Turtiainen (vkk) vastustaa.

Eduskunta aloitti lähetekeskustelun Natosta maanantaiaamupäivällä. Keskustelussa myönteisen Nato-kantansa toivat julki Johannes Koskinen (sd), Eveliina Heinäluoma ja Aino-Kaisa Pekonen (vas).

Kun keskustelu on käyty, Nato-jäsenyydestä on äänestetty ja presidentti on Suomen kannan vahvistanut, Suomi lähettää kirjeen Natolle halustaan liittyä puolustusliiton jäseneksi.

Kansanedustajien puhehaluista riippuen Suomen jäsenyyshakemus Natolle on valmis tiistaina tai keskiviikkona.

Juttu on julkaistu alun perin 20.4. Juttua on päivitetty 27.4, 10.5, 11.5., 13.5 ja 16.5.

Source Link is.fi