Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_4df96fc47a6f066d1715326e5cc95d69, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Tukes veti markkinoilta yhdeksän vaarallista ratsastuskypärää – katso onko oma kypäräsi listalla – Uutisalue

Tukes veti markkinoilta yhdeksän vaarallista ratsastuskypärää – katso onko oma kypäräsi listalla

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes testautti kaikkiaan 11 ratsastuskypärää. Niistä neljässä oli erittäin vakavia puutteita.

Useita ratsastuskypäröitä tallin hyllyllä.

Oma ratsastuskypärä on syytä tarkastaa. Tukesista myös muistutetaan, että kypärä ei ole ikuinen. Se pitää vaihtaa uuteen riittävän usein. Kuvituskuva. Kuva: Anna Björkqvist / Yle

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes havaitsi vakavia turvallisuuspuutteita ratsastuskypärissä.

Tukes testautti 11 ratsastuskypärää. Niistä peräti yhdeksän päätettiin vetää pois markkinoilta. Markkinoilta poistettavista kypäristä neljässä puutteet olivat niin vakavia, että kypärät on kerättävä takaisin kuluttajilta. Tällaisia kypäriä on myyty kuluttajille satakunta.

Kuluttajilta takaisin kerättävissä kypärissä oli vakavia puutteita muun muassa iskunvaimennuksessa, läpäisynkestävyydessä ja lipassa. Liian jäykkä lippa voi aiheuttaa niskan retkahtamisen, jos lippa osuu maahan ratsastajan pudotessa hevosen selästä.

Muissa markkinoilta vedettävissä kypärissä oli puolestaan puutteita esimerkiksi asiakirjoissa.

Markkinoilta poistettavien kypärien merkit löytyvät alla olevasta listasta ja tarkemmat tiedot Vaaralliset tuotteet -sivustolta.

Vakavia puutteita kalleimmissa kypärissä

Ylitarkastaja Asta Koivisto Tukesilta kertoo, että ratsastuskypärille ei ole tehty hetkeen Tukes-lähtöistä valvontaprojektia. Asiaa oli pohdittu, ja valvontaprojekti oli tarkoitus tehdä myöhemmin. Tukesin tietoon kantautui kuitenkin ratsastusonnettomuuksia, joiden perusteella oli syytä aikaistaa ratsastuskypärien testausta.

Koiviston mukaan testaukseen valittiin kypärät sekä Tukesille tulleiden ilmoitusten että pistokokeiden perusteella.

– Kävimme kaupassa katsomassa millaisia kypäriä löytyy. Pyrimme valitsemaan erityyppisiä ja eri hintaryhmissä olevia kypäriä.

Halvin testatuista kypäristä maksoi 35 euroa ja kallein lähes 300 euroa. Vakavia puutteita löytyi Tukesin mukaan eniten kalleimmista kypäristä.

Ylitarkastajan mukaan kattavaa testausta Suomessa myytävistä kypäristä ei voitu tehdä, koska myynnissä on niin paljon kypärämerkkejä.

Tarkasta oma kypäräsi

Asta Koivisto sanoo, että nyt kannattaa tarkastaa oma kypärä. Jos on ostanut kypärän, jota palautus koskee, silloin sen voi palauttaa ostopaikkaan.

– Toki ylipäänsä kannattaa tarkastaa kypärän ikä. Ratsastuskypärätkin ovat sellaisia tuotteita, joiden suojausominaisuudet voivat heiketä ajan kanssa. Jos on kovin vanhoja kypäriä, kannattaa miettiä, onko se enää käyttökelpoinen.

Paras tieto ratsastuskypärän käyttöiästä on valmistajalla.

Koivisto muistuttaa, että käytettyä kypärää ei pidä hankkia. Koskaan ei voi olla varma kypärän iästä ja käyttöhistoriasta.

– Jos harkitsee kypärän hankkimista, kannattaa valita mieluummin se uusi, josta tietää, että sitä ei ainakaan vielä ole kolhittu.

Source Link yle.fi