Banner Before Header

Tänään tv:ssä 1980-luvun lapsia järkyttänyt menestyselokuva – tekijät pyysivät synkkyyttä anteeksi

Orjuutettuja lapsia ja elävän miehen rinnasta kaivettu sydän. Pöydässä aterialla tarjotut aivot sekä ihmisuhreja.

Vuonna 1984 valmistunut toinen Indiana Jones -seikkailu Indiana Jones ja tuomion temppeli oli paljon synkempi tapaus kuin sitä edeltänyt Kadonneen aarteen metsästäjät (1981). Vaikka Tuomion temppeli sisälsi väkivallan vastapainoksi höpsöäkin huumoria, monet tyrmistyivät Harrison Fordin näyttelemän seikkailija-arkeologin uuden retken tylyydestä.

Monet 1980-luvun lapset näkivät uhkaavimmista kohtauksista painajaisia. ”Kali Ma! Kali Ma!” kaikui kohtauksessa, jossa häkkiin teljetty uhri poltettiin lopulta elävältä.

Tummat sävyt eivät olleet sattumaa: tuottaja George Lucasin Star Wars -elokuvissa toisen osan Imperiumin vastaisku (1980) synkkyys oli osoittautunut menestykseksi. Tuomion temppeli meni kuitenkin pidemmälle.

– Osittain synkkyyden syynä oli silloin meneillään oleva avioeroni (Marcia Lucasista). Myös Steven oli juuri lopettanut suhteen, emmekä olleet hyvällä päällä, joten päätimme tehdä jotain hieman särmikkäämpää, Lucas muisteli 2012 elokuvalehti Empiren haastattelussa hänen ja ohjaaja Steven Spielbergin ajatuksia.

– Elokuvasta tuli lopulta tummempisävyinen kuin meillä oli tarkoitus, hän myönsi.

Indiana Jones (Harrison Ford) ja Willie (Cate Capshaw) kohtaavat Intiassa myös köyhyyttä ja julmuuksia.

Spielberg oli perheyhteyttä korostaneiden tieteisseikkailujen Kolmannen asteen yhteys (1977) ja E. T. (1982) ansiosta saavuttanut jo maineen suurelle yleisölle sopivien seikkailujen tekijänä. Tarina köyhän intialaiskylän lapsia orjuuttavasta Kali-kultista oli kuitenkin häkellyttävän raju.

Jo elokuvaa tehdessä Spielberg koki tehtäväkseen lisätä Lucasin sekä käsikirjoittajien Willard Huyckin ja Gloria Katzin tekstiin huumoria. Naispääosassa Fordin rinnalla oli Kate Capshaw’n näyttelemä Willie, joka kirjoitettiin hölmöksi bimboksi.

– Yritimme venyä, jotta elokuvasta tulisi yhtä briljantti kuin ensimmäisestä, mutta tarina ei vain ollut kasassa. Juonessa lapset joutuvat vaaraan – mitä hauskaa siinä on? Elokuvaan päätyi myös sata pelottavaa kohtausta enemmän kuin olisi ollut tarpeen, Capshaw on myöhemmin kuitannut.

Lue lisää: Muistatko nämä Indiana Jones -elokuvien naistähdet? Näin heille kävi hittielokuvien jälkeen

Indiana Jones (Harrison Ford, takana), Short Round (Jonathan Ke Quan) ja Willie (Kate Capshaw) joutuivat Tuomion temppelissä pelkääjän paikalle.

Intiassa elokuvaa pidettiin niin rasistisena, ettei sitä päästetty maassa valkokankaille. Yhdysvalloissakin elokuva johti uuden ikärajasuosituksen syntymiseen: kaikille lapsille sallittu PG-ikäraja oli liian alhainen, mutta elokuvan alle 17-vuotiailta kieltänyt R-ikäraja tuntui liian korkealta.

Samaa kritiikkiä Spielberg oli kuullut myös tuottamastaan Gremlins-elokuvasta (1984). Spielbergin pyynnöstä Yhdysvalloissa otettiin käyttöön uusi PG-13-luokitus reilu kuukausi Tuomion temppelin ensi-illan jälkeen.

Myös Spielbergin omassa elämässä tapahtui: sotkuinen, 1976 alkanut suhde näyttelijä Amy Irvingin kanssa jatkui 1984 ja johti sekä Max-pojan syntymään kesäkuussa 1985 että avioliittoon saman vuoden marraskuussa. Pariskunnan ero tuli kuitenkin voimaan jo 1989.

Toisaalta Tuomion temppelin kuvaukset toivat Spielbergin elämään uuden ihmisen, Willietä näyttelevän Kate Capshaw’n, jonka kanssa hän alkoi myöhemmin seurustella. Avioliiton pari solmi 1991.

Tuottaja George Lucas ja ohjaaja Steven Spielberg vuonna 1984. Kaksikko joutui myöhemmin pahoittelemaan Tuomion temppeli -seikkailun synkkyyttä ja väkivaltaisuutta.

Spielberg on myöhemmin kutsunut sarjan myöhempää kolmatta osaa anteeksipyynnöksi Tuomion temppelistä. Vauhdikkaan letkeä Indiana Jones ja viimeinen ristiretki (1989) sai virtansa Indiana Jonesin mutkikkaasta Sean Conneryn näyttelemään isään.

Lue lisää: Menestysohjaaja paljastaa, miksi Indiana Jonesilla on vaikea isäsuhde – taustalla omat traumat

Lue lisää: Alkuperäisen James Bondin eli Sean Conneryn 15 tärkeintä elokuva­roolia

Tuomion temppelin tekemistä Spielberg on kutsunut pimeyteen astumiseksi.

– Olisin saanut tehtyä elokuvasta paljon paremman, jos tarina olisi ollut erilainen. Heitin itseni mustaan aukkoon, ja se oli hyvä oppimiskokemus, Spielberg kuvaili Empirelle.

– Tulin ulos Tuomion temppelin pimeydestä ja astelin valoon, joka tuli naisesta, jonka kanssa menin lopulta naimisiin ja perustin perheen.

Näyttelijä Kate Capshaw’n ja ohjaaja Steven Spielbergin liitto on kestänyt. Aviopari osallistui joulukuussa Los Angelesissa Spielbergin uuden West Side Story -musikaalin ensi-iltaan.

Neljäs Indiana Jones -seikkailu Kristallikallon valtakunta ilmestyi 2008. Jatkoakin on tekeillä: James Mangoldin ohjaaman viidennen seikkailun kuvaukset alkoivat kesäkuussa 2021. Elokuvan ensi-iltaa odotetaan kesäksi 2023.

Uudessa elokuvassa pääosaa esittää yhä Harrison Ford, joka täytti heinäkuussa 79 vuotta.

Lue lisää: Harrison Ford palaa vielä liki 80-vuotiaana Indiana Jonesiksi

Lue lisää: Indiana Jonesin rooli olisi voinut mennä aivan toiselle tähdelle kuin Harrison Fordille – näyttelijä mokasi koekuvaukset täysin

Indiana Jones ja tuomion temppeli (1984), perjantaina 7.1. Nelonen klo 21.00 sekä sunnuntaina 9.1. klo 23.45.

Lisää Indiana Jonesia

Arkeologi Indiana Jonesin (Harrison Ford) seikkailut alkoivat vuonna 1981 elokuvasta Kadonneen aarten metsästäjät.

  • Kadonneen aarteen metsästäjät (1981), la 8.1. Nelonen klo 22.50.

  • Indiana Jones ja viimeinen ristiretki (1989), ma 10.1. Nelonen klo 21.00.

  • Indiana Jones ja kristallikallon valtakunta (2008), pe 14.1. Nelonen klo 21.00.

  • Indiana Jones -sarja on katsottavissa myös Netflixistä (vain Kadonneen aarteen metsästäjät), HBO Maxista, Elisa Viihde Viaplaysta ja Paramount+:sta (paitsi Kadonneen aarteen metsästäjät).

Source Link is.fi