Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_6b0fbccf9fce8073440014aace3c7c77, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Venäläismiljonääri nosti Suomessa automaatista tuhansia euroja kymmenessä minuutissa – rikostutkinta paljasti oudon rahankäytön – Uutisalue

Venäläismiljonääri nosti Suomessa automaatista tuhansia euroja kymmenessä minuutissa – rikostutkinta paljasti oudon rahankäytön

Keskusrikospoliisin esitutkintamateriaali Airiston Helmen rikostutkinnasta on lähes 30 000 sivua. Materiaali paljastaa yhtiön pääomistajan, venäläismiljonääri Pavel Melnikovin monimutkaisia kansainvälisiä yritysjärjestelyjä ja rahankäyttöä.

Näkyvä esitutkinta Airiston Helmeen liittyvistä rikosepäilyistä alkoi laajoilla kotietsinnöillä Varsinais-Suomessa syyskuussa 2018. Etsinnöissä löytyi seitsemän kassakaappia ja yli kolme miljoonaa euroa käteistä rahaa.

Verorikosten lisäksi poliisi alkoi epäillä, että Airiston Helmi oli peiteyhtiö rahanpesulle eli laittomasti hankitun rahan alkuperän häivyttämiselle.

Useisiin maihin ulottuneen esitutkinnan mukaan Melnikovin yhtiöt Airiston Helmi ja Suomen Saaristomatkailu saivat vuosina 2007–2018 ulkomaisilta yhtiöiltä lainoja ainakin noin 12 miljoonaa euroa.

Yhtiöt saivat esitutkinnan mukaan myös erilaisina maksuina muilta yhtiöiltä ja yksityishenkilöiltä yli kolme miljoonaa euroa.

Miljoonien eurojen käteisnostot Suomessa

Yhtiöiden toimintaan liittyneet henkilöt nostivat kymmeniä ulkomaisia maksukortteja käyttäen Suomessa olevista pankkiautomaateista yhteensä noin 4,2 miljoonaa euroa käteistä rahaa. Rahojen käyttämisestä yhtiöiden toimintaan ei tutkinnassa saatu tietoa.

Pankkikortteja oli esitutkinnan mukaan käytössä noin 80. Yksin Melnikovin käytössä oli yli 40 ulkomailla myönnettyä korttia.

Esitutkinta-aineiston salaamatta jääneissä osissa on tietoja Melnikovin Suomessa tekemistä noin 2  500 käteisnostosta. Melnikov nosti usein tuhansia euroja samalta pankkiautomaatilta.

Näin hän teki esimerkiksi 12. elokuuta 2018 Helsinki–Vantaan Lentoasemantien automaatilla.

Miljonääri nosti vajaan kymmenen minuutin aikana kolmen venäläispankin tileiltä 4  000 euroa. Neljä minuuttia viimeisen noston jälkeen hän tallentui lentokentän lähtöaulan valvontakameraan, kun hän tuli pakkaamaan matkalaukkuaan. Matkatavaroita vahti Airiston Helmen työntekijä.

Pavel Melnikov taltioitui Helsinki-Vantaan lähtöaulan kameraan Airiston Helmen työntekijän kanssa 12. elokuuta 2018.

Poliisi ja syyttäjä: järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaa

Tutkinnassa löytyi Melnikovin johtaman organisaation eri puolille maailmaa perustettujen yritysten verkosto. Yhtiöitä hallinnoitiin paikallisilla sihteeriyhtiöillä. Yhden rikoksista epäillyn sähköpostista löydettiin asiakirja, jossa kuvailtiin toimintaa Hong Kongissa.

Vuosien työn jälkeen KRP lopetti rahanpesututkinnan huhtikuussa 2022. Perusteita tutkinnan jatkamiselle ei saatu.

Esitutkinnan perusteella poliisi ja syyttäjä kuitenkin katsovat, että Melnikov ja useat muut henkilöt ovat järjestäytyneen rikollisryhmän jäseninä antaneet verottajalle vääriä tietoja ja aiheuttaneet lähes 2,8 miljoonan euron vahingot.

Melnikovia, seitsemää muuta henkilöä ja Airiston Helmeä vastaan nostettiin syytteitä muun muassa törkeistä veropetoksista, törkeistä kirjanpitorikoksista ja törkeistä työeläkemaksupetoksista.

Melnikoville syyttäjä vaatii joulukuun alussa alkaneessa oikeudenkäynnissä viiden vuoden vankeusrangaistusta. Syytetyt kiistävät syytteet.

Puolustuksen asianajaja Kai Kotiranta ja Airiston Helmen syytettyjä ja puolustuksen avustajia.

Oikeudenkäynti Airiston Helmen talousrikoksista alkoi Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa 4. joulukuuta. Kuva: Eino Kossila / Yle

Puolalaisjuristi yksi epäillyistä

Esitutkinnassa kuulusteltiin useita henkilöitä joko epäiltyinä tai todistajina Suomessa ja ulkomailla.

Yksi törkeästä rahanpesusta epäilty oli puolalainen juristi, joka toimi Airiston Helmen hallituksen varajäsenenä runsaat kaksi kuukautta loppuvuonna 2016. Hän totesi, että teki tämän muodollisista syistä eikä allekirjoittanut asiakirjoja tai työskennellyt yhtiölle.

Miehellä oli kertomansa mukaan sopimus oikeudellisista palveluista joidenkin Melnikovin yhtiöiden kanssa.

Juristin nimissä olleilla pankkikorteilla nostettiin käteistä rahaa Suomessa.

Miehen mukaan hän oli avannut tilit kahdelle muulle Melnikovin yhtiölle ja ilmoittanut korttien käyttäjäksi Melnikovin. Hän sanoi, että ei tiennyt korttien käytöstä mitään.

Juristi antoi tietoja Melnikovin omaisuudesta

Puolalaisjuristin mukaan Melnikov oll ottanut häneen yhteyttä toukokuussa 2016, koska oli halunnut hankkia oleskeluluvan Puolasta.

Melnikov oli miehen kertoman mukaan päättänyt ostaa maasta kiinteistöjä ja halunnut Puolan ”elämänsä keskuspaikaksi”. Airiston Helmelle avattiin kaksi pankkitiliä Puolaan.

– Pavel Melnikov sanoi minulle tilinavaamishetkellä, että Airiston Helmeä rahoitetaan hänen laillisesti hankkimillaan tuloilla, juristi totesi.

Hänen mukaansa Melnikovilla oli todistetut tulot ja laskelmat verotoimistosta.

Juristi sanoi tunteneensa Melnikovin taloudellisen tilanteen hyvin. Hänen mukaansa Melnikovin yritykset olivat Venäjän suurimpia ja Melnikov omisti yli kymmenen yritystä.

Yksinomaan kahden yrityksen pääoma oli riippumattomien asiantuntijoiden mukaan noin kaksi miljardia dollaria, ja yksi yritys tuotti vuodessa 200 miljoonaa euroa, kertoi mies.

Poliisi etsi syitä Melnikovin toimille saaristossa

Keskusrikospoliisi pyrki kuulusteluissa selvittämään Melnikovin motiiveja hankkia kiinteistöjä Turun saaristosta.

Airiston Helmen perustamisesta ja alkuvaiheen toiminnasta poliisi kuulusteli naista, joka toimi yhtiön hallituksen jäsenenä ja toimitusjohtajana syksystä 2007 kesään 2013 asti.

Naista syytetään muun muassa törkeästä veropetoksesta.

Naisen mukaan hänen asemansa oli nimellinen, ja hän toimi vain Melnikovin henkilökohtaisena avustajana ja tulkkina.

Hän kertoi, että Melnikov teki itse kaikki Airiston Helmeen liittyvät päätökset jopa mökkeihin hankittavia verhoja myöten.

Ilmakuva Airiston Helmestä Säkkiluodon saarella.

Pavel Melnikov rakennutti Airiston Helmen kiinteistöille useita rakennuksia ja laitureita ja korjautti vanhoja. Säkkiluodon saari, sen viisi laituria ja helikopterikenttä olivat Melnikovin omassa käytössä. Kuva: Eino Kossila / Yle

Nainen kertoi poliisille, että Melnikov veneili Airistolla kesällä 2007, ihastui paikkaan ja halusi sieltä tontin tai mökin.

Naisen mukaan kiinteistönvälittäjä kertoi, että todennäköisesti kiinteistöjä ei haluta myydä venäläisille, joten olisi parempi, että rahat tulisivat suomalaiselta yritykseltä. Niinpä Melnikov perusti Airiston Helmen.

Melnikov halusi nimenomaan saaria

Naisen mukaan Melnikovia kiinnostivat saaret, mutta niitä oli hyvin vähän markkinoilla. Hän käytti apunaan etsinnässä paikallisia kiinteistönvälittäjiä.

– Melnikov katsoi tarjontaa. Mikä häntä miellytti, hän kävi henkilökohtaisesti katsomassa. Hänellä oli henkilökohtaiset kriteerit.

Yhtiö osti esitutkinnan mukaan vuosina 2007–2009 yhteensä 12 kiinteistöä Paraisilta ja Turun saaristosta.

– Hän osti kiinteistöjä, rakensi taloja. Se oli enimmäkseen hänelle nautintoa, ei investointia. Se oli hänelle kuin leikkiä, kuvaili nainen kuulusteluissa.

Kaksikerroksinen suuri huvila, jossa on isot lasi-ikkunat. Kuva oikealla laidalla näkyy pienempi saunamökki. Koivuissa on lehdet ja talojen pihalla on mäntyjä.

Airiston Helmen toimitusjohtajana toiminut nainen kertoi, että Melnikov itsekin maksoi vuokraa asumisesta ja veneiden käytöstä. Summat olivat suuria, koska hän maksoi koko kaudesta yhdellä kertaa. Kuva: Yle/Annika Holmbom

Vuoden 2017 lopussa kiinteistöjä oli esitutkinnan mukaan yhdeksän. Rahaa niiden ostamiseen oli käytetty noin 2,5 miljoonaa euroa.

Poliisi kysyi kuulusteluissa naiselta, miksi Melnikov oli kiinnostunut Turun saaristosta.

– Se oli kaunista luontoa, ihmiset olivat hyviä, saa puhdasta vettä, ja koska se on Venäjän vieressä, vastasi nainen.

Nainen arvioi, että kun Airiston Helmi perustettiin, Melnikovilla ei ollut ajatuksena tienata yhtiöllä rahaa, sillä rahaa oli riittävästi toiminnasta Suomen ulkopuolella.

Nainen kertoi, että pienimuotoinen matkailutoiminta eriytettiin kiinteistöjen omistamisesta perustamalla Suomen Saaristomatkailu Oy.

Naisen mukaan turkulainen juristi neuvoi toimimaan näin. Naisen mukaan ajatuksena oli, että jos matkailutoiminnassa tulisi ongelmia, Airiston Helmi ei vastaisi niistä.

Airiston Helmen arvoitus

Ruben Stiller 1.10.2018. Nimettömät lähteet puhuvat Airiston Helmestä turvallisuuspoliittisena ongelmana. Virallisesti tutkitaan talousrikoksia. Keneen pitäisi uskoa? Mitä kansalaisilla on oikeus tietää?

Source Link yle.fi