Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_52372c9f53f05ea37342cd3853c89786, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Uutta tietoa raskausdiabeteksen hoidosta – metformiini todennäköisesti turvallinen lääke – Uutisalue
Banner Before Header

Uutta tietoa raskausdiabeteksen hoidosta – metformiini todennäköisesti turvallinen lääke

Raskausdiabetesta hoidetaan ruokavaliomuutoksilla ja insuliinilla sekä joissain tapauksissa metformiini-diabeteslääkkeellä. Tuoreen tutkimuksen perusteella metformiini saattaa kuitenkin olla ainakin insuliinin veroinen ja yhtä turvallinen lääke raskausdiabetekseen.

Tutkimukseen osallistui 200 espanjalaisäitiä, joiden raskausdiabetes ei lievittynyt ruokavaliomuutoksilla. Heistä puolet satunnaistettiin saamaan metformiinia ja puolet insuliinia.

Lääkkeet olivat keskimäärin yhtä hyviä laskemaan veren glukoositasoja paaston sekä ruokailun jälkeen. Metformiini oli tosin tässä tehokkaampi lounaan ja päivällisen jälkeen. Metformiinilla hoidetuilla oli myös vähemmän hypoglykemiaa eli veren sokeritasojen liiallista laskemista ja heidän painonsa nousi vähemmän.

Keisarileikkaukset ja synnytyksen käynnistämiset olivat harvinaisempia metformiiniryhmässä. Lasten syntymäpainossa tai kasvussa ei ollut eroja.

Metformiinia ei ole suositeltu raskausdiabeteksen ensisijaiseksi hoidoksi, koska noin kolmannes potilaista tarvitsee silti insuliinihoitoa. Lisäksi lääkkeen pitkäaikaisvaikutuksista lapsiin ei ole ollut riittävästi näyttöä. Jos espanjalaisten tulokset vahvistetaan suuremmissa lisätutkimuksissa, metformiinia voisi todennäköisesti käyttää nykyistä useammin.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Obstetrics & Gynecology -lehdessä.