Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_f073dead4263ba47ea53bcc2ccaec48c, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Sysmän saastuneen veden puhdistamisessa voi kestää vielä viikkoja – ”Jotkin verkosto­haarat saadaan kuntoon varmaan vasta keväällä” – Uutisalue

Sysmän saastuneen veden puhdistamisessa voi kestää vielä viikkoja – ”Jotkin verkosto­haarat saadaan kuntoon varmaan vasta keväällä”

Päijät-Hämeessä sijaitsevan Sysmän talousveden puhdistamisessa voi mennä vielä useita viikkoja, arvioi Sysmän kunnan vesi- ja viemärilaitoksen vt. tekninen johtaja Matti Nikupeteri.

– Jos desinfiointi saadaan nyt onnistumaan, on se valmis huomisen aikana. Sen jälkeen vettä voi käyttää jo pesuvetenä, mutta juoda sitä ei edelleenkään voi, Nikupeteri sanoo.

Sysmän kunnan vesijohtoveteen pääsi viime torstaina ulosteperäisiä bakteereja, kun vuotavaa vesijohtoa etsiessä katkesi vahingossa samalla viemärijohto. Jätevettä levisi vesijohtoverkostoon, minkä vuoksi vesi on tällä hetkellä isossa osassa alueen kotitalouksista käyttökelvotonta. Hämeen pelastuslaitos antoi asiasta viimeksi maanantaina vaaratiedotteen.

Saastuneen veden desinfiointi aloitettiin sunnuntaina, mutta prosessissa ilmeni haasteita, kun verkostoon ei saatu riittävästi painetta. Nikupeterin mukaan asia on pyritty korjaamaan tehokkaamman kaluston avulla sekä jakamalla verkosto osiin.

– Tällä hetkellä näyttäisi siltä, että tilanne on hallinnassa.

Vedestä otetaan noin viikon kuluttua uudet näytteet. Jos kaikki on silloin kunnossa, saa vettä alkaa käyttää vapaasti.

– Aiempien vastaavien tapausten pohjalta on hyvin todennäköistä, että desinfiointia joudutaan vielä uusimaan joko osittain tai pienemmillä liuoksilla. Viikkoja tämä tulee luultavasti kestämään.

Osmo Saarinen hakee ensimmmäistä kertaa vettä vedenjakelupisteestä Sysmän yhtenäiskoululta.

Nikupeterin mukaan erityinen haaste ovat loma-asunnot, joita on alueella paljon. Vesijohtoverkoston puhdistaminen vaatii sitä, että välillä hanoja pitää aukoa veden juoksuttamiseksi.

– Eihän loma-asunnoissa ole tähän aikaan vuodesta ketään paikalla, eikä juoksutuksia pystytä välttämättä niiden osalta hoitamaan. Siispä jotkin verkostohaarat saadaan kuntoon varmaan vasta keväällä.

Toinen suuri haaste on maatilat, jotka vaativat valtavasti vettä. Näitä on Nikupeterin mukaan alueella yhdeksän kappaletta.

– Osalla on ollut omia varajärjestelmiä, mutta osalla ei. On jouduttu tekemään putkitöitä ja kuljettamaan vettä.

Vesiongelma koskettaa Nikupeterin mukaan arviolta noin 600–700 kotitaloutta. Suurimmassa osassa kuntaa vesi on edelleen hyvää.

Sysmän yhtenäiskoulun huoltorakennukselle on pystytetty toistaiseksi vedenjakelupiste, josta puhdasta vettä voi hakea joka päivä kello 7–15 välillä. Lisäksi kunnan uimahalli on avattu peseytymistä varten.

Toistaiseksi suuremmilta sairastumisilta on vältytty. Tiistaiaamuun mennessä Nikupeterin tiedossa oli kahdesta kolmeen henkilöä, jotka ovat sairastuneet saastuneesta vedestä.

– Tosin olemme soitelleet läpi vanhempia henkilöitä ja useampi heistä on kertonut vahingossa juoneensa vettä. Voi siis hyvin olla, että sairastumisia tulee vielä lisää.

Yksi pilaantuneen veden alueella asuva on sysmäläinen Tiia Saarinen. Hän kertoo olleensa näiden muutaman päivän aikana monesti jo tarttumassa hanaan, kunnes on muistanut kiellon veden käyttämisestä.

– Nyt on joka hanan vieressä pullovedet muistuttamassa asiasta, Saarinen kertoo.

Toisin kuin kampaamoyrittäjä Tiia Saarisen kotona, kampaamossa vettä voi käyttää

Saarinen on käynyt veljensä perheen luona suihkussa. Vettä hän joko kuljettaa töistä kotiin tai ostaa kaupasta.

– Kyllähän tämä haasteita asettaa, kun kotona ei voi peseytyä tai pestä pyykkiä, tiskikone ei toimi ja ruuanlaitto on hoidettava erikseen haetulla vedellä. Mutta onneksi näin lapsettomana arki sujuu silti vielä melko helposti.

Kyllähän tämä haasteita asettaa, kun kotona ei voi peseytyä tai pestä pyykkiä, tiskikone ei toimi ja ruuanlaitto on hoidettava erikseen haetulla vedellä.

Parturi-kampaamoyrittäjänä työskentelevä Saarinen kertoo olevansa onnekas siinäkin mielessä, että hänen työpaikkansa sijaitsee alueella, jossa vesi on hyvää.

– Olisi vielä haastavampaa, jos ei voisi tehdä töitä normaalisti. Ainoastaan nyt en voi pestä kampaamopyyhkeitä kotona pesukoneessa. Tiedän kampaajakollegan, joka tekee tällä hetkellä hommia pelkällä kantovedellä.

Veden saastuminen on vaikuttanut myös Sysmässä sijaitsevan K-Supermarket Suvituulen toimintaan. Kauppias Miika Ihander kertoo, että kauppaa olennaisena osana olevat Herkkutori ja palvelutiski ovat tapahtuneen vuoksi väliaikaisesti pois käytöstä.

– Muuten kauppa toimii täysin normaalisti, mutta onhan se merkittävästi palvelusta pois, Ihander sanoo.

Kirkonkylän rajalla sijaitseva K-Supermarket on Ihanderin mukaan kylältä katsottuna ensimmäisiä kiinteistöjä, joissa vesi on saastunutta.

– Tuossa tien toisella puolen on puhdas puoli, hän naurahtaa.

– Mutta kyllä täällä porukka auttaa toinen toistaan, yrittäjät yrittäjiä ja niin edelleen.

K-Market Suvituulen kauppias Miika Ihander katseli lähes tyhjää palvelutiskiä.

Ihander joutui itse olemaan yhteyksissä terveysviranomaisiin saadakseen nopeasti tiedon siitä, että osa kaupan palveluista on keskeytettävä.

– Onhan tilanne haastava. Tiedottaminenkin on varmasti ollut haastavaa ja se on näkynyt meille hiukan epäselvinä ohjeistuksina.

Myös Matti Nikupeteri valittelee epäselvää tiedottamista.

– Ohjeistusta on valitettavasti jouduttu muuttamaan vähän jatkuvasti, koska puhdistustoimia ei saatu heti onnistumaan.

Sysmän kunnan lisäksi tiedottamisesta vastaa Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä, jonka verkkosivuille päivitetään ajankohtaisia toimintaohjeita. Ohjeita voi myös seurata Sysmän kunnan verkkosivuilta ja Facebook-sivuilta.

Source Link is.fi