Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_92980503460e40926cfe44e677067b63, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Tunteita kuumentava lakko­laki nytkähti eteenpäin – Uutisalue

Tunteita kuumentava lakko­laki nytkähti eteenpäin

Lakiesityksen käsittely on kiristänyt kansanedustajien hermoja valiokunnassa. Poliittisia lakkoja rajaavan lain voimaantulopäivämäärä on yhä mysteeri.

Poliittisia lakkoja rajaavaa lakiesitystä käsitelevän eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan työ otti perjantaina ison askeleen eteenpäin.

Valiokunnassa lakia on käsitelty viime viikot tiiviisti ja hyvin kireissä tunnelmissa. Pitkäksi venynyt ja useita ylimääräisiä kokouksia vaatinut valmistava keskustelu saatiin päätökseen perjantaina.

Tiistaina valiokunta alkaa käsitellä mietintöä. Mietinnön valmistumisen jälkeen asia viedään eduskunnan suureen saliin hyväksyttäväksi.

Lainsäädännöllä ollaan rajaamassa esimerkiksi poliittisten lakkojen pituus yhteen vuorokauteen. Etenkin opposition vasemmistopuolueet ovat vastustaneet lakia jyrkästi – kuten myös ammattiyhdistysliike.

Valiokunnan puheenjohtaja Saara-Sofia Sirén (kok) on tyytyväinen, että perjantaina ”otettiin vihdoin iso askel eteenpäin” lain käsittelyssä.

Sirén kommentoi hyvin varoen lain käsittelyn seuraavia vaiheita. Hän ei ota kantaa siihen, valmistuuko mietintö ensi viikolla.

– On hyvät mahdollisuudet ja valmiudet, että mietintö valmistuu ensi viikolla, mutta katsotaan päivä ja kokous kerrallaan.

Valiokunnan jäsen Aino-Kaisa Pekonen (vas) arvioi IS:lle, että mietintö valmistuu ensi viikolla, muttei välttämättä kuitenkaan heti seuraavassa valiokunnan kokouksessa tiistaina.

On hyvät mahdollisuudet ja valmiudet, että mietintö valmistuu ensi viikolla.

Puheenjohtaja Sirén ei myöskään ota kantaa vielä siihen, mitä valiokunta ehdottaa lain voimaantulon päivämääräksi.

Sirén huomauttaa, että laki lähtee eduskunnasta valtioneuvostoon ilman tarkkaa voimaantulopäivämäärää, mutta valiokunta voi ottaa mietinnössään kantaa siihen, milloin lain tulisi valiokunnan mielestä tulla voimaan.

– Tarkka päivämäärä määräytyy vasta valtioneuvoston istunnossa, Sirén sanoo IS:lle.

Sirén ei halua arvioida sitäkään, saako eduskunta hyväksyttyä lain vielä huhtikuun aikana.

– Tätä on vaikeaa ennakoida, kun ei tiedetä tarkkaan, milloin mietintö valmistuu ja kuinka paljon laista riittää keskustelua vielä eduskunnan täysistunnoissa, Sirén sanoo.

Pääministeri Petteri Orpo (kok) on kertonut, ettei työrauhalainsäädäntö ole astumassa voimaan ainakaan vappuna.

Valmistava keskustelu lakkolaista päättyi hieman yllättäen perjantai-iltapäivänä. IS:n tietojen mukaan valiokunnassa oli valmiutta jatkaa valmistavaa keskustelua tarpeen mukaan myöhään perjantai-iltaan ja jopa viikonloppuna.

– Valmistavalle keskustelulle pyrittiin varaamaan niin paljon aikaa kuin se vaati, Sirén tyytyy kommentoimaan ja sanoo perjantain kokouksen olleen ”oikein hyvä kokouspäivä”.

Oppositiopuolueita edustavat valiokunnan jäsenet ovat syyttäneen hallituspuolueiden edustajia valiokuntakäsittelyn tarpeettomasta kiirehtimisestä.

Syytöksiä on esitetty myös toiseen suuntaan. IS:n tietojen mukaan valmistavassa keskustelussa etenkin valiokunnan demarijäsenet sekä vasemmistoliiton Pekonen ovat pitäneet ”puhemaratoneja”, joiden on tulkittu olleen tarkoituksellista venyttämistä. Valiokunnalla on ollut useita ylimääräisiä kokouksia.

IS:lle huomautetaan valiokunnan sisältä, että oppositiopuolueiden edustajilla on mahdollisuus jatkaa jarruttamista myös mietinnön käsittelyn yhteydessä.

Sirén ei ota kantaa siihen, onko oppositiopuolueiden edustajat pyrkineet hänen mielestään jarruttamaan lain käsittelyä valiokunnassa.

Emme missään nimessä ole yrittäneet viivyttää käsittelyä.

Valiokunnan jäsen Pekonen kiistää väitteet siitä, että oppositiopuolueiden edustajat olisivat pyrkineet tarkoituksellisesti hidastamaan lakiesityksen käsittelyä valiokunnassa.

– Emme missään nimessä ole yrittäneet viivyttää käsittelyä. Tämä on ollut iso ja vaikea asia ja meillä on ollut tosi paljon asiantuntijakuulemisia. On ollut hyvä, että on käyty niitä huolellisesti läpi ja saatu ministeriöltä vastauksia, Pekonen sanoo.

Pekosen mielestä eduskunnan normaalin työjärjestyksen mukaan lakiesitystä olisi ollut aikaa käsitellä kesäkuun puoliväliin saakka.

– On aika vaikeaa väittää, että me olisimme pyrkineet jarruttamaan, kun tilanne on nyt tämä. En ole vieläkään ihan vakuuttunut siitä, että tuliko tämä käsiteltyä asianmukaisesti ja riittävän huolellisesti.

Source Link is.fi