Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_aec3a831b54cc17061d3343622de5989, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Vaasan johtava ylilääkäri vaatii yli 12-vuotiaille rokotuspakkoa – koronatartunnat kovassa kasvussa – Uutisalue

Vaasan johtava ylilääkäri vaatii yli 12-vuotiaille rokotuspakkoa – koronatartunnat kovassa kasvussa

Koronaviruspandemia ei ole ohitse. Suomessa on todettu kahden viime viikon aikana noin 11 000 uutta koronavirustartuntaa. Keskiviikkona saatiin järisyttävät luvut, kun Terveyden ja hyvinvoinnin laitos raportoi 1 151 uutta tartuntaa.

Tilanne vaikuttaa monin tavoin sairaaloiden työhön.

– Mitä enemmän kansalaisia sairastuu koronaan, sitä enemmän heitä päätyy myös sairaalaan. Rokottamattomien ja vajaasti rokotettujen riski päätyä tehohoitoon on noin nelikertainen täyden rokotesuojan saaneisiin henkilöihin nähden, Vaasan kaupungin johtava ylilääkäri Heikki Kaukoranta kertoo Ilta-Sanomille.

Sairaalahoidon kuormitus on kasvussa.

– Lisäksi kahdesti rokotetut saattavat joutua sairaalaan, jos heillä on vaikea perussairaus, jonka kanssa selviytymistä koronatauti vaikeuttaa. On varma, että tautitapausten lisääntyessä myös sairaalahoidon kuormitus kasvaa noin kahden viikon viiveellä, hän sanoo.

Lue lisää: Korona­tartunnoissa tuntuva kasvu kahdessa viikossa – tänään raportoitu 1 151 uutta tapausta, katso oman kuntasi tilanne

Vaasassa on Kaukorannan mukaan tällä hetkellä vielä suhteellisen hyvä tartuntatilanne, itse asiassa se on Manner-Suomen seitsemänneksi paras.

– Pääasiallinen kuormitus kohdistuu nyt perusterveydenhuoltoon, jossa jäljitetään, rokotetaan, paitsi koronaa niin, myös influenssaa vastaan ja yritetään hoitaa myös perusterveydenhuollon perustehtävä.

Terveyskeskukseen pääsy on hänen mukaansa vaikeutunut ja jopa yhteyden saaminen omalle terveysasemalle on vaikeampaa kuin aikaisemmin.

– Syynä on pula osaavasta henkilökunnasta.

Erikoissairaanhoito ei ole Vaasan sairaanhoitopiirissä erityisen kuormittunutta.

–Toistaiseksi erikoissairaanhoidossa ei ole jouduttu siirtämään leikkauksia tai poliklinikkakäyntejä. Ei kannata kuvitella, että nykyisillä ohjeistuksilla ja suosituksilla tilanne kääntyisi paremmaksi ennen joulua. Saattaa käydä niin, että tämä tartunta-aalto rampauttaa yhteiskuntaa vielä maaliskuussakin, hän kertoo.

Esimerkiksi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella tehohoidossa oli tiistaina tilaa yhdelle potilaalle. Useampi tehohoitoa vaativa potilas tarkoittaisi erikoisjärjestelyitä.

Lue lisää: Husissa jäljellä enää yksi teho­hoito­paikka – korona­potilaiden määrä lähes kriittisellä rajalla

Kaukorannan mukaan nyt on viimeinen hetki ottaa tiukat ja määrätietoiset ohjeet käyttöön.

– Hallitus voi nyt osoittaa todellista kriisijohtajuutta ja määrätä yli 12-vuotiaille rokotuspakon. Tartuntatautilain 47 § antaa tähän mahdollisuuden, hän sanoo.

Samalla hallitus kantaa hänen mukaansa vastuun, joka nyt on sälytetty kansalaisille, joilla vain harvoin on riittävää riippumatonta tieteeseen pohjaavaa tietoa rokottautumisen merkityksestä.

– Samalla on mielestäni perusteltua suurissa Etelä-Suomen keskuksissa palata takaisin aikaisempaan testauskäytäntöön, jonka mukaan lievissäkin oireissa hakeudutaan koronatestiin, Kaukoranta sanoo.

Hän ehdottaa maskipakon palautusta julkisiin liikennevälineisiin.

– Otetaan käyttöön laaja etätyösuositus, hengitystieoireisia lapsia ei viedä kouluun eikä päiväkotiin, vaan koronatestiin. Kouluissa ja päiväkodeissa todetuissa tautitapauksissa määrätään opetusryhmäkohtaiset karanteenit ja koronapassi otetaan laajaan käyttöön työpaikoilla, matkustamisessa ja vapaa-ajan harrastuksissa, hän sanoo.

Source Link is.fi