Banner Before Header

Suora lähetys kysely­tunnilta: Puhuttaako Suomen varautuminen itärajan hybridi­­operaatioon?

Sana on taas vapaa eduskunnassa kello 16. ISTV näyttää suorana lähetyksenä eduskunnan kyselytunnin, jossa kansanedustajat saavat kysyä hallitukselta haluamiaan asioita.

Oletettavaa on, että Suomen varautuminen mahdolliseen hybridioperaatioon itärajalla nousee puheenaiheeksi.

Ensimmäinen kysymysvuoro on perussuomalaisilla, toinen kokoomuksella.

Muistissa on loppuvuosi 2015 ja alkuvuosi 2016, kun Venäjältä tuli Suomeen tipoittain turvapaikanhakijoita kahdelle pohjoisen raja-asemalle, ja Suomi päästi kaikki tulijat Suomeen. Hybridioperaatio loppui, kun Suomi ja Venäjä neuvottelivat keskenään.

Tänä syksynä Valko-Venäjä on toteuttanut omaa hybridioperaatiotaan ja lähettänyt lähinnä Lähi-idästä kotoisin olevia turvapaikanhakijoita kohti EU:n rajaa. Aiemmin syksyllä turvapaikanhakijoita lähetettiin Liettuan rajalle, nyt Puolan rajalle, ja Liettua ja Puola eivät ole heitä päästäneet rajan yli.

Liettuan ja Puolan toiminnalla on ollut EU:n hyväksyntä. EU oli tiukan linjan puolesta myös ennen koronaa talvella 2020, jolloin Turkista alkoi tulla turvapaikanhakijoita Kreikan rajalle, ja Kreikka piti turvapaikanhakijat rajojen ulkopuolella.

Hallitus on valmistelemassa lakimuutosta, mutta opposition mielestä se on riittämätön. Viime vaalikaudella hallituksessa ollut kokoomus valmisteli valmiuslakiin muutosta, jotta hybridioperaatioissa voitaisiin jättää turvapaikkahakemuksia käsittelemättä.

Hallituspuolueista vain vihreät on ollut sitä mieltä, että mahdollisessa Venäjän hybridioperaatiossa itärajalla turvapaikkahakemukset pitäisi käsitellä.

Source Link is.fi