Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_1a167747f9ce403b3ba1bdd9e614cdd2, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Trumpin tuomarit rajaavat aborttioikeutta – Li Andersson kysyy, mitä seuraavaksi – Uutisalue

Trumpin tuomarit rajaavat aborttioikeutta – Li Andersson kysyy, mitä seuraavaksi

”Nuoret sukupolvet joutuvat käymään samoja 50 vuotta sitten voitettuja taisteluja uudestaan.”

Vasemmistoliiton puheenjohtaja, opetusministeri Li Andersson on järkyttynyt Yhdysvalloista juhannuksen aikaan tulleista uutisista, joiden mukaan jatkossa arvioidaan vain noin puolessa Yhdysvaltain osavaltioista on oikeus aborttiin.

Tämä johtuu siitä, että maan korkein oikeus teki päätöksen, jonka johdosta osavaltiot saavat jatkossa päättää aborttilainsäädännöstään.

– Osassa osavaltioista oikeutta ei olisi edes raiskaus- tai insestitapauksissa, Andersson kirjoitti facebookiin sunnuntaina.

”Oikeus aborttiin on myös luokkakysymys.”

– Tämä tulee vaikuttamaan miljoonien naisten ja lasten elämään.

Kyse miljoonien naisten terveydestä

Andersson arvioi päätöstä taantumukselliseksi ja kuvaa sitä kulttuurisodan lakipisteeksi.

– Tällaisen taantumuksen mahdollisti Trumpin virkakaudellaan tekemät konservatiivisten tuomareiden nimitykset korkeimpaan oikeuteen, hän kirjoitti.

Andersson painotti sitä, että aborttikiellossa on kyse miljoonien naisten terveydestä ja elämästä.

– Nyt on kyse siitä, saako nainen itse päättää omasta kehostaan, ja siitä, saavatko lapset syntyä perheisiin jotka pystyvät huolehtimaan heistä. Abortit eivät lopu tekemällä niistä laittomia. Sen sijaan ne muuttuvat hengenvaarallisiksi.

Hän mainitsi myös luokkaerot.

– Tämä koskee erityisesti köyhistä ja työväenluokkaisista taustoista tulevia, joilla ei ole varaa matkustaa sellaisiin osavaltioihin, joissa abortin voi tehdä laillisesti. Oikeus aborttiin onkin myös luokkakysymys, Andersson arvioi.

– Jokainen tietää, että saavutettavaan ehkäisyyn ja seksuaalikasvatukseen panostaminen ovat tehokkaimpia keinoja aidosti vähentää ei-toivottujen raskauksien määrää, mutta tämä ei tietenkään kiinnosta niitä konservatiiveja, jotka haluavat vain kontrolloida naisten kehoja. Heille on tärkeämpää tehdä politiikkaa ja käydä ”kulttuurisotaa” naisten hengillä, itsemääräämisoikeudella ja tulevaisuudensuunnitelmilla.

Andersson muistutti myös siitä, että tilanne osoittaa, miten ihmis- ja perusoikeudet eivät ole itsestäänselvyyksiä.

– Emme saa koskaan alkaa suhtautumaan niihin sellaisina. Politiikassa on koko ajan kyse arvojen ja aatteiden kamppailusta, emmekä voi luottaa siihen, että kehitys aina veisi eteenpäin kohti parempaa, hän kirjoitti.

– Yhdysvallat osoittaa, että on mahdollista, että vuosikymmenten ajan tehty työ naisten oikeuksien eteen vain mitätöidään, ja että nuoret sukupolvet joutuvat käymään samoja 50 vuotta sitten voitettuja taisteluja uudestaan. Monet pelkäävät, että seuraavaksi korkeimman oikeuden taantumukselliselle asialistalle saattaa nousta samaa sukupuolta olevien avioliitot tai oikeus ehkäisyyn.

Ääriliikkeet lähellä toisiaan

Andersson pohti myös Oslossa tapahtunutta terrori-iskua, joka kohdistui sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjä vastaan. Siinä kuoli kaksi henkilöä ja kymmeniä loukkaantui.

Hän toteaa, että iskun motiivin arvioidaan olevan islamistinen fundamentalismi.

– Tämäkin osoittaa, miten vaarallisia taantumukselliset ja konservatiiviset voimat ovat ja miten aatteellisesti lähellä toisiaan erilaiset ääriliikkeet ovat, Andersson arvioi..