Banner Before Header

Utin jääkärirykmentin komentaja: Suomalais­joukoilla yksi ulkomailla erityisesti kiinnostava osaamisalue

Utin jääkärirykmentin maineikkaat erikoisjoukot ovat tehneet jo kahdenkymmenen ajan yhteistyötä erilaisten kansainvälisten toimijoiden kanssa.

Kouvolan lähistöllä sijaitseva jääkärirykmentti tunnetaan muun muassa laskuvarjojääkäreistään sekä helikopteripataljoonastaan.

Viimeksi Utin jääkärirykmentti harjoitteli 20 yhdysvaltalaissotilaan kanssa alkukesästä reilun kolmen viikon jakson ajan.

Hiljattain Utin jääkärirykmentin komentajaksi nimetty eversti Jussi Kosonen kertoo harjoitusten tuovan oppia puolin ja toisin. Suomalaisjoukot eivät myöskään muihin maihin vertaillessa kalpene.

Utin jääkärirykmentin komentaja Jussi Kosonen kertoo, että suomalaisjoukot kestävät vertailun muihin maihin.

– Suomalaiset erikoisjoukot kestävät henkilöstön, koulutuksen, toimintatapojen ja materiaalin puolesta kaiken vertailun minkä tahansa maan erikoisjoukkojen kanssa, Kosonen sanoo.

– Voidaan olla hyvillä mielin siitä, että taso on vähintään samanlainen.

Utin jääkärirykmentin erityisosaamisalueisiin kuuluu Suomen kylmissä oloissa toimiminen, mistä ulkomailla ollaan hyvin kiinnostuneita.

– Monen maan erikoisjoukoilla talvikoulutus kuuluu toki peruskoulutukseen, mutta me olemme harjaantuneet siihen toimintaympäristöön.

– Osataan luontevasti toimia kaikissa suomalaisissa olosuhteissa. On siinä varmasti kumppaneillekin opastettavaa tarvittaessa.

Suomeen ulkomaiset erikoisjoukot saapuvat harjoittelemaan Suomen kutsusta.

Lue lisää: Sotilas kertoo, mikä oli kovamaineisen lasku­varjo­jääkäri­rykmentin pääsy­kokeiden kovin haaste – ”Jos psyyke kestää sen…”

Utin jääkärirykmentti esitteli RG32M-panssaroitua partioajoneuvoaan.

Utin jääkärirykmentti imee niin ikään oppia muiden maiden erikoisjoukkojen toiminnasta yhteissä harjoituksissa.

– Pyritään löytämään ne parhaat palat ja opit oman järjestelmän kehittämiseen, Kosonen toteaa.

Suomen Nato-hakemus on jätetty ja sen läpi menemistä ja ratifiointia ollaan nyt jääty odottamaan. Nato-jäsenyys ei näillä näkymin ole muuttamassa Utin jääkärirykmentin toimintaa juurikaan.

Erikoisjoukkojen NH90-kuljetushelikopteri on varusteltu minigunilla.

– Toistaiseksi ainakaan joukko-osastotasolla ei olla havaittu muutoksia tai muutostarpeita. Jatkosuunnittelussa sitten selviää, onko jotain muutostarpeita.

– Tällä hetkellä ollaan tyytyväisiä omiin suorituskykyihin.

Source Link is.fi