Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_996d01c844e109296d4073dfa105065d, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Tältä näyttää Alvar Aallon inhotun ja ihaillun ”Sokeripalan” sisällä – Uutisalue

Tältä näyttää Alvar Aallon inhotun ja ihaillun ”Sokeripalan” sisällä

ISTV:n suorassa lähetyksessä vierailtiin Stora Enson entisessä pääkonttorissa, jonka sisustus on aitoa ja ehtaa Aaltoa jokaista huonekalua, valaisinta ja ovenkahvaa myöten.

Talon ovet ovat avautuneet yleisölle nyt ensimmäistä kertaa, koska se toimii Helsinki Design Weekin päätapahtumapaikkana.

ISTV:n kierroksen oppaina toimivat Helsinki Design Weekin ohjelmajohtaja Anni Korkman ja muotoilun asiantuntija Antti Tevajärvi. Toimittaja on ISTV:n Antti Virolainen.

Toimistorakennuksen aulatila.

Nyt ei keskitytä valkoisen marmorikuution ulkonäköpaineisiin, sillä jokaisen Aalto-fanin on nähtävä se sisältä.

Monet kalusteet, valaisimet sekä messinkiset kaiteet ja kahvat suunniteltiin erityisesti tähän kohteeseen.

Ne, sekä useat tutummat sisustusklassikot, kuten komeat Mehiläispesä-valaisimet, ovat olleet vuosikausia vain toimistotalon työntekijöiden ja heidän vieraidensa ihasteltavina.

Rakennuksen komea kruunu on sen ylintä kuudetta kerrosta kiertävä ulkoterassi. Terassilta on upeat näkymät Eteläsataman yli ja Kauppatorin suuntaan. Toisella puolella kohoavat Uspenskin katedraalin sipulitornit.

Rakennusta remontoidaan parhaillaan pieteetillä, joten jokaiseen kerrokseen ei ole pääsyä.

Uusrenessanssin voimamiehen Theodor Höijerin suunnittelema Norrménin talo (1897) sai lähteä Alvar Aallon toimistorakennuksen (1962) tieltä. Vasemmalla Uspenskin katedraali (1868).

Mestariarkkitehti Aallon (1898-1976) rakennus nousi metsäteollisuusjätti Enso-Gutzeitin pääkonttoriksi suuren kohun myötä vuonna 1962.

Sen tieltä raivattiin oman aikansa tähtiarkkitehdin Theodor Höijerin (1843-1910) piirtämä uusrenessanssiluomus Norrménin talo (1897).

Pelkkä palatsimaisen Norrménin talon purkaminen aiheutti valtavasti kritiikkiä. Asiaa pahensi Aallon moderniksi paljastunut muotokieli.

Carraran marmorilla päällystetyn pääkonttorin katsottiin istuvan huonosti Kauppatorin empirerakennusten ja bysanttisvenäläisen Uspenskin katedraalin (1868) yhteyteen.

Vuosikymmeniä jatkuneesta kritiikistä huolimatta talo suojeltiin vuonna 2010.

Stora Enso Oyj myi pääkonttorirakennuksensa saksalaiselle kiinteistösijoitusyhtiö Deka Immobilien GmbH:lle noin 30 miljoonalla eurolla vuonna 2008.

Yhtiön pääkonttori toimii nyt väistötiloissa, mutta palaa Katajanokalle uuden rakennuskompleksin valmistuessa vuonna 2024.

Helsinki Design Weekin (1.-11.9.) ohjelmaan kuuluu kymmenen päätapahtumaa ja yli sata pienempää. Festivaali tekee yhteistyötä muotoilun eri alojen kanssa.

Päätapahtumapaikan, Enson ex-pääkonttorin, ylimmässä kerroksessa toimii festivaalien ajan helsinkiläisen ravintola Kuurnan pop-up-illallisravintola ja viinibaari. Siellä järjestetään myös yleisölle avoimia keskustelutilaisuuksia.

Viinibaari.

Source Link is.fi