Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_c9d35258a8288ce36804fad4aa8d7274, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Uudesta sänkykaupasta tulvii valituksia – asiakkaat huomanneet outoja yhtäläisyyksiä kiisteltyyn toimijaan – Uutisalue

Uudesta sänkykaupasta tulvii valituksia – asiakkaat huomanneet outoja yhtäläisyyksiä kiisteltyyn toimijaan

Asiakkaat ovat tehneet poikkeuksellisen paljon valituksia sänkyjä myyvästä Lux Beds From North Oy:stä.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) on saanut yrityksestä alkuvuonna jo yli 50 ilmoitusta. Se on enemmän kuin yhdestäkään toisesta alan toimijasta, vaikka yrityksellä on vain yksi myymälä ja verkkokauppa. Ylen MOT-toimituksen tietojen mukaan Lux Bedsistä on tehty myös useita rikosilmoituksia.

MOT on tutustunut tätä juttua varten 12:n Lux Bedsin asiakkaan tapaukseen.

Kaikissa on yhteisiä piirteitä: tilattua sänkyä ei ole lupauksista huolimatta toimitettu ja asiakkailla on ollut suuria vaikeuksia saada rahojaan takaisin. Yksittäisillä asiakkailla on jopa yli 4 000 euron saatavia yritykseltä.

Lux Bedsin viestintävastaava Terhi Mäkinen vihjaa, että viranomaisille tulleissa yhteydenotoissa on osin kyse mustamaalauksesta. KKV:n mukaan tästä ei ole näyttöä.

Ongelmat muistuttavat toista kiisteltyä alan toimijaa: vuonna 2022 KKV varoitti kuluttajia Sisuste-Peltoniemi Oy:stä ja siihen läheisesti liittyvästä Vita Talalay Finland Oy:stä, jonka sänkyjä yritys on myynyt. Silloinkin epätavallisen moni asiakas jäi ilman sänkyjä ja hyvitystä. Tavallisesti huonekalualan valitukset liittyvät tuotteen laatuun.

Näiden kolmen yrityksen pettyneet asiakkaat ovat perustaneet Facebookiin yhteisen ryhmän. Ryhmässä on yli 600 jäsentä, mutta kaikki heistä eivät ole asiakkaita.

Lux Bedsin mukaan se on rinnastettu Sisuste Peltoniemeen epäreilusti ja kyseessä on täysin eri yritys. MOT:n selvityksen perusteella yritysten välillä on kuitenkin paljon yhteyksiä.

Perustajalla yllättävä yhteys Peltoniemeen

Sisuste Peltoniemen ja Vita Talalay Finland Oy:n omistaa Juhana Peltoniemi. Lux Bedsistä vastaavat kaupparekisteriin annettujen tietojen perusteella kokonaan toiset ihmiset.

Peltoniemen mukaan ainoa yhdistävä tekijä yritysten välillä on, että hän myi Vita Talalay -patjamateriaalin jälleenmyyntioikeuden Lux Bedsille alkuvuodesta 2023. Sen jälkeen yrityksillä ei ole ollut hänen mukaansa mitään tekemistä keskenään.

– Just näin. Lux Beds on kokonaan eri yritys, Peltoniemi sanoo.

Tarkemmin katsomalla yhteyksiä paljastuu kuitenkin lisää.

Lux Bedsin perusti joulukuussa 2022 lahtelainen moniyrittäjä. Perustaja on Juhana Peltoniemen entinen työkaveri. He työskentelivät yhdessä teleoperaattori DNA:lla 2011–2012.

Samana päivänä kun ex-työkaveri perusti Lux Bedsin, hän perusti toisenkin kalustealan yrityksen, Premium Outlet Oy:n. Sen hän myi myöhemmin Peltoniemelle.

Maksut ohjattiin toisen yrityksen tilille

Helmikuussa 2023 Lux Beds avasi uuden huonekalumyymälän Lahden Renkomäkeen. Se markkinoi kuluttajille laadukkaita Ruotsissa valmistettuja sänkyjä.

Avajaisia seuranneena päivänä Lux Bedsin perustaja myi yhtiön lahtelaiselle metsäkoneyrittäjälle Kari Paaso-Rantalalle. Kauppahinta oli ainoastaan 100 euroa.

Vaikka Lux Beds -myymälällä ei pitänyt olla mitään tekemistä Peltoniemen yritysten kanssa, asiakkaat huomasivat useita outoja yhteensattumia.

Ensinnäkin yksi Lux Bedsille reklamoinut asiakas sai sähköpostiinsa automaattisen kuittauksen, jossa mainittiin Sisuste Peltoniemi. Toiseksi Vita Talalay Finland Oy on maksanut – ja maksaa edelleen – Lux Bedsin mainokset Googlessa.

Lux Bedsin myymälässä työskentelee lisäksi henkilö, joka on kahdessa Juhana Peltoniemen yrityksessä hallituksen varajäsenenä.

Lopuksi: useita Lux Bedsin asiakkaita on ohjattu maksamaan sänkynsä suoraan Vita Talalay Oy:n tilille. Tilinumero vaihtui vasta lokakuussa 2023, yli puoli vuotta myymälän avaamisen jälkeen, kun Helsingin Sanomat kirjoitti yrityksestä.

Näin omistaja selittää yhteyksiä

Juhana Peltoniemen mukaan sekaannukset hänen yritystensä ja Lux Bedsin välillä johtuvat Vita Talalay -patjamateriaalin jälleenmyyntioikeuksien myynnistä.

– Se on iso homma, se ei hoidu vain nappia painamalla, hän sanoo.

Peltoniemi painottaa, että Lux Beds on erillinen yrityksensä, eikä hän toimi siinä taustalla.

Lux Bedsin ostanut metsäkoneyrittäjä Kari Paaso-Rantala ei vastannut MOT:n lukuisiin yhteydenottopyyntöihin. Hänen motiivinsa sänkykauppaan lähtemisessä jäävät epäselviksi.

– Vita Talalay on hyvä bisnes, Peltoniemi sanoo.

Juuri nyt ei näytä siltä. Resurs Bank on hakenut Vita Talalay Finland Oy:tä konkurssiin 1,1 miljoonan euron velkasummasta – ja yritys itse on hakeutunut yrityssaneeraukseen.

Saneeraushakemuksessa Vita Talalay myöntää suoraan: se tuottaa sänkyjä, joita Lux Beds From North Oy myy. Tämän kertomista julkisuuteen kumpikin yritys on vältellyt.

Saneeraushakemuksen perusteella Vita Talalay Finland Oy on myynyt enemmän sänkyjä kuin se on pystynyt toimittamaan. Yhtiö on velkaantunut maksaessaan takaisin kaupan purkua toimitusvaikeuksien vuoksi vaatineille kuluttajille. Nyt samat ongelmat näyttävät toistuvan Lux Beds From North Oy:ssä.

Kymmeniä maksuhäiriöitä

Sisuste-Peltoniemi Oy:llä ja Vita Talalay Finlandilla on kymmeniä velkojia, joista osa on tyhjästä maksaneita asiakkaita.

Lux Bedsillä ei ole maksuhäiriöitä, mutta pettyneet asiakkaat ovat viemässä sitäkin oikeuteen. Helsingin käräjäoikeudessa tuli pelkästään helmikuussa vireille kolme yhtiöön kohdistuvaa velkomusasiaa.

Yritys jatkaa sänkyjen markkinointia aggressiivisesti. Tätä juttua kirjoittaessa sillä pyöri esimerkiksi Googlessa 24 eri mainosta, kaikki Vita Talalay Oy:n maksamana.

Tyytymättömät asiakkaat ovat turhautuneet siihen, että yhtiöiden toimintaan ei ole puututtu. Asiakkaat ovat tehneet jopa lukuisia rikosilmoituksia, mutta poliisin näkökulmasta kyse on riita-asiasta, ei rikoksesta.

– En tajua, miksi kukaan ei voi tehdä niille mitään, sanoo Maarit Lehti, jolla on yli 4 000 euron saatavat liikkeestä.

Kuluttaja-asiamies ei ollut maaliskuun puoliväliin mennessä ottanut yhteyttä Lux Beds From Northiin, vaikka yrityksestä oli tullut enemmän valituksia kuin yhdestäkään toisesta alan toimijasta. Sen sijaan Sisuste Peltoniemen ja Vita Talalayn vastuuhenkilöihin virasto on aiemmin ollut yhteydessä.

– Olemme saaneet heiltä tietoja ja olemme halunneet uskoa siihen, mitä he sanovat. Tässä voi jälkeenpäin miettiä, valitsimmeko oikeat keinot, KKV:n erityisasiantuntija Saija Kivimäki sanoo.

Hieman ennen tämän jutun julkaisua KKV otti tiedotteella kantaa Lux Beds From Northin toimintaan. Virasto ”kehottaa kuluttajia harkitsemaan tarkkaan asiointia yrityksen kanssa”.

Source Link yle.fi