Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_22ab7aa6badba5bbc65d79d23072b268, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Tytti Yli-Viikari puolustautui painokkaasti oikeudessa: ”Haluaisin yhä toimia VTV:n ylijohtajana” – näin päivä oikeudessa eteni – Uutisalue

Tytti Yli-Viikari puolustautui painokkaasti oikeudessa: ”Haluaisin yhä toimia VTV:n ylijohtajana” – näin päivä oikeudessa eteni

Valtiontalouden tarkastusviraston VTV:n entisen ylijohtajan Tytti Yli-Viikarin irtisanomista käsiteltiin maanantaina suullisessa käsittelyssä Helsingin hallinto-oikeudessa.

VTV irtisanoi Yli-Viikarin maaliskuussa ylijohtajan virasta. Yli-Viikari ei tyytynyt potkuihin, vaan valitti päätöksestä hallinto-oikeuteen. 44-sivuisessa valituskirjelmässään hän pyrkii osoittamaan potkujensa perusteettomuuden ja lainvastaisuuden. Ex-työnantaja puolestaan katsoo, että irtisanomiseen on ollut erityisen painava syy.

IS seurasi istuntoa paikan päällä Helsingin hallinto-oikeudessa. Yli-Viikari kertoi suhtautuvansa hallinto-oikeuden käsittelyyn luottavaisin ja levollisin mielin.

Lue lisää: VTV irtisanoo ex-pääjohtaja Tytti Yli-Viikarin pakaste­virastaan – ”Epä­rehellisyyttä työn­antajaa kohtaan”, ”vahingoittanut viraston mainetta”

Suurena kirjallisuuden ystävänä tunnettu Yli-Viikari toi myös tällä erää kirjan mukanaan oikeusistuntoon.

Nyt mukana oli Iiro Küttnerin teos Puiden tarinoita: Puuseppä. Yli-Viikari luonnehti, että kyseessä on kaunis ja myös aikuisille sopiva iltasatu, joka tuo lohtua ja sopii vallitsevaan tilanteeseen.

Yli-Viikari saapui hallinto-oikeuteen mukanaan satukirja Puiden tarinoita: Puuseppä.

Potkut ylijohtajan virasta juontavat juurensa viranhoitoon liittyviin rikkomuksiin, kuten työmatkojen lentopisteiden henkilökohtaiseen kerryttämiseen, laittomasti laadittuun virkamiehen työsopimukseen ja kauneuspalvelujen käyttöön viraston piikkiin.

Yli-Viikarin avustajana hallinto-oikeudessa toimii VTV:n entinen hallintojohtaja Mikko Koiranen, joka tuomittiin alkuvuonna käräjillä sakkotuomioon samassa yhteydessä Yli-Viikarin kanssa.

Koirasen mukaan VTV:n irtisanomispäätöksessä on vakavia puutteita. Avustajan ja Yli-Viikarin mukaan virastolla ei ollut edellytyksiä irtisanomiseen.

– Seuraukset ovat olleet Yli-Viikarille kohtuuttomat, Koiranen sanoi oikeussalissa.

Hänen mukaansa taustalla on monien eri toimijoiden paineistusta, joka on osaltaan vaikuttanut viraston potkupäätökseen. Koirasen mukaan VTV:n johto ei yksinkertaisesti halua, että Yli-Viikari palaa hoitamaan mitään tehtäviä.

Lue lisää: Tytti Yli-Viikarin tilaama ”coaching” maksoi lähes 20 000 euroa, apulaisjohtajalle etä­koulutusta Sveitsistä 17 000 eurolla – VTV:llä miljoona­luokan konsulttiostot

Valtiontalouden tarkastusviraston näkemyksen mukaan Yli-Viikari rikkoi velvollisuuksia ja määräyksiä, osoitti epärehellisyyttä työnantajaansa kohtaan ja vahingoitti viraston mainetta.

Istunnon alussa käsiteltiin lentopisteselkkausta. Yli-Viikari käytti työmatkoista kertyneitä Finnair Plus -pisteitä omiin henkilökohtaisiin matkoihinsa.

– Pisteillä ei Finnairin mukaan ole rahallista arvoa. Pisteitä ei myöskään voi käyttää tai vaatia itselleen se taho, joka matkat maksaa. Sillä, kuka matkat maksaa, ei ole mitään merkitystä Finnairin näkökulmasta. Se on asiakasetu, jota voi hyödyntää eri tavoin, Yli-Viikari puolustautui.

Yli-Viikarin mukaan Finnair Plus -lentopisteiden henkilökohtaisesta käytöstä ei ole koitunut hänen ex-työnantajalleen minkäänlaista haittaa.

– Minulle ei ole auennut, mikä on se mahdollinen haitta, joka virastolle olisi voinut syntyä pisteiden käytöstä. Ne olisivat jääneet käyttämättä ja vanhentuneet sinne tilille.

Lue lisää: Tytti Yli-Viikari sai jo vuosia sitten kuulla, että lento­piste-edut kuuluvat työn­antajalle – näin hän selitti asiaa poliisi­kuulusteluissa

VTV:n johtajan Tuula Sandholmin mukaan lentopisteasiaa selvitettäessä oli selvää, ettei Yli-Viikari halunnut antaa omatoimisesti tietoa asiasta.

– Aloin itsekin miettimään, että onko tässä jokin isompi kupru, Sandholm totesi.

Johtaja kertoi kysyneensä Yli-Viikarilta aikanaan, olivatko työmatkoista ja omista henkilökohtaisista matkoista kertyneet lentopisteet kulkeutuneet samalle, Yli-Viikarin henkilökohtaiselle tilille.

Yli-Viikari oli pitänyt tätä mahdollisena.

– Vastaus oli sen verran tuohtunut ja välttelevä, että alkoi heräämään huoli, että tässä on mennyt omat ja viraston pisteet sekaisin, Sandholm luonnehti.

Yli-Viikarin näkemys on, että Finnair Plus -pisteet ovat henkilökohtaista omaisuutta, eivät hänen työnantajansa omaisuutta.

VTV:n taloudenpitoa koskevassa tarkastuksessa puolestaan todettiin lentopisteiden kuuluvan työnantajalle, mutta valvonta niiden osalta oli ollut puutteellista virastossa.

Tytti Yli-Viiikari kertoi suhtautuvansa luottavaisesti hallinto-oikeuden käsittelyyn.

Lentopisteiden lisäksi hallinto-oikeudessa käsiteltiin työsopimusta, jonka Yli-Viikari oli käräjäoikeuden mukaan laatinut lainvastaisin perustein vuonna 2016.

VTV:n johto räätälöi tuolloin sopimuksen, joka takasi eräälle viraston pitkäaikaiselle virkamiehelle palkanmaksun yli kahden vuoden ajaksi ilman työvelvoitetta.

Käytännössä julkisten varojen käyttöä vahtiva virasto maksoi 57 000 euroa virkamiehelle siitä hyvästä, ettei tämä tee mitään.

Yli-Viikarin mukaan kyseinen sopimus ja sen valmistelut tehtiin täysin avoimessa hengessä.

– Henkilö (virkamies) oli itsekin valmis tähän. Olimme hyvin nähneet, että mitään suoritteita tältä henkilöltä ei tullut. Minusta olisi ollut epäinhimillistä vaatia mitään ihmiseltä, joka ei suoriutunut työstään.

Yli-Viikarin mukaan laadittua sopimusta pidettiin erittäin hyvänä.

– Oli sen tyyppistä alisuoriutumista, että keinot työnantajalla ovat silloin hyvin vajavaiset.

Lue lisää: Yli-Viikarin lyttäämä yli­tarkastaja pääsi ääneen – VTV:n ylijohtaja: ”Ei ollut minkäänlaista yhteistä käsitystä, minkälainen ratkaisu asiaan saadaan”

Istunnossa käsiteltiin myös Yli-Viikarin matkalaskuepäselvyyksiä. Eduskunnan tarkastusvaliokunnan selvityksen mukaan valtaosassa hänen matkalaskujaan oli puutteita.

Yli-Viikari kertoi, ettei hän työurallaan tehnyt yhtäkään matkalaskua itse, vaan niitä hoitivat viraston virkamiehet, joille tuo tehtävä oli jyvitetty.

– Koko pääjohtajakauteni aikana matkasuunnitelmista ja -laskuista on vastannut virkamies, jolle on saattanut käydä inhimillisiä virheitä asian käsittelyssä. Ettei ole vaikka jotakin liitettä lisätty sinne järjestelmään. Mutta näistä minulla ei ole tietoa, Yli-Viikari pohti.

Hän kuitenkin kiisti, että olisi vierittänyt epäselvyyksistä vastuuta viraston muille virkamiehille.

Kuulemisensa loppupuolella Yli-Viikari luonnehti joutuneensa tilanteeseen, joka olisi hyvin erikoinen kenelle tahansa virkamiehelle.

– Koin irtisanomispäätöksen perusteettomana ja kohtuuttomana. Minulla ei ole mahdollisuutta ymmärtää, miksi tähän pisteeseen on tultu.

Hän kokee, että menneessä vyyhdissä on monta eri toimijaa, joilla on varmasti painetta siihen, että ”julkisuutta vetävä hahmo saadaan pois virastosta”.

– En identifioidu tähän hahmoon. Haluaisin yhä toimia ylijohtajana virastossa ja palvella virastoa. Minkäänlaista keskustelua tästä aiheesta ei ole käyty, vaan on ollut vain tämä kirjallinen menettely.

Yli-Viikari kiistää toimineensa väärin ylijohtajavirassaan. Hän olisi edelleen valmis toimimaan tehtävässä.

Lue lisää: VTV:n pääjohtajan matkakulut romahtivat Tytti Yli-Viikarin ajoista – seuraajan puolen vuoden matkakulut 1 111 euroa

Alkuiltapäivästä salissa kuultiin myös Sami Yläoutista, jonka eduskunta valitsi VTV:n pääjohtajaksi joulukuussa 2021 Yli-Viikarin tilalle.

Hänen mukaansa käräjäoikeuden tuomio oli merkittävä tapahtuma Yli-Viikarin irtisanomiseen johtaneessa prosessissa. Helsingin käräjäoikeus tuomitsi Yli-Viikarin tammikuussa 80 päiväsakon rangaistukseen virka-aseman väärinkäyttämisestä, virkavelvollisuuden rikkomisesta ja kavalluksesta.

Syyttäjä vaati jo tuolloin Yli-Viikarin viraltapanoa ylijohtajuudesta. Käräjäoikeuden mukaan viraltapanon edellytykset eivät kuitenkaan täyttyneet, koska Yli-Viikari tuomittiin ”vain” sakkoihin eikä vankeuteen.

Käräjätuomion jälkeen virassa jatkaminen jäi työnantajan harkintaan, joka päätyi siis potkuihin.

– VTV on ottanut ratkaisussa huomioon Yli-Viikarin menettelyn kokonaisuudessaan, ja siihen on vaikuttanut käräjäoikeuden ratkaisu Yli-Viikarin toiminnasta ja tahallisuudesta, Yläoutinen sanoi.

– Itse ajattelen niin, että on vain asianmukaista ja myös Yli-Viikarin edun mukaista, että olemme pyrkineet selvittämään tekojen moitittavuuden arvioinnin perusteellisesti.

Lue lisää: VTV:n ex-pääjohtaja Yli-Viikari valittanut sakko­tuomiostaan hovi­oikeuteen

Pääjohtaja Yläoutinen huomautti, ettei virasto halunnut käynnistää irtisanomismenettelyä vielä silloin, kun poliisitutkinta ja käräjäkäsittely virkarikoksista olivat vaiheessa. Siksi irtisanomiseen päädyttiin vasta käräjätuomion jälkeen maaliskuussa.

Yli-Viikari on valittanut myös käräjätuomiosta hovioikeuteen, joka ei ole vielä antanut ratkaisuaan asiassa.

Yläoutisen mukaan VTV:n maine ja yleinen luottamus virastoa kohtaan romahti Yli-Viikariin liittyvien tapahtumien seurauksena.

– Ei tässä voi sivuuttaa sitä tosiasiaa, mikä on Valtiontalouden tarkastusviraston rooli tässä yhteiskunnassa. VTV tarkastaa sitä, että julkisten varojen käyttö on lainmukaista, pääjohtaja totesi.

Oikeusistunto jatkuu keskiviikkona todistajien kuulemisella. Hallinto-oikeuden päätös venyy todennäköisesti vuodenvaihteeseen.

Helsingin hallinto-oikeus antaa ratkaisunsa ylijohtajaviran irtisanomisjutussa todennäköisesti vuodenvaihteen tienoolla.

Lue lisää: VTV:n uusi pääjohtaja: Menetettyä luottamusta ei palauteta taikatempuilla tai kauniilla julistuksilla

Yli-Viikarin tapaus voi luoda mielikuvan sekavasta viranomaisten ja oikeusistuinten välillä huojuvasta hallintohimmeliselkkauksesta.

Kertauksena on perusteltua tuoda ilmi, että taustalla on Yli-Viikarin irtisanominen myös toisesta korkeasta VTV-virasta.

Poliisi alkoi tutkia Yli-Viikarin toimia alkuvuodesta 2021. Tuolloin hän toimi vielä VTV:n pääjohtajana. Kasvava luottamuspula ja epäselvyydet viranhoidossa johtivat siihen, että kesäkuussa 2021 Yli-Viikari sai lähteä pääjohtajan virasta.

Irtisanomisesta päätti eduskunta, koska VTV toimii eduskunnan alaisuudessa. Eduskunta katsoi, että luottamus Yli-Viikarin edellytyksiin ja kykyyn toimia viraston johdossa oli romahtanut.

Irtisanomisesta huolimatta Yli-Viikarilla oli VTV:ssä edelleen niin sanotusti pakastevirka ylijohtajana. Tästä pestistä hänet oli vapautettu vuosille 2016–2021 jyvitetyn pääjohtajakauden ajaksi.

Yli-Viikari on valittanut hallinto-oikeuteen myös pääjohtaja-potkuista. Tätä irtisanomista käsitellään Helsingin hallinto-oikeudessa vasta marraskuussa – nyt ensin käsitellään ylijohtajan virasta irtisanomista.

Tausta

Potkuja selvitetään hallinto-oikeudessa

  • VTV tarkastaa valtion taloudenhoitoa, omaisuuden hallintaa ja valvoo puolue- ja vaalirahoitusta.

  • Poliisi alkoi selvittää Yli-Viikarin toimia 2021 alussa. Saman vuoden kesäkuussa eduskunta irtisanoi hänet pääjohtajan virasta.

  • Tammikuussa 2022 Yli-Viikari tuomittiin käräjillä sakkorangaistukseen virkarikoksista. Maaliskuussa VTV irtisanoi hänet myös ylijohtajan ”pakastevirasta”.

  • Yli-Viikari on valittanut potkuista hallinto-oikeuteen. Ensin käsitellään ylijohtajavirasta irtisanomista.

  • Potkujen jälkeen hän on hakenut muun muassa Kansallisarkiston pääjohtajaksi ja valtiovarainministeriön alivaltiosihteeriksi.

Source Link is.fi