Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_355cc0d240fedd4b9082791e36b659ff, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Tuore tutkimus: juopotteleva puoliso lisää myös odottavan äidin alkoholinkäyttöä – Uutisalue

Tuore tutkimus: juopotteleva puoliso lisää myös odottavan äidin alkoholinkäyttöä

Puolison alkoholinkäyttö vaikuttaa odottavan äidin alkoholinkäyttöön. Yhteys käy ilmi Itä-Suomen yliopiston ja Kuopion yliopistollisen sairaalan tutkimuksesta.

Tutkimuksessa puolison alkoholinkäyttö vaikutti etenkin siihen, miten paljon naiset joivat alkoholia ennen raskautta. Tällä on vaikutusta myös sikiöön, sillä neljäsosassa raskauksista naiset kertoivat lopettaneensa alkoholinkäytön vasta saatuaan tiedon raskaudesta.

Näissä tapauksissa sikiö on voinut altistua alkoholille raskauden alkuvaiheessa.

Tutkimuksessa mukana tuhansia odottajia

Alkoholin riskikäyttöä ennen raskautta oli eniten nuorimmilla naisilla, mutta raskauden aikana he eivät poikenneet muista ikäryhmistä.

Tutkimuksessa tarkasteltiin vuosien 2009–2018 aikana lähes 15 000 naisen ja heidän kumppaneidensa alkoholinkäyttöä ennen raskautta ja raskauden aikana.

Osa pariskunnista oli mukana useamman kerran, sillä raskauksia tutkimuksessa oli mukana yli 21 000.

Puolison alkoholitottumukset huomioitava neuvolassa

Puolison alkoholinkäytöllä oli vaikutusta myös raskausaikana. Yhteys oli heikompi, mutta yhä merkittävä.

4,5 prosentissa raskauksista odottaja kertoi käyttäneensä alkoholia myös raskauden aikana. He olivat yleensä käyttäneet runsaasti alkoholia ennen raskautta.

Tutkijoiden mukaan tulokset osoittavat, että alkoholinkäytön riskejä arvioitaessa on syytä ottaa huomioon paitsi odottajan myös puolison alkoholitottumukset. Aiemmin huomiota on kiinnitetty vain odottajan alkoholinkäyttöön.

Alkoholille altistuminen on haitallista kehittyvälle sikiölle, eikä altistukselle tunneta turvarajaa. Haitat voivat näkyä monin tavoin lapsen kehityksessä ja kasvussa.

Lue myös:

Itä-Suomen yliopistolle tutkimusrahaa Kelalta lääkemääräyskäytäntöjen tutkimukseen

Sähköhoito palautti hetkellisesti Alzheimer-potilaiden muistin – kuopiolainen Tuija Alava kokeilisi hoitoa, jos tilaisuus tulisi

Source Link yle.fi