Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_089c9dab7d3ec2f0512db9c7956db20f, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Uusi selvitys laski hurjan hinnan suur­nopeusradalle – minuutin säästö Tampereelta Helsinkiin maksaa 330 miljoonaa euroa – Uutisalue

Uusi selvitys laski hurjan hinnan suur­nopeusradalle – minuutin säästö Tampereelta Helsinkiin maksaa 330 miljoonaa euroa

Hämeen liiton konsulttiyhtiöltä tilaama raportti on suurnopeusradan kannalta yhtä synkkää luettavaa kuin ministerityöryhmän selvitys.

Helsingin ja Tampereen välille suunnitellaan ratayhteyttä, joka lyhentäisi nykyistä matkaa 15–30 minuuttia. Katso videolta, mitä matkustajat tuumaavat lyhenevästä junamatkasta. Video: toimittaja Juha Kokkala, kuvaus ja ediointi Matias Väänänen / Yle.

Mikko Hirvonen,

Pasi Punkari

Hämeen liiton konsulttiyhtiö Finnish Consulting Groupilta (FCG) tilaama selvitys antaa tyrmäyksen Suomirata-hankkeelle.

FCG arvioi, että matka-aika Tampereelta Helsinkiin lyhenisi suurnopeusradalla matkustettaessa noin puoli tuntia. Kun tätä vertaa nykyisen Helsingin ja Tampereen välisen pääradan perusparantamiseen, olisi aikahyöty enää viisitoista minuuttia suurnopeusradan hyväksi.

Kustannuksissa eroa on sitäkin enemmän. FCG:n johtava asiantuntija Pasi Holm laskee, että Tampereelta Helsinkiin matka-ajassa säästetty minuutti maksaisi noin 330 miljoonaa euroa.

– Hintalaput ovat huikeita. Oikea vertailukohta olisi, että päärataa kehitettäisiin ensin kuntoon ja sitten vasta vertailtaisiin, Pasi Holm sanoo.

Selvityksestä kertoi ensin Helsingin Sanomat. (siirryt toiseen palveluun)

Konsulttiyhtiö: Suomi-radan matkustajalaskelmat ylimitoitettuja

Suomessa on tällä hetkellä käynnissä kolme suurta raideliikennehanketta väleille Helsinki–Turku, Helsinki–Tampere ja Helsinki–Porvoo–Kouvola. Suunnittelusta vastaavat sitä varten perustetut Turun tunnin juna oy, Suomi-rata oy ja Itärata oy. Suunnitteluyhtiöt omistavat valtio ja radan alueen kunnat.

Suomiradan hankeyhtiön ennusteiden mukaan vuosittainen matkustajamäärä uudella suurnopeusradalla vuonna 2040 olisi 7,5 miljoonaa. Tämän lisäksi nykyiselle pääradalle jäisi yhteysvälistä riippuen kolmesta neljään miljoonaa matkustajaa vuosittain.

Alla olevassa grafiikassa on matkustajamäärien ennusteita tarkasteltu kunkin käynnissä olevan ratahankkeen samalla valikoidulla raideosuudella.

Konsulttiyhtiö FCG:n raportissa arvioidaan, että matkustajamäärät menisivät puoliksi uuden suurnopeusradan ja nykyisen pääradan kesken.

Selvityksen tehneen Pasi Holmin mukaan nykyisen pääradan väliasemilla Toijalalla, Hämeenlinnalla, Riihimäellä ja Hyvinkäällä on iso merkitys junamatkustajien kannalta.

– On iso joukko matkustajia, jotka menevät näiltä väliasemilta yhtäältä Tampereelle ja toisaalta Helsinkiin. Nekin pitää ottaa laskelmissa huomioon, hän sanoo.

Holm arvioi, että pääradan parantamisen jälkeen Tampereen ja Helsingin väliä pystyttäisiin ajamaan junien nykykalustolla enimmillään 220 kilometrin huippunopeudella.

Tampere haluaa lisää raiteita Helsinkiin

Suomiradan hyödyistä ja haitoista on keskusteltu laajasti viime syyskuun lopulla julkistetun raportin julkistamisesta lähtien. Tammikuussa ministeriötyöryhmä julkaisi nopeiden ratahankkeiden kustannuksia ja vaikutuksia käsittelevän raportin. Sen mukaan hankkeet ovat taloudellisesti kannattamattomia ja kuormittavat valtavasti ilmastoa.

Suomiradan hankeyhtiö tekee parhaillaan omia selvityksiään ja laskelmiaan suurnopeusradan osalta. Näitä selvityksiä tehdään lokakuussa kokoontuneen Suomi-radan osakaskokouksen linjausten pohjalta.

Lokakuun kokouksessa Suomiradan hallitus päätti, ettei silloin ollut vielä valmiutta linjauspäätöksen tekemiselle.

Suomiradan vaihtoehtoja on käytännössä kaksi. Toinen on pääradan lisäraiteet ja oikaisut Riihimäen ja Tampereen välille, toinen on kokonaan uusi suurnopeusrata. Kuva: Tommi Pylkkö / Yle, lähde: Suomi-rata Oy

Tampereen kaupunkia Suomiradan suunnittelussa edustava konsernijaoston puheenjohtaja Lauri Lyly korostaa, että päärata pitää korjata vielä 2020-luvulla. Se ei kuitenkaan riitä, sillä se ei tuo tarvittavaa lisäkapasiteettia.

– Tarvitsemme lisää raidepareja Helsingin ja Tampereen välille, Lyly sanoo.

Se, missä linjassa ja missä kohtaa rata menisi, on vielä auki.

– Meillä on strateginen tavoite päästä Tampereelta nopeasti Helsinkiin ja vielä Helsinki-Vantaan lentoaseman kautta. Sitä tavoitetta ei ole mihinkään hälvennetty, sanoo Lyly.

Lyly pitää tärkeänä myös tavoitetta saada yhteys Tampereelta kaksiraiteisena aina Ouluun asti ja siitä edelleen Tornion kautta Narvikin satamaan.

Raporttiaan varten FCG tutki työmatkapendelöintiä, nykyisillä asemilla pysäköintiä ja Telian matkapuhelindataa selvittääkseen, mihin ihmiset liikkuvat.

Mitä ajatuksia juttu herättää? Voit kommentoida aihetta 8. helmikuuta kello 23:een saakka.

Source Link yle.fi