Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_d1825d11701ce49eb1686e6732381584, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Venäjän puolelle jumiin jäänyt Darja kertoo, minkälainen kaaos rajalla oli – hädissään tehdystä julisteestakaan ei ollut apua – Uutisalue

Venäjän puolelle jumiin jäänyt Darja kertoo, minkälainen kaaos rajalla oli – hädissään tehdystä julisteestakaan ei ollut apua

Edes vetoaminen siihen, että mukana on pieni lapsi, ei auttanut.

Epätoivo ja epäusko sävyttivät Darjan, 33, perjantai-iltaa, kun hän oli 6-vuotiaan poikansa, siskonsa ja äitinsä kanssa palaamassa takaisin kotiin Suomeen vierailulta Pietarista.

Lue lisää: Raivo repesi itärajalla, kun Venäjälle pyrkineet jäivät jumiin – ”Ehkä nukun autossa”

– Rauhallisesti pääsimme Venäjän rajatarkastuspisteiden ohi vaikka oli ruuhkaa. Pääsimme rajalle noin kello 16 aikaan, emmekä silti päässeet yli, Darja kertoo.

Kaikilla neljällä on Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisuus. Nelikko oli matkustanut Pietariin hoitamaan asioita sen jälkeen, kun raja aukaistiin keskiviikkona.

Kun tuli tieto, että raja aiotaan taas sulkea, lähtivät he pikimmiten takaisin kotimatkalle.

Suomen ja Venäjän väliselle rajalle tultiin perjantaina polkupyörillä. Kuva: Darja

Arviolta kello kuuden aikaan illalla Darja kertoo yksittäisen auton päässeen ylittämään rajan. Auton lisäksi yli päästettiin noin viiden tai kuuden hengen ryhmä, oletettavasti turvapaikanhakijoita.

Muita jonosta ei päästetty etenemään.

Vuodesta 1997 Suomessa asunut Darja kertoo, että koko perhe alkoi olla tilanteesta huolissaan. Kello kuuden aikaan illalla hän päätyi ottamaan yhteyttä Suomen ulkoministeriöön puhelimitse.

Siitä ei kuitenkaan ollut apua.

Itäraja meni kiinni perjantaina kello 20. Jo tunteja ennen sulkemisaikaa tilanne äityi kaaoksenomaiseksi molemmin puolin rajaa.

Rajaliikenne Suomesta Venäjän suuntaan kangerteli koko päivän, kun toisesta suunnasta oli tulossa turvapaikanhakijoita.

Tilanteen vuoksi Suomesta Venäjälle lähtevä liikenne jouduttiin pitämään melkein koko päivän suljettuna.

Rajavartiolaitos joutui pystyttämään metallisen verkkoaidan ensin Suomesta Venäjälle johtavien autokaistojen leveydeltä pitääkseen hurjistuneet ihmiset kurissa.

Lopulta rajavartiolaitos päätyi aidoittamaan myös Vaalimaan raja-aseman sisäänkäyntikäytävän sekä eristämään aidoin myös Venäjältä Suomeen tulevat autokaistat, sillä hurjistuneet ja Venäjälle pääsyä vaatineet henkilöt blokkasivat hetkellisesti Venäjältä Suomeen johtavat autokaistat liikenteeltä.

Raja-asemalle metalliaitojen taakse ilmestyi myös mellakka-asuisia poliiseja toimintavalmiudessa, mutta he vetäytyivät jonkin ajan päästä taka-alalle.

Lue lisää: Raivo repesi itärajalla, kun Venäjälle pyrkineet jäivät jumiin – ”Ehkä nukun autossa”

Ihmiset pyrkivät Darjan mukaan aidalle keskustelemaan rajavartijoiden kanssa. Kuva: Darja

Noin kello 19 aikaan Venäjän puolella oli jonossa ainakin 150 ihmistä, Darja arvioi.

Tilanne alkoi olla suorastaan epätoivoinen. Darjan 6-vuotias lapsi oli itkuinen, jopa shokissa. Hän ikävöi kotiin Suomen puolelle.

– Päädyimme tekemään A4-paperista julisteen, johon kirjoitimme, että haluamme kotiin ja menimme lapseni kanssa se mukanamme portille.

Tällaisen kyltin avulla Darja ja poikansa koittivat kiinnittää rajavartijoiden huomion perjantaina. Kuva: Darja

Darja kävi raja-aidalla poikansa kanssa, koska elätteli toivoa, että edes lasten kanssa matkustavat päästettäisiin rajan yli.

Julisteestakaan ei kuitenkaan ollut apua. Darja kokee, etteivät rajavartijat pyrkineet auttamaan heitä mitenkään hankalassa tilanteessa. Hän kokee rajavartioiden käytöksen olleen tylyä.

Darja ihmettelee edelleen sitä, miksi tilannetta ei perjantaina ratkaistu niin, että autot olisivat päässeet turvapaikanhakijalaumojen ohi.

Alkuvaiheessa iltaa Darjan mukaan rajavartijat olivat kevyemmin varustautuneita, myöhemmin illalla Darja näki useita raskaammin varustautuneita henkilöitä valvomassa rajaa. Kuva: Darja

Odotellessaan Darjalla oli aikaa keskustella Suomeen pyrkivien turvapaikanhakijoiden kanssa.

– Turvapaikanhakijat olivat hyvin avoimia ja rauhallisia, Darja kertoo.

Hän jäi siihen käsitykseen, että moni Suomeen pyrkivistä ei ollut aikeissa jäädä Suomeen, vaan käyttää Suomea kauttakulkumaana muualle Eurooppaan.

Illan aikana välit jonossa alkoivat kiristyä, Darja sanoo. Hän kertoo todistaneensa, kuinka venäläinen autoilija oli hermostua turvapaikanhakijoihin, joiden hän koki tulevan liian lähellä autoaan. Äänenpainot nousivat.

Kello 22 asti nelikko elätteli vielä toivoa kotiin Suomeen pääsystä, mutta kun tunnelma rajalla alkoi kiristyä, ei auttanut kuin palata takaisin Pietariin sukulaisten luokse.

– Osa turvapaikanhakijoista alkoi purkaa vanhaa Venäjän puolella olevaa raja-aseman koppia ja otti siitä materiaalia nuotioon sekä etsiä muuta poltettavaa, Darja kertoo.

Yleisjohtaja Kimmo Gromoff Kaakkois-Suomen rajavartiostosta kertoi lauantaiaamuna STT:lle, että Venäjän puolelle rajaa on jäänyt enintään noin parinkymmenen ihmisen joukko nuotion äärelle, mutta tilanne on muuten rauhallinen.

– He ovat näkyvillä rajalta, mutta eivät he ole suoraan siinä raja-aidan takana eivätkä hakemassa turvapaikkaa, hän sanoo ja kertoo rajavartioston seuraavan tilannetta.

Loppuillasta raja-aseman lähettyvillä alettii sytytellä nuotiota. Kuva: Darja

Tällä hetkellä Darja, hänen poikansa sekä hänen äitinsä ja siskonsa ovat aikeissa suunnata Viron kautta takaisin Suomeen. Nelikko on aikeissa lähteä sunnuntaina aamuvarhain kohti Tallinnaa, josta he pääsevät laivalla Suomeen.

Moni perjantaina paluumatkalla ollut on Darjan mukaan nyt hankalassa tilanteessa. He ovat jääneet Venäjälle ilman käteistä rahaa, koska luulivat pääsevänsä Suomeen ennen kello iltakahdeksaa. Näiden ihmisten suomalaiset pankkikortit eivät toimi Venäjällä.

Darja sanoo, ettei varmasti uskalla nyt hetkeen matkustaa uudestaan Venäjälle ennen kuin on varmaa, ettei raja taas mene heti pian kiinni.

Tilanne tuskastuttaa.

– Olen hyvin pettynyt siihen, miten asia on hoidettu, meidän kaksoiskansalaiset olisi pitänyt huomioida eilen rajalla paremmin, Darja sanoo.

Darja on myös pettynyt siihen, miten Venäjä on toiminut tilanteessa.

Source Link is.fi