Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_c9127b1c5b114899a07a58eab2af2edc, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Tulehduskipulääkkeiden kanssa pitää olla tarkkana, apteekkari kertoo kivun hoidosta – myös pienikin yliannostus parasetamolia on haitallista – Uutisalue

Tulehduskipulääkkeiden kanssa pitää olla tarkkana, apteekkari kertoo kivun hoidosta – myös pienikin yliannostus parasetamolia on haitallista

Apteekin hyllyistä löytyy monenlaisia kipulääkkeitä. Itsehoidossa käytettävät kipulääkkeet voidaan jakaa parasetamolivalmisteisiin, kuten esimerkiksi Panadoliin sekä tulehduskipulääkkeisiin, joista yleisin itsehoidossa käytetty valmiste on ibuprofeeni, jota Buranakin sisältää.

Muita itsehoidossa myytäviä tulehduskipulääkkeitä ovat ketoprofeeni, asetyylisalisyylihappo eli aspiriini ja naprokseeni.

Lue lisää: Tiesitkö keskeisen eron Buranan ja Panadolin välillä? Älä tee tätä virhettä tulehduskipulääkkeen kanssa: ”Teho ei parane, mutta haitat kasvavat”

Kipulääke parasetamoli sekä tulehduskipulääkkeet lievittävät kumpikin kipua ja alentavat kuumetta, mutta ainoastaan tulehduskipulääkkeet rauhoittavat tulehdusta.

Kahta tulehduskipulääkettä ei tule käyttää samanaikaisesti, sillä niillä on sama vaikutusperiaate, eikä lääkkeiden teho siten enää kasva.

Poikkeuksellisen kova kipu

Sen sijaan parasetamolia ja ibuprofeenia voi ottaa samanaikaisesti, mikäli jommankumman kipulääkkeen teho ei vielä yksin riitä kivun lievittämiseen.

Kahden eri kipulääkkeen yhdistelmä voi olla avuksi poikkeuksellisen koviin kipuihin, kuten voimakkaaseen hammassärkyyn tai arjen askareita suuresti haittaaviin lihaskipuihin.

Lääkkeiden yhteiskäyttö ei vaikuta niiden annosteluun, vaan kumpaakin lääkettä voi ottaa suositellun annoksen mukaisesti, kertoo apteekkari Risto Kanerva Tapiolan apteekista.

–  Aikuisille ibuprofeenin kerta-annokseksi suositellaan 400 milligrammaa ja parasetamolia yhdestä grammasta puolikkaaseen grammaan.

Pienikin yliannostus parasetamolia voi rasittaa maksan toimintaa

Kipulääkkeiden yhdistelmäkäytössä tulee kuitenkin ottaa huomioon kumpaankin kipulääkkeeseen liittyvät käytön rajoitukset.

Tulehduskipulääkkeet lisäävät ruoansulatuskanavan verenvuotojen riskiä. Ne eivät sovi henkilöille, jotka syövät verenohennuslääkkeitä tai sairastavat sydän- ja verisuonisairauksia.

– Lisäksi tulehduskipulääkkeet saattavat ärsyttää ruoansulatuskanavaa ja pahimmillaan aiheuttaa haavaumia vatsaan.

Lisäksi tulehduskipulääkkeet saattavat ärsyttää ruoansulatuskanavaa ja pahimmillaan aiheuttaa haavaumia vatsaan.

Parasetamolia käytettäessä tulee puolestaan olla tarkkana, ettei ylitä suositeltua vuorokausiannosta, joka on aikuisilla enintään kolme grammaa vuorokaudessa. Pienikin yliannostus voi rasittaa maksan toimintaa.

Lue lisää: Mitä haittoja kipulääkkeillä on? Annos, jonka ylittäminen kasvattaa maksavaurion riskiä

Käytä lääkkeitä maltilla

Haittavaikutusten vuoksi kipulääkkeitä tulee käyttää maltilla. Itsehoitoa kahden kipulääkkeen yhdistelmällä kannattaa tehdä korkeintaan muutaman päivän ajan.

– Tämän jälkeen kivulle on jo löydettävä syy ja sitä on mentävä selvittämään lääkärin vastaanotolle.

Tämän jälkeen kivulle on jo löydettävä syy ja sitä on mentävä selvittämään lääkärin vastaanotolle.

Myös annosvälissä on käytettävä malttia. Kanervan mukaan sopiva annosväli ibuprofeenin ja parasetamolin yhdistelmälle on aikaisintaan kahdeksan tunnin välein. Tätä tiheämmin kipulääkeyhdistelmää ei kannata ottaa.

Kanerva muistuttaa myös, että itsehoidossa on aina kyse oireen lyhytaikaisesta hoidosta. Varsinaista vaivaa on syytä hoitaa lääkärin vastaanotolla.

–  Eri kipulääkeryhmien yhdistelmäkäytön ei tulisi olla automaatio, josta lähdetään liikkeelle pienimpienkin kipujen ilmetessä vaan lääkkeillä lievitetään poikkeuksellisen kovaa kipua ja särkyä.

–  Itse vaivan hoidossa en suosittele turvautumaan kipulääkkeisiin vaan hakeutumaan lääkärin hoitoon, Kanerva neuvoo.

Source Link is.fi