Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_efe313b591134dc2e4c4fed078fe518c, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Tältä näytti, kun Helsinki-Vantaalla oli historian pahimmat ruuhkat – Olivian pelasti ”suomalainen ajatusmaailma” – Uutisalue

Tältä näytti, kun Helsinki-Vantaalla oli historian pahimmat ruuhkat – Olivian pelasti ”suomalainen ajatusmaailma”

Helsinki-Vantaan lentoasemalle osui perjantaina historiallinen ruuhka. Ennätyksellisiin matkustajalukuihin on ylletty viimeksi vuonna 2019, kertoo Finavia.

Suurimman ruuhkapiikin arvioitiin ajoittuvan kello 14–18 välille. IS saapui lentoasemalle seuraamaan tilannetta noin kello 14.

Turvatarkastusjono mutkitteli ympäri terminaali 2:sta Helsinki-Vantaan lentoasemalla.

Finavian mediapalvelusta kerrottiin aiemmin IS:lle, että ruuhkaista voi olla lähtöselvityksessä, matkatavaroiden jättöpisteellä ja turvatarkastuksessa.

Finavia kehotti tiedotteessaan matkustajia varaamaan runsaasti lisäaikaa turvatarkastukseen. Jonoa tarkastusporteille alkoi kerääntyä heti kello 14:n jälkeen.

Ruuhkapiikki näkyi erityisesti turvatarkastuksessa kello 14:n jälkeen.

Puolen tunnin kuluttua jono kiemurteli koko terminaali 2:n ympäri ja oli useiden satojen metrien mittainen. Lähempänä tarkastuspisteitä jono liikkui nopeasti, mutta loppupäässä matkustajat joutuivat seisoskelemaan. Monet olivat saapuneet paikalle sen enempää ruuhkasta tietämättä tai siihen varautumatta.

Yhdet heistä olivat Jesse ja Oona, joille jonojen pituus tuli yllätyksenä. Kaksikko oli kuullut asiasta uutisista ja harmitellut, että ruuhka sattui juuri omalle matkustuspäivälle.

– Sanoisin, että pitkillä hermoilla pääsee perille asti. Ei oikein muu auta tässä tilanteessa, Oona totesi.

Oona ja Jesse kertoivat ISTV:n suorassa lähetyksessä varautuneensa jonottamaan jonottamaan vähintään tunnin.

Myyrmäessä asuva Jesse ja Vantaalla asuva Oona olivat matkalla muutamaksi päiväksi Prahaan, jonne he suuntasivat konserttia katsomaan.

Kaksikon mielestä jono liikkui eteenpäin suorastaan yllättävän nopeasti. He olivat varautuneet jonottamaan vähintään tunnin. Kiire ei onneksi ollut, sillä lennon lähtöön oli vielä runsaasti aikaa.

Lähtöselvitysautomaateille ei Jessen ja Oonan mukaan ollut jonoa, joten selvityksen tekeminen kävi nopeasti ja sujuvasti.

Lähes ulko-oville saakka kiemurrelleen jonon päässä seisoivat Kaisla Koponen, Olivia Vähäjylkkä ja Tyyra Vähäjylkkä, jotka eivät myöskään tienneet lentoaseman olevan ruuhkautunut.

– Oulusta tulemaan lähtenyt kaveri laittoi linkin, että nyt on tällainen tilanne. Onneksi lähdimme vähän aikaisemmin. Emme tosiaan olleet tästä tietoisia, Olivia kertoi.

– Meillä oli sellainen tavallinen suomalainen ajatusmaailma, että tullaan nyt vähän aikaisemmin. Tällä kertaa se osoittautui ihan tarpeelliseksi. Ihmispaljous kyllä yllätti, hän jatkaa.

Tyyra (vas.), Olivia ja Kaisla eivät osanneet varautua ruuhkaan lentoasemalla.

Reilun tunnin ajan jonottamaan asennoitunut kolmikko kertoi matkustavansa pidennetyksi viikonlopuksi Italian Roomaan. Tyyra ja Kaisla olivat käyneet jo pahimman korona-ajan jälkeen ulkomailla, mutta matkustamista ikävöinyt Olivia suuntasi reissuun ensimmäistä kertaa muutamaan vuoteen.

– Nyt kun korona-ajan jälkeen pääsee lähtemään, niin hyödynnämme tilaisuuden ja lähdemme käymään jossakin. Näemmä muutkin ovat ajatelleet samaa, Olivia naurahti.

Kello 15.30 turvatarkastusjono oli lyhentynyt aiemmasta noin sadalla metrillä ja näytti kulkevan eteenpäin jouhevasti. Finavian mukaan tilanne oli rauhoittumassa ennen kello neljää.

– Jonot lyhenevät koko ajan. Kello 14:n ja 16:n välillä jonotusaika turvatarkastukseen oli pisimmillään noin 50–60 minuuttia, Finavian mediapalvelusta kerrottiin.

Kello 16 jälkeen turvatarkastusjono ei enää mutkitellut ympäri terminaalia, vaan liikkui eteenpäin reippaassa tahdissa. Samassa paikassa, jossa jonon häntä oli ollut vielä noin tunti sitten, lastenvaunuja kasaan taittelivat Mia ja Aki Laine. Pariskunta oli osannut varautua ruuhkaan lukemansa lehtijutun perusteella. He lähtivät lentoasemalle hieman alun perin suunniteltua aikaisemmin.

Mia ja Aki Laine perheineen olivat matkalla Lissaboniin.

– Muutimme tänään aikataulua niin, että saavuimme paikalle 20 minuuttia aikaisemmin, kuin olisimme edellisen suunnitelman mukaan tulleet, Mia kertoo.

Noin kello 16 eli pahimman ruuhkapiikin jälkeen paikalle saapunut pariskunta lapsineen ei ollut vielä käynyt turvatarkastuksessa. He toivoivat, että 1- ja 3-vuotiaiden lasten kanssa jonossa ei tarvitsisi seisoa pitkään.

Perhe suuntasi lentoasemalta Lissaboniin, jossa he lomailevat reilun viikon.

Laineet olivat saapuneet lentoasemalle 20 minuuttia alun perin suunnittelemaansa aikaisemmin.

Ylivoimaisesti eniten ruuhkaa Helsinki-Vantaalla oli turvatarkastusporteilla. Lähtöselvityspisteillä ei näkynyt merkittävää ihmispaljoutta kello 14:n jälkeen. Matkatavaroiden jättöpiste näytti myös verrattain hiljaiselta. Finavia ohjeisti etukäteen ilman ruumamatkatavaroita matkustavia tekemään lähtöselvityksen ennakkoon ajan säästämiseksi.

Finavian mukaan ruuhka lentoasemalla johtui koronasta ja työntekijäpulasta. Koronan aikana henkilöstöä siirtyi muihin tehtäviin, mikä näkyy tällä hetkellä henkilöstövajeena.

Yhtiö ei ollut onnistunut saamaan perjantaina turvatarkastukseen tarpeeksi työntekijöitä, ja pulan takia toinen turvatarkastuspiste oli kokonaan suljettu iltapäivällä.

– Jouduimme optimoimaan ja keskittämään turvatarkastuksen yhteen paikkaan. Keskitimme sinne, missä saamme parhaat tehot irti käytettävissä olevista resursseista, kehitysjohtaja Sami Kiiskinen kertoi IS:lle aiemmin.

Kiiskisen mukaan matkustajia on erityisen paljon liikkeellä kesälomakauden alkaessa ja koronapandemian hellittäessä. Keväällä alkaneet ruuhkat jatkuvat Kiiskisen mukaan myös kesällä.

Nopeaa helpotusta tilanteeseen ei ole kesäkuukausina odotettavissa. Kiiskisen mukaan lentoasemalla suurin osa päivistä on mennyt kuitenkin joutuisasti. Ruuhkapiikki sijoittuu usein aamuun, ja aamupäivisin turvatarkastuksessa ei ole ollut välillä lainkaan ruuhkia.

Source Link is.fi